Berlin du bist so wunderbar …
Sinds ruim een half jaar verdelen manlief en ik onze tijd tussen Bremen en Berlijn. Hoog tijd om een tussenbalans op te maken. Want wat maakt Berlijn nu zo ‘wunderbar’?
Minder leuk
Oké, eerst maar even de (naar mijn mening) wat minder leuke kanten opsommen:
- Druk! Niet alleen met toeristen, maar ook met auto’s. Hoewel je je het best met openbaar vervoer door Berlijn kunt bewegen, denken veel Berliners er kennelijk anders over. En ook al houd ik het al lang niet meer bij, ik weet precies wanneer er in Nederland schoolvakanties zijn, want dan hoor ik overal Nederlands om me heen. Berlijn is overladen met toeristen. En als je zoals ik (nog) in ‘Mitte’ woont, dan kom je niet om ze heen. Berlijn is een populaire vakantiebestemming, en niet voor niets natuurlijk!
- Luid … favoriete hobby van een Berliner achter het stuur: toeteren. Ze “hupen” echt om alles maar vooral ook om niks.
- Onfris: en ook dat komt het verkeer (maar de rokers op straat kunnen er ook wat van). Berlijn heeft niet de schoonste lucht. Veel auto’s is natuurlijk veel luchtvervuiling. Loop je langs een luchtrooster van de “U-bahn” dan ruik je dat ook meteen. En nu het seizoen weer begonnen is en de rondvaartboten af en aan varen, wordt het nog een beetje erger. Dat zijn pas diesel-schandalen.
Wel leuk!
En dan nu waar het om gaat: de (wederom naar mijn mening) leuke kanten van Berlijn!
- Er is zo veel te zien! Naast de bezienswaardigheden die iedereen wel kent (Brandenburger Tor, Alexanderplatz, Mauer Gedenkstätte) zijn er nog zo veel minder bekende leuke plekjes en hoekjes in Berlijn die de moeite van het ontdekken waard zijn. Nu kan ik je allerlei tips voor Berlijn geven, maar Marjolein van BerlijnBlog en Emma van Wat te doen in Berlijn zijn daar veel beter in!
- Diversiteit. Elke wijk van Berlijn heeft zijn eigen sfeer. Als je met de metro op stap gaat, en je rijdt van de ene naar de andere wijk, komt het soms voor alsof je met een tijdmachine reist. Zo sta je in Prenzlauer Berg in de straten vol met terrasjes die bijna Frans aandoen, zo sta je op de brede Karl Marx Allee die omzoomd is met gebouwen uit de DDR-tijd in Russische bouwstijl. En in Dahlem is het alsof je een dorp binnenstapt, het metrostation in de stijl van een vakwerk-boerderij alleen al geeft een landelijke sfeer.
- Streetart. Overal in Berlijn zijn prachtige muurschilderingen te vinden. Soms moet je er even naar zoeken, maar vaak zijn ze van dusdanig formaat dat ze niet te missen zijn. Het is een sport om ze te fotograferen.
- Koffie overal! Als groot liefhebber van koffie-buiten-de-deur (lees koffie-addict) zit ik in Berlijn goed. Zeker in de stadswijk Mitte vind je ze letterlijk op elke hoek van de straat. Maar ook in de meeste buitenwijken hoef je niet lang te zoeken. Ik denk niet dat het me gaat lukken om ze dit jaar allemaal uit te proberen. Vooral niet omdat ik inmiddels mijn persoonlijke favoriet heb gevonden, waar ik regelmatig te vinden ben. Als ik daar binnen kom, hoef ik als stamgast niet eens meer te bestellen.
- Glutenvrij eten? Moet lukken in Berlijn. Hoewel het nog steeds een beetje zoeken is hoor. Vegan en/of vegetarisch eten is geen probleem. Er zijn volop vega restaurants te vinden in Berlijn, en de meeste restaurants die wel vlees op de kaart hebben staan, hebben ook een vegetarische keuze. Vooral bij restaurants met een meer exotische keuken zit je goed, bijvoorbeeld bij de Indiër of bij een Syrisch restaurant.
Inmiddels heb ik een lijstje van mijn persoonlijke favoriete restaurantjes in Berlijn gepubliceerd.
Glutenvrije lunch
En nu we het toch weer over eten hebben … hoog tijd voor het recept van vandaag!
Het is een recept voor een snelle courgette omelet waar extra wortel aan is toegevoegd, vergezeld van een frisse yoghurtsaus. Courgette is zo veelzijdig! Natuurlijk glutenvrij, koolhydraatarm en vegetarisch. Serveer er extra groente in de vorm van een salade bij, en je hebt een complete maaltijd.
Meer koolhydraatarme gerechten met eieren vind je hier.
Koolhydraatarme courgette omelet met yoghurtsaus
Dit heb je nodig
- 1 courgette
- 1 kleine winterwortel
- 4 eieren
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
- alfalfa, tomaat, komkommer, rucola voor de garnering
Voor de yoghurtsaus
- 100 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 1 tl mierikswortel
- 1 takje basilicum
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met de mierikswortel. Pluk de blaadjes basilicum van het takje en snijd of scheur ze in reepjes. Meng de basilicum door de yoghurtsaus en breng op smaak met zout en peper.
- Rasp de wortel en de courgette fijn. Kluts de eieren met de kruiden los in een kom en meng de wortel en courgette erdoor.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en stort de ei-courgette massa erin. Strijk de massa een beetje glad en bak de omelet op halfhoog vuur tot de onderkant gestold is, zo’n 5-7 minuten.
- Keer de courgette omelet (met behulp van een bord gaat dat het makkelijkst) en bak de andere zijde eveneens in 5-7 minuten gaar.
- Serveer de courgette omelet gegarneerd met wat partjes tomaat en komkommer, alfalfa en rucola. Serveer de yoghurtsaus apart.
Tips
- Natuurlijk kun je de garnering naar smaak aanpassen: kies bijvoorbeeld avocado voor extra gezonde vetten, of snijd drie kleuren paprika in reepjes en serveer deze als salade bij de courgette omelet.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: