Ben jij ook zo gek op avocado? Ik in ieder geval wel. Heerlijk om zo gewoon een avocado helft uit te lepelen. En dan weten dat je gezond bezig bent. Avocado is heel veelzijdig. Ik wist tot voor kort niet dat je er ook heerlijke ontbijtjes maar ook toetjes mee kunt maken, en dat je het als bak-ingrediënt kunt gebruiken.
Uhhh … bakken met avocado? Dat klinkt interessant. Avocado’s heb ik bijna altijd wel in huis. Zeker als de avocado’s, zoals deze week, in de aanbieding zijn. En ik dan weer meer avocado’s koop dan ik op kan eten :-) . Weggooien is natuurlijk geen optie, dus tijd om mijn overgebleven avocado die vandaag echt op moet, op een alternatieve manier in de keuken te gebruiken.
Maar eerst: waarom is avocado zo gezond?
In het verleden werd je waarschijnlijk geleerd dat vet slecht voor je is. Inmiddels is die mening gelukkig bijgesteld. Maar je moet wel de juiste vetten eten, want ze zijn inderdaad niet allemaal even goed voor je.
Een avocado bestaat voor ongeveer 25 procent uit vet, maar dat zijn wel de gezonde onverzadigde vetten. Die beschermen je hart en bloedvaten. Verder zitten ze ook nog eens boordevol met vezels en vitaminen. En ze zijn laag in koolhydraten, yes! Avocado is dus een echte krachtpatser, die je gezondheid alleen maar goed doet.
Handige avocado weetjes
Wist je trouwens dat een overgebleven avocado helft niet bruin wordt als je de pit erin laat zitten? Ik heb het zelf getest, en het klopt inderdaad. Dit komt door bepaalde enzymen die in de pit zitten.
En weet je hoe je kunt zien of een avocado al dan niet rijp is? Haal het aanzetsteeltje uit de avocado. Is het plekje eronder groen, dan is de avocado nog niet rijp (en weliswaar eetbaar, maar niet echt lekker). Is het lichtbruin, dan kan de avocado gegeten worden, donkerbruin is overrijp en waarschijnlijk niet meer eetbaar. Handig om te weten als je in de supermarkt staat, en de avocado nog dezelfde dag wilt eten (of juist niet natuurlijk).
Het rijpingsproces kun je vertragen door je avocado in de groentela van je koelkast te bewaren.
Avocado om mee te bakken
Avocado kun je met bakken als vervanger voor boter of room laten fungeren. Dat las ik ergens op internet. Tijd dus om te gaan bakken! Koekjes dit keer: een variant op de chocolade pindakaas koekjes die ik eerder al eens gebakken heb.
Want ondanks dat ik door mijn koolhydraatarme manier van eten allang van de suikerverslaving af ben, vind ik het af en toe best lekker om iets ‘zoets’ bij de koffie te hebben. Ja, zoet tussen aanhalingstekens, want het spul dat je in de supermarkt of bij de bakker koopt, vind ik echt veel te zoet. Mijn eigen baksels zijn dus veel minder zoet dan wat je eigenlijk gewend bent. En daardoor lekker laag in koolhydraten.
Deze chocolade koekjes heb ik gezoet met melasse. Ik vind dat een lekkere ‘donkere’ smaak hebben, en het smaakt niet al te zoet. Je kunt de melasse eventueel vervangen door honing of dadelsiroop. Ik heb ook nog wat espresso-oploskoffie poeder toegevoegd voor een extra ‘donkere’ smaak.
En: deze koekjes zijn tarwevrij en glutenvrij!
Ben je chocoholic?
Het resultaat van dit recept smaakt vooral naar chocolade en is absoluut niet zoet. Als je een chocoholic bent, dan moet je dit recept beslist uitproberen. Het is net als met een stukje van een reep pure chocolade. Dan is één stukje meer dan voldoende, terwijl een melkchocolade reep (lees suiker-reep) makkelijk in zijn geheel opgegeten kan worden. Van deze chocolade avocado koekjes heb ik aan eentje meer dan genoeg om mijn chocolade-fix te krijgen.
Het recept is eenvoudig: gewoon alle ingrediënten in de keukenmachine en mixen maar. Daarna komt het leuke kledder-werk: met twee lepels koekjes vormen op de bakplaat. Het eindresultaat verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar deze chocolade avocado koekjes smaken wel mega-choco-lekker!
Koolhydraatarme chocolade avocado koekjes
Dit heb je nodig
- 1 avocado goed rijp
- 1 ei
- 30 gr cacaopoeder
- 90 gr pindakaas met of zonder stukjes, wat je lekker vindt
- 1/2 tl vanille
- 2 el melasse
- 1 el cacaonibs
- 1 el espressopoeder optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Doe dit in de kom van je keukenmachine.
- Voeg alle overige ingrediënten toe, en mix het geheel tot een cremige massa.
- Maak met behulp van twee lepels kleine bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat, maak ze met de bolle kant van de lepel iets plat.
- Bak de koekjes in 15 minuten gaar (ze mogen niet meer glimmen, blijven wel zacht).
Tips
- Je kunt de koekjes nog zo’n vier dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren.
- Je kunt de chocolade avocado koekjes voordat ze de oven ingaan nog bestrooien met wat geraspte kokos. Of leg er een halve walnoot op.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: