Chocolade vetbommetjes (fat bombs)

Chocolade vetbommetjes (fat bombs)

Chocolade vetbommetjes (fat bombs) recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zoetekauw aanval? Of wil je nog een lekkere snack voor je Valentijn maken? Je heb nog twee dagen de tijd om deze lekkere chocolade vetbommetjes te maken. Ze bevatten slechts 1 koolhydraat per stuk! Ik zou er stiekem twee nemen …

Fat bombs = vetbommetjes

Honderden recepten zijn er te vinden op internet van de zogenaamde ‘fat bombs’. Ze bestaan voornamelijk uit vet, meestal kokosolie en boter. Vandaar de naam. Het zijn geliefde koolhydraatarme snacks die goed helpen tegen een zoetekauw-aanval. Vooral de keto-volgers zijn er gek op.

Wat is keto eigelijk?

Keto (kort voor ketogeen) wil simpel samengevat zeggen dat je zó weinig koolhydraten eet, dat je lichaam in zogenaamde ketose raakt. Dat klinkt als een ziekte, is het niet.

Normaal gesproken gebruikt je lijf koolhydraten voor energie. Als je de toevoer van koolhydraten drastisch beperkt, gaat je lever vetcellen afbreken in vetzuren en ketonen, die vervolgens worden gebruikt als energiebronnen. Deze staat van je lichaam wordt ketose genoemd, en daar komt de naam keto vandaan.
Dus: als je de toevoer van koolhydraten beperkt, gaat je lichaam beginnen met vet verbranden. Dat gebeurt ook als je bijvoorbeeld zou vasten. Ketose is een feit.

keto taart van chocola in cafe simply keto in berlijn
Simply keto café Berlijn: taart met 4 KH per punt

In het klassieke keto dieet worden dus zeer weinig koolhydraten en daarentegen zeer veel vet en voldoende eiwitten gegeten: extreem koolhydraatarm dus. Meestal is de verhouding van vetten tot koolhydraten / proteïnen ongeveer 4:1. In de praktijk eten keto-aanhangers maximaal 40 koolhydraten per dag, de meesten zelfs niet meer dan 20.

Er is zeer veel wetenschappelijk onderzoek naar ketose gedaan. Het keto dieet wordt o.a. toegepast bij epilepsie patiënten waarbij reguliere medicatie niet aanslaat, maar ook bij patiënten met een stofwisselingsziekte. Gebleken is dat ketose een anti-epileptische werking zou hebben, vooral kinderen zouden er baat bij hebben.
Wil je meer weten over de behandeling van epilepsie met een ketogeen dieet, klik dan hier.

Chocolade fatbombs

Je kunt natuurlijk ook gewoon vetbommetjes eten omdat ze gewoon erg lekker én koolhydraatarm zijn!
Vetbommetjes zijn eenvoudig te maken. Alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje doen, mengen en smelten, dan in vormpjes gieten en in de vriezer hard laten worden. En natuurlijk kun je jouw vetbommetjes opleuken met bijvoorbeeld geraspte kokos of gehakte noten. Meer werk is het niet. Zo maak je met deze chocolade vetbommetjes een lekkere traktatie, al dan niet voor Valentijn, waarvan je zonder schuldgevoel van kunt snoepen.

Chocolade vetbommetjes (fat bombs) recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Keto chocolade vetbommetjes (fat bombs)

Con
Een heerlijke keto-snack: chocolade vetbommetjes zijn eenvoudig te maken. En deze fat bombs, zoals ze ook genoemd worden, tellen slechts 1 koolhydraat per stuk!
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Amerikaans
Porties 10 stuks
Koolhydraten 1 kh

Dit heb je nodig
  

  • 100 gr roomboter
  • 50 gr kokosolie
  • 1 el amandelpasta
  • 2 el tahin
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 tl yaconsiroop
  • 1/4 tl gemalen vanille
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • geraspte kokos of gehakte noten naar keuze voor de garnering

Zo maak je het
 

  • Smelt de boter, kokosolie, amandelpasta en tahin op een laag vuur in een steelpannetje. Roer af en toe.
  • Voeg de cacao, ahornsiroop en lijnzaad toe (en evt. vanille) en meng het geheel goed. Doe het mengsel over in een kannetje met een schenktuit.
  • Giet het mengsel in siliconen vormpjes, eventueel kun je ook een ijsklontjes-vorm gebruiken. Als je wilt, kun je door de tweede helft van je mengsel de eetlepels kokos mengen voordat je het mengsel in de vormpjes giet.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten in de koelkast afkoelen tot de bovenlaag iets harder is. Garneer dan de vetbommetjes naar wens met kokos en/of gehakte noten, ik heb pecannoten en pistaches gebruikt.
  • Doe de chocolade fatbombs in de vriezer en laat ze minstens een uur hard worden.
  • Eet ze direct uit de vriezer.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


8 reacties

  1. Cdj

    Jammer dat niet alle voedingswaarden erbij staan genoteerd. Ik heb het zelf uitgerekend en kom met deze samenstelling van de ingrediënten op 2 koolhydraten per bomb uit. Ik heb er dan 10 uit dit recept.

    1. Omdat deze blog de focus heeft op koolhydraatarme voeding, is ervoor gekozen om alleen de koolhydraten te berekenen.
      Er kunnen verschillen in deze berekening zitten. Dit kan liggen aan de bron die je gebruikt voor je berekening, maar ook aan welk merk je kiest voor een ingrediënt. Ook hier zitten verschillen in. De berekening op deze blog kan daarom verschillen van dat wat je zelf uitrekent.

    1. Hoi Patrick! Hi hi, staat dit recept al sinds 2015 op de blog zonder de tahini!
      Ik zal het recept snel aanpassen: het moeten 2 eetlepels tahini zijn.
      Bedankt voor je opmerkzaamheid, groetjes Con

  2. Karin haarbosch

    Hoi, ik heb de vetbommetjes gemaakt; héérlijk! Echt superlekker! Een blijvertje! Twee vraagjes: hoe vaak kun je zoiets verantwoord eten en kan het kwaad ze een beetje te zoeten met stevia of sukrin? Ik kijk uit naar je antwoord!

    1. Hi Karin, lekker zijn ze hè! Antwoord op je vragen:

      1. Vetbommetjes zijn kleine snacks die vooral bestaan uit goede vetten. Ze zijn bedacht in de LCHF-kringen (low carb high fat), waarbij je afvalt door vooral (goede) vetten te eten. LCHF-fers eten die dingen dus dagelijks (meestal niet meer dan 2) om de vetinname hoger te houden dan de eiwit- en koolhydraatinname. Ze worden vaak gegeten als je honger krijgt maar het nog geen tijd is voor de maaltijd.
      Eet je de vetbommetjes gewoon als lekker extraatje en let je helemaal niet op je macro’s zoals dat zo mooi heet (vet/eiwit/koolhydraten), dan raad ik aan om, zoals voor alle verwennerijen geldt, niet de hele voorraad in één keer achterover te slaan (hoewel dat best moeilijk is;-) ). Eet er eentje bij de koffie of als toetje en geniet er met volle teugen van.

      2. Ik ben zelf geen voorstander van stevia of sukrin. Het zijn feitelijk lege stoffen waar alles uit geraffineerd is, er zitten zelfs geen calorieën meer in. Daarnaast vind ik vooral stevia een ‘apart’ smaakje geven. Maar smaken en meningen verschillen natuurlijk!
      Op zich kan de ahornsiroop in het recept prima vervangen worden door een ander zoetmiddel, waarbij het resultaat waarschijnlijk het best is als je een vloeibaar zoetmiddel gebruikt omdat dat beter oplost.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *