Voor het kerstdiner van 2023 heb ik een Deense appelsoep gemaakt. Het fijne is, dat je dit toetje helemaal van tevoren kunt maken. Dat scheelt een hoop kerst-stress in de keuken.
Deens leren
Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik dit jaar begonnen ben met een online cursus Deens. Ik doe dat puur voor mijn plezier. Het is hartstikke leuk om op vakantie in Denemarken minstens je koffie (met lekkers natuurlijk) in het Deens te kunnen bestellen. En als ze je dan ook nog verstaan! Super gaaf vind ik dat. Ik ben nu eenmaal een talen-nerd.
De Deense keuken
Denemarken is met stip mijn favoriete vakantieland. Het is voor mij niet te ver weg (met drie uur autorijden ga ik de Deense grens over), het landschap vind ik prachtig (niks plat daar, althans niet als je Hollander bent), en het eten is ook prima. Vooral de smørrebrød die ze maken, het zijn vaak kleine kunstwerkjes, en zo lekker. Maar het allerlekkerst (en fout, ja ik weet het), zijn de Deense zoete lekkernijen. De Engelsen noemen al dat lekkers in hun taal niet voor niets Danish.
Appelsoep is geen appelmoes
Het leek me dus wel leuk om een Deens gerecht voor het kerstdiner van dit jaar te gebruiken. Ik koos voor appelsoep, of æblesuppe in het Deens). Het is eigenlijk niet eens specifiek Deens, in de andere Scandinavische landen wordt het ook gegeten.
De appelsoep lijkt wat op appelmoes, maar is minder dik van consistentie, en de smaak is wat anders door het gebruik van kardemom en citroen. In huize Con-serveert is dit Deense nagerecht goedgekeurd! Ik maakte het extra kerstig door voor de topping geroosterde verse cranberry’s te gebruiken. Die vind ik zelf super lekker. Ik gebruik ze in meer recepten, zoals in deze zoete geitenkaas mousse. Maar ook in hartige gerechten zoals een spruitjes salade zijn ze niet te versmaden. Maar ik dwaal af.
Geen kerst-stress
Je kunt een vegan en lactosevrije versie van de Deense appelsoep maken door de yoghurt in de topping simpelweg te vervangen door kokosyoghurt. Maar het allerfijnste van dit recept vind ik dat je het helemaal van tevoren klaar kunt maken. Het enige wat ik bij het opdienen nog doe, is met wat verse muntblaadjes garneren. Hoe makkelijk wil je het hebben. Hier komt het recept!
Deense appelsoep met cranberry's
Dit heb je nodig
- 2 appels (ong. 175 gr)
- 250 ml water
- 20 gr erythritol
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl kardemom
- 1/4 tl kurkuma
- snuf zout en snuf peper
- 1 tl tapiocameel
- 1 el citroensap
- 100 gr Griekse yoghurt evt. vegan
- 60 gr geroosterde cranberry's recept zie tips hieronder
- paar blaadjes verse munt
Zo maak je het
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Doe de appel samen met het water, erythritol, kaneel, kardemom, kurkuma en een snuf zout en peper in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de appelmassa met een staafmixer.
- Roer een papje van het tapiocameel en een klein scheutje water. Breng de appelsoep kort aan de kook en roer de tapioca erdoor zodat de soep iets indikt (niet te veel anders wordt het appelmoes). Roer ook het citroensap erdoor.
- Verdeel de appelsoep over vier mooie glaasjes en laat volledig afkoelen.
- Verdeel voor het serveren de Griekse yoghurt over de appelsoep en garneer met geroosterde cranberry's en in reepjes gesneden verse munt.
Tips
- Zo maak je geroosterde cranberry's:
Was de verse cranberry’s en verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de cranberry’s 10-15 minuten in de oven, schep af en toe om. Neem uit de oven en laat afkoelen. - Voor een vegan versie kies je voor kokosyoghurt. Voor een lactosevrije versie kies je voor lactosevrije yoghurt.
- Je kunt de yoghurt ook vervangen door opgeklopte (kokos)room.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: