‘My name is Bond … James Bond.’
Jawel, afgelopen weekend ben ik samen met manlief naar de nieuwste Bond-film Spectre in de bios geweest. Een jarenlange traditie, de eerste Bond-film die ik in de bios zag was Moonraker … ja ja, zo jong ben ik ;-) !
Voor de liefhebbers is hier een link naar de officiële Spectre trailer.
Geschüttelt, nicht gerührt … uhhh?
Er is één probleem als je in Duitsland naar de bioscoop gaat: alles wordt na-gesynchroniseerd. Ik heb er al eens eerder over geblogd, ik kan er niet aan wennen. Als je mij vraagt wat het minst leuk is aan in Duitsland wonen, dan is het dat. Legendarische film oneliners zoals 007’s ‘Shaken, not stirred’ worden dan ‘Geschüttelt, nicht gerührt‘. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik vind dat toch wel zooooo suf klinken!
Ook filmtitels worden vaak vertaald. Als ik in de bibliotheek een filmpje mee wil nemen, dan heb ik soms geen idee waarmee ik in mijn handen sta.
Voorbeeld: ‘Der Pate‘. Dat is ‘the Godfather’. OK, die gaat nog.
Maar dan deze: “Groundhog day’ staat in de bieb onder de U van ‘Und täglich grüßt das Murmeltier‘. Ik bedoel maar.
En dan zijn er ook nog films met een originele Engelse titel die in het Duits wederom een Engelse (???) titel krijgen, maar dan een hele andere. ‘Taken’ wordt zo ’96 Hours’.
Snap jij het nog?
Films in OV
Gelukkig hebben de bioscopen in Bremen een oplossing voor de echte filmliefhebbers die een film in de originele taal willen beleven: de zogenaamde OV-vertoning. OV staat voor Original Version (natuurlijk wel op z’n Duits en niet op z’n Engels uitgesproken) en dat betekent dat je de film kunt zien met het originele geluid, zonder ondertiteling. Pffff gelukkig, Daniel Graig dus gewoon in het Engels.
Als je een film beslist in de bios wilt zien, moet je er meestal snel bij zijn want vaak haalt de OV maar één voorstelling. Dus als je die mist, dan moet je alsnog naar de Duitstalige versie, of je moet wachten tot de DVD uitkomt.
Overigens bestaat er nog een variant op de OV en dat is de OmU: Original mit Untertitelung. Ofwel origineel geluid met Duitse ondertitel. Die zie je het vaakst bij films in een niet-Engelse taal. Want een Chinese film in OV gaat voor de meesten toch wel lastig worden hoor.
Mexicaans top-gerecht: chili
Spectre was naar mijn mening weer een ouderwetse Bond film. Geen moeilijk verhaal, lekker veel actie. Daar houd ik van. En ik vind het altijd leuk dat de Bond films zich op verschillende plekken op de wereld afspelen. Vooral de scènes in Marokko en Mexico vond ik mooi. Maar ik zal verder niet te veel verklappen hoor, want wellicht heb je de film zelf nog niet gezien en dan zou de lol eraf zijn.
Over Mexico gesproken (tja, je moet toch een keer een link naar je recept maken ;-) ). Wat is het beroemdste gerecht uit dit land? Waarschijnlijk de chili con carne. Die natuurlijk ook zonder vlees kan, chili sin carne dus. En als ik recepten ombouw naar een vega versie, dan komt tempeh vaak om de hoek kijken. Ook in deze chili, die ik daarom ook wel chili con tempeh noem. Natuurlijk kun je de chili ook echt ‘sin carne’ en ‘con tempeh’ maken, maar dan zul je waarschijnlijk wel meer bonen gaan gebruiken, en dan schieten de koolhydraten-aantallen omhoog.
Nee, super koolhydraatarm is deze chili con tempeh natuurlijk ook weer niet. Als je peulvruchten in je gerechten gebruikt, gaat het aantal koolhydraten altijd snel omhoog, maar je maaltijd blijft meestal wel in de categorie koolhydraatbeperkt / koolhydraatbewust. En je krijgt wel goede eiwitten en andere voedingsstoffen binnen, belangrijk als je geen vlees eet. Wat deze chili extra lekker maakt?
Ten eerste: maak ‘m een dag van tevoren, zonder de bonen. Voeg de volgende dag bij het opwarmen pas de zwarte bonen toe. Een dag later opgewarmd is de chili echt nog veel lekkerder dan dat je ‘m meteen uit de pan eet.
Ten tweede: gebruik een bijzonder ingrediënt dat vaker in de Mexicaanse keuken gebruikt wordt: chocolade, maar wel puur natuurlijk. Probeer het zelf maar eens in deze lekkere roerbakschotel.
Roerbakschotel? Roerbakschotel, roerbakken, geroerbakt … ‘Stirred, not shaken’ …
Vegan chili sin carne met tempeh
Dit heb je nodig
- 200 gr tempeh
- 1 rode ui
- 2 knoflookteentjes
- 1 rode chilipeper
- 1 courgette
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl gemalen koriander
- snufje kaneel
- 1 tl oregano
- versgemalen zout en peper
- 3 tomaten
- 1 el citroensap
- 1 blokje pure chocolade minstens 70%, vegan
- 1 blikje zwarte bonen
- 1 avocado
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
Bereiden (dag tevoren)
- Snijd de tempeh in kleine blokjes en hak die nog eens grof. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak het pepertje schoon (haal de zaadjes eruit als je niet van heel pittig houd) en hak die fijn.
- Snijd de courgette en de tomaten in blokjes.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak tempeh in 5 minuten bruin. Voeg evt. extra olie toe als dat nodig is.
- Voeg de ui, knoflook en chilipeper samen met alle kruiden toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg dan de courgette toe en roerbak nog 3-5 minuten. Voeg de tomaten en de citroensap toe en verhit het geheel een paar minuten.
- Breek nu de chocolade boven de pan en laat het al roerend smelten in de chili. Laat de chili afkoelen en zet ze een nachtje in de koelkast.
Serveren
- Spoel de zwarte bonen af en laat goed uitlekken. Roer ze door de chili. Verwarm het geheel op een laag vuur.
- Snijd ondertussen een avocado in plakjes. Verdeel de chili over twee borden en leg de avocadoplakjes erop.
Tips
- Geef er naast de avocado ook zure room en wat geraspte kaas bij. De chili is dan niet meer vegan.
- Vervang de courgette door één of twee paprika’s.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Die drie sterren moeten er vijf zijn. Wij zijn niet zo van genoeg en vervangen dat om die reden door vegakip. Een heerlijke chili!
Dank je wel Peter! En die vegakip smaakt vast heel lekker in deze chili, goed idee!