Mug cakes zijn populair, en vanaf vandaag kun je weer een koolhydraatarme mug cake aan je repertoire toevoegen. Deze citroen mug cake maak ik graag in de herfst met extra verse vijgen, maar zonder zo’n vijg smaakt deze citroen mug cake ook prima.
Zijn vijgen koolhydraatarm?
Vijgen zijn hoog in koolhydraten, toch? Klopt, ik zou er ook geen bord vol van eten (mmmm, hoewel … erg lekker hoor).
Een gemiddelde verse vijg bevat ongeveer 6-7 koolhydraten, een gedroogde zit rond de 10. Oké, met een kommetje vol gaat het dan wel heel hard natuurlijk. Maar je kent me ondertussen: ik hou absoluut niet van het verbieden van voeding (dan wil je het toch juist eten?), en de meeste koolhydraatarme eters hebben wel een dag in de week dat die koolhydraten van een verse vijg best wel in het schema passen.
Koolhydraatarme chocolade
Je kunt zo’n verse vijg natuurlijk gewoon zo uit het handje eten. Mmmmm, lekkerder dan snoep hoor! Maar je kunt ‘m ook in een citroen mug cake verstoppen. En als je dat combineert met de smaak van witte chocolade, nou dan heb je een winnaar hoor.
Om te bakken met chocolade (wit of anders), koop ik regelmatig koolhydraatarme suikervrije chocola. Ik let er dan wel op dat die chocola uitsluitend gezoet in met erythritol of xylitol. Want in klant en klare suikervrije chocolade zitten vaak zoetmiddelen die ik persoonlijk liever niet eet. Enne, stevia dat kan natuurlijk ook, maar ik houd absoluut niet van de nasmaak daarvan. Maar dat is een persoonlijk natuurlijk. Die koolhydraatarme chocolade koop ik helaas niet in de winkel, maar internet biedt je volop keuze.
Ik kook en bak ook graag met mega pure chocolade, namelijk de 100% chocolade van het merk Lindt. Pure chocolade, nul suiker of ander zoetmiddel. Ik hou ervan!
Met of zonder vijg
Deze citroen mug cake kun je au naturel bakken, dus zonder vijg, maar ik zou er wel altijd die witte chocolade in doen. Dat geeft ook dat extra zoetje wat in combinatie met de zure smaak van citroen deze mug cake zo lekker maakt. En natuurlijk kun je ook voor ander fruit kiezen. Ik denk dan natuurlijk meteen aan mijn geliefde blauwe bessen …
Glutenvrije mug cake
Mijn recepten zijn altijd glutenvrij, zo ook deze citroen mug cake. Ik gebruik één van mijn inmiddels favoriete soorten meel, namelijk tijgernotenmeel ofwel chufa. Hierdoor is deze mug cake ook geschikt voor mensen die geen noten (bijvoorbeeld amandelen) kunnen of willen eten.
Deze mug cake is een heerlijk tussendoortje bij de koffie of thee, maar misstaat ook niet als luxe ontbijtje in het weekend!
Citroen mug cake met verse vijg en witte chocolade
Dit heb je nodig
- 1 ei
- 2 el tijgernotenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 el erythritol
- rasp van een halve biologische citroen
- snuf zout
- 5 ml plantaardige melk
- 1 verse vijg optioneel
- 10 gr suikervrije witte chocolade drops
Zo maak je het
- Als je vijgen gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes.
- Klop het ei los in een magnetrombestendig kommetje of beker.
- Meng tijgernotenmeel, bakpoeder, erythritol en een snuf zout erdoor en roer goed door elkaar.
- Voeg de plantaardige melk en de rasp van de citroen toe en roer weer.
- Roer de witte chocolade erdoor.
- Bak de citroen mug cake in 1,5 – 2 minuten in je magnetron gaar.
Tips
- Voor een citroen mug cake au naturel laat je de vijg achterwege. Scheelt koolhydraten (zonder vijgen 7,5 kh), net zo lekker!
- Heb je deze keto “Nutella” mugcake al eens geprobeerd?
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hi Con, wat een heerlijk recept is dit toch. Ik kende tijgernotenmeel nog niet maar het is verrukkelijk. Bij gebrek aan vijgen er stiekem een paar gedroogde cranberries door gedaan. Wat betreft koolhydraten wellicht minder handig maar wel heel erg lekker. Bedankt weer voor dit recept.
Hoi Janny! De verse vijgen tijd is inderdaad alweer voorbij. Best jammer want ze zijn zo lekker! Maar deze muffins met cranberry’s zullen niet minder goed smaken, lijkt me een super combi!