Courgetti met asperges en gerookte zalm

Courgetti met asperges en gerookte zalm

Ook zo gek op asperges? Maak dan eens deze courgetti met asperges en gerookte zalm. Zalm combineert erg goed met de zachte smaak van de asperges, probeer het maar eens.

Tanz in der Mai

Het buitenseizoen is weer begonnen ! Heerlijk!! Er is de komende maanden veel te doen in Bremen. Festivals, vlooienmarkten, open lucht concerten en wat al niet meer.

Het buitenseizoen wordt in Duitsland geopend op 30 april met het evenement Tanz in der Mai. Op heel veel plekken in de stad kun je die avond van muziek genieten, en dus vooral veel dansen! Dat gaat tot diep in de nacht door, totdat het 1 mei is dus. De Duitsers kunnen dat ook lekker doen, want 1 mei is de Dag van de Arbeid en dat is in Duitsland een officiële feestdag. Dit jaar viel dat precies op vrijdag, dus het weekeinde kwam er ook nog eens achteraan. Wat wil je nog meer.

haus am walde bremen met biergarten
Bron: www.hausamwalde-bremen.de

Manlief en ik vieren de Tanz in der Mai meestal bij Haus am Walde. Daar is ’s avonds eerst een openlucht concert in de Biergarten, daarna kun je naar binnen verhuizen en lekker dansen tot je erbij neervalt. En aangezien ik gek ben op dansen heb ik daar geen probleem mee!

Wat is er de komende maanden te doen in Bremen?

Nou veel! Te veel om hier allemaal op te noemen. Een greep uit het aanbod: Kajenmarkt, La Strada, Sommerfest Borgfeld, Vegesacker Hafenfest, Speichermarkt, Breminale, Sommer in Lesmona, Überseetörn, Shakespeare im Park, Sail Bremerhaven, Maritime Woche, en ga zo nog maar even door. En dan komen daar nog de vlooienmarkten en boerenmarkten bij. En niet te vergeten de lange shoppingnachten, waarbij de winkels tot 0:00 uur ’s nachts geopend zijn, en er van alles te doen is in de stad.

Voor meer informatie klik hier.

Het buitenseizoen eindigt officieel eind september. Niet dat je je daarna in Bremen moet vervelen hoor. Voor je het weet is het dan weer Freimarkt, en gaan we in Bremen vrolijk door met feesten!

De asperges zijn er weer

De opening van het buitenseizoen valt zo ongeveer samen met de opening van het asperge-seizoen. En als ik iets lekker vindt, dan zijn dat wel asperges ♥.

Ik eet zo in mijn uppie een heel pond asperges op, puur natuur met een beetje gesmolten boter erover. Ik vind het dan ook geweldig dat precies achter het wijkje waar ik woon het Hof Kaemena zit, waar asperges en aardbeien geteeld worden. Ik heb er al eens eerder over geblogd. Afgelopen week zijn de diverse kramen weer geopend, en daar kun je asperges van verschillende kwaliteiten kopen. Quasi uit mijn achtertuin dus!

asperges kaemena

Asperge kwaliteiten

Over die kwaliteiten, hier is hoe het werkt (het zijn overigens EU-regels):

  • Klasse 1: de beste asperges die er zijn. Ze zijn even lang (maar niet langer dan 22 cm), recht en met gesloten kop. De diameter ligt tussen 16-26 mm, lekkere dikke asperges dus.
  • Klasse 2: nog steeds prima asperges. Ze zijn meestal iets minder dik, tussen 12-26 mm, en mogen lichte verkleuringen hebben, die je makkelijk met schillen moet kunnen verwijderen. Lengte is tussen 17-22 cm.
  • Klasse 3: ook nog steeds prima te eten! Deze asperges mogen krommer zijn, verkleuringen hebben, en de kop hoeft niet helemaal gesloten te zijn. Ze mogen niet dunner zijn dan 12 mm, en de lengte ligt tussen 12-22 cm.
  • En dan zijn er nog de klassenloze ‘gebroken’ asperges. Deze zijn prima te gebruiken als je bijvoorbeeld aspergesoep wilt maken.

courgetti met asperges en gerookte zalm

Nu moet je niet denken dat ik gewapend met mijn rolmaat op weg naar de aspergekraam ga hoor :-) . Ik kies zelf meestal de gulden middenweg ofwel klasse 2. En ik eet overigens ook heel graag groene asperges. Groot voordeel daarvan is dat je ze niet hoeft te schillen.

Gewapend met de eerste lading asperges van dit seizoen, ben ik de keuken ingegaan en heb een koolhydraatarme pasta van courgetti met asperges gemaakt, met gerookte zalm en avocado erbij. Ik vind het een ware low carb traktatie. Maar ja, dat vind ik van alles waar asperges in zitten…

Deze courgetti met asperges is de eerste echte lente maaltijd van het seizoen, en daarom heb ik er een lekker fris wit wijntje bij open getrokken. Of liever gezegd, gedraaid: tegenwoordig kom je wijnflessen met een kurk niet zo vaak meer tegen ;-) . Proost, laat de lente maar komen!

courgetti met asperges en gerookte zalm

Koolhydraatarme courgetti met asperges en gerookte zalm

Con
Voor de eerste asperges maaltijd van het seizoen heb ik een lekkere courgetti met asperges gemaakt, met gerookte zalm en avocado. Een licht lente maal met weinig koolhydraten.
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 15 kh

Dit heb je nodig
  

  • 500 gr witte asperges
  • 2 courgettes
  • handje pijnboompitten
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 el avocadoolie
  • 1 tl roze peperbessen zie tips
  • 200 gr gerookte zalm
  • 1 avocado optioneel
  • 1 el dille
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el olijfolie

Zo maak je het
 

  • Maak de asperges schoon: schil ze nauwkeurig en snijd het onderste stukje eraf. Kook de asperges in water met een snufje zout in ongeveer 8-10 minuten gaar.
  • Maak ondertussen courgetti van de courgettes met behulp van een spiraalsnijder.
  • Snijd de gerookte zalm in stukken, maar houd twee plakken apart. Pel en snipper de knoflook fijn. Pel de rode ui en snijd deze in (halve) ringen. Maak de avocado als je die gebruikt schoon en snijd ze in stukken (besprenkel deze eventueel met een beetje citroensap om bruin worden te voorkomen).
  • Doe een klein scheutje avocadoolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook kort aan. Voeg de courgetti, de zalmstukken en de roze peperbessen toe en meng goed. Draai het vuur half en verwarm de courgetti al omscheppend goed. Doe dit niet te lang anders wordt de courgetti te vochtig. Breng pittig op smaak met zout, peper en dille.
  • Verdeel de courgetti over twee borden en leg de asperges erbij. Sprenkel de pijnboompitten en wat olijfolie over. Garneer de asperges met de achtergehouden plak zalm en eventueel met de avocado.

Tips

  • Voeg nog wat olijven en/of zongedroogde tomaat toe aan de courgetti met asperges.
  • LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *