Het is bijna Valentijnsdag! Mocht je op de valreep op zoek zijn naar een makkelijk recept om je lief mee te verrassen, dan kun je deze chocolade kokos balletjes maken. Chocolade schijnt een heus afrodisiacum te zijn, dus deze balletjes zouden zomaar de romantiek kunnen verhogen.
Valentijnsdag
Ik heb al eens eerder een blog geschreven over Valentijnsdag. De naamdag van de arme Valentinus, die helemaal niet zo’n romantisch leven heeft gehad dan deze dag tegenwoordig doet vermoeden (lees meer hier). Maar de commercie zou de commercie niet zijn als ze niet elke gelegenheid aangrijpen om geld te verdienen. En dus wordt je in de winkels doodgegooid met vooral chocolade. Want chocolade is een afrodisacum. En dat is goed voor je liefdesleven.
Wat is een afrodisiacum eigenlijk?
Een afrodisiacum is een bestanddeel, voedingsmiddel of kruid dat je zin doet krijgen in seks.
Zo simpel is het eigenlijk. Afrodisiaca bevatten bijvoorbeeld alkaloïden (bananen), of fenylethylamine (chocolade). Dit zijn stofjes die je stemming verbeteren en je een gevoel van verliefdheid geven. Dat klinkt allemaal geweldig, maar de werking van afrodisiaca zit meer tussen de oren dan dat het daadwerkelijk iets met je lichaam doet. Als je effect wilt hebben van het eten van chocolade, dat maar liefst drie lustopwekkende stofjes bevat die helpen je romantische stemming te verhogen, dan moet je er kilo’s van eten. Uhm nou, hoor ik je denken, wat is het probleem? Chocolade kan natuurlijk altijd!
Nee, alle gekheid op een stokje. Je moet gewoon deze chocolade kokos balletjes maken omdat ze lekker zijn, en omdat ze beter zijn voor je gezondheid dan wat je in de winkel koopt. Want omdat je deze balletjes zelf maakt, weet je precies wat erin gaat.
In het recept voor deze chocolade kokos balletjes heb ik kokosboter, ook wel kokospasta genoemd, gebruikt. Dit is iets anders dan kokosroom of kokosolie. Ik zal de kokosproducten even voor je op een rijtje zetten.
Welke kokosproducten zijn er?
Kokosolie
Kokosolie bevat 90% verzadigde vetten en is extreem goed bestand tegen verhitting. Het wordt daarom vooral gebruikt om in te bakken. Maar kokosolie is ook een goede basis voor fatbombs, en veel ketariërs doen een schep in hun bulletproof koffie.
Kokosboter / kokospasta
Kokosboter heet in Duitsland Kokosmus en bevat voornamelijk kokosvet maar ook wat vruchtvlees. Dat maakt kokosboter licht zoet van smaak, en als je een theelepeltje ervan snoept zul je het merken: het is verslavend lekker.
Santen
Je vind het in vrijwel elke supermarkt, maar zeker bij de toko: santen. Santen is eigenlijk niks anders dan samengeperst gemalen vruchtvlees van de kokosnoot. Je kunt het aanlengen met (warm) water om er kokosmelk van te maken. Maar je kunt het ook alleen zachtjes verwarmen zodat het smeerbaar wordt: voilà je hebt kokosboter. En goedkoper ook nog.
Kokosmelk
Kokosmelk koop je in een pakje of blikje, het bevat het vloeibare kokoswater wat vermengd is met geraspte kokos, en daarna is gezeefd. Het is zeer veelzijdig in de keuken: maak er in de zomer maar eens een ijskoffie mee, gebruik het in Indiase curry’s, of maak een recept van deze blog met kokosmelk.
Kokosroom
Wat veel op kokosmelk lijkt, is kokosroom. Het is dikker dan kokosmelk, en scheidt zich in het blikje waarin je het koopt van het kokoswater. Kortom: de kokosroom ligt bovenop. Niet schudden dus! Je kunt kokosroom (zonder het water) opkloppen net zoals gewone slagroom.
Geraspte kokos / kokosvlokken
Kokos komt in vaste vorm o.a. voor als vlokken of geraspt. In het recept van deze blogpost is geraspte kokos gebruikt. Het zit in je zelfgemaakt gezonde Bounty repen, maar je kunt het ook over pittige curryschotels strooien.
Kokosmeel
Van kokos wordt ook kokosmeel gemalen. Kokosmeel wordt veel gebruikt in de koolhydraatarme en glutenvrije keuken. Werken met kokosmeel is anders: het meel neemt zeer veel vocht op. Dat is ook een reden dat er in bakrecepten met kokosmeel vaak zeer veel eieren verwerkt worden. Een eetlepel kokosmeel levert je ongeveer 5 gram koolhydraten.
Het recept
Na dit lesje kokos wordt het dan hoog tijd voor het recept. In deze chocolade kokos balletjes zitten maar liefst drie kokosproducten: kokosolie, kokosboter en geraspte kokos. Je moet dus echt een liefhebber van kokos zijn, en van chocolade natuurlijk. Omdat ik deze balletjes voor Valentijn wilde maken, heb ik ze besprenkeld met roze chocolade van een reep die ik onlangs cadeau heb gekregen. Ik weet dus niet waar die gekocht is. Je kunt alternatief witte chocolade gebruiken, of de “drizzle” gewoon achterwege laten. De balletjes zullen er niet minder om smaken!
Koolhydraatarme chocolade kokos balletjes
Dit heb je nodig
- 75 gr geraspte kokos
- 30 gr gemalen amandelen
- snufje zout
- 2 tl cacaopoeder
- 30 ml ahornsiroop
- 30 gr kokosboter of santen
- 3 el kokosolie gesmolten
- 60 gr pure chocolade minstens 80%
- 25 gr witte of roze chocolade optioneel
Zo maak je het
- Meng de kokos, amandelen en zout in een kom. Voeg dan de ahornsiroop, kokosboter en kokosolie toe en meng het geheel goed door (het blijf iets kruimelig).
- Vorm met koele handen 8 balletjes uit de massa. Let op: druk ze met kracht goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen. Laat minstens 15 minuten in de vriezer opstijven.
- Smelt ondertussen de chocolade au bain marie. Neem de balletjes uit de vriezer en haal ze door de chocolade. Laat opnieuw in de vriezer opstijven.
- Smelt als je dat wilt de witte of roze chocolade au bain marie, en giet deze voorzichtig in strepen over de kokosballetjes. Wederom laten opstijven in de koelkast.
Tips
- Eet je ze uit de vriezer, haal ze dan 30 minuten voor serveren eruit. Uit de koelkast kun je ze ook beter 15 minuten voor het eten eruit halen, anders zijn ze nog vrij hard om in te bijten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: