Vandaag heb ik een recept voor je dat niet echt fotogeniek is, maar zo lekker dat ik heb besloten om het toch te publiceren. Deze cashew curry pakte namelijk nogal smakelijk uit, en ik vind de smaak van een gerecht toch doorslaggevend. En dus zie je een soort prutje op de foto op mijn bord liggen, maar oh wat was het lekker!
Cashewnoten zijn geen noten
Cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar het zaad van de vrucht van de kasjoeboom. Om die reden hebben ze ook wat meer koolhydraten dan de “echte” noten, en worden ze meestal niet in de koolhydraatarme keuken gebruikt. En dat is jammer, want ze zijn lekker en veelzijdig. Zolang je je niet te buiten gaat, valt het met de koolhydraten ook wel mee. Deze cashew curry komt niet verder dan 18 koolhydraten, en past dus prima in een koolhydraatarm voedingspatroon.
Vooral in de vegane wereld worden cashewnoten veel en graag ingezet. Men maakt er vooral graag nep-kaas mee. Dat wordt dan een soort kruidenkaasje of mozzarella, of een kaassaus. Edelgist is dan een verplicht ingrediënt. Dat geeft namelijk de kazige smaak. Ik heb me er nog niet aan gewaagd, want dan heb je toch wel een flinke hoeveelheid cashewnoten nodig, en dan lopen de koolhydraten snel op.
Cashewnoten wel of niet voorweken
Terug naar deze Indiase curry.
Het is de saus die deze curry tot een smeuïge lekkernij maakt. De cashewnoten worden namelijk samen met kokosmelk, gezeefde tomaten en yoghurt gepureerd. En dan op smaak gebracht met kruiden. Ik heb vadouvan gebruikt, maar gewone kerriepoeder kan ook.
In de meeste recepten waarin cashewnoten gepureerd worden, worden ze eerst een aantal uur tot een nacht geweekt in water. Ik heb dat niet gedaan en ze gewoon zo zonder probleem gepureerd. Noten worden meestal geweekt om het beschermende enzymenlaagje eraf te weken, waar sommige mensen buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen.
Ook wordt de hoeveel fytinezuur verminderd, en dat zou weer goed voor je zijn want te veel fytinezuur in je lichaam belemmert de opname van een aantal mineralen, waaronder magnesium.
Als jij je noten liever eerst wilt weken, dan kun je dat gerust doen. Voor het maken van het recept is het echter niet nodig.
Koolhydraatarme vegan cashew curry met broccoli en peultjes
Dit heb je nodig
- 50 gr cashewnoten plus een paar extra voor garnering
- 200 ml kokosroom
- 100 ml gezeefde tomaten
- 2 el kokosyoghurt
- 2 tl vadouvan of kerriepoeder
- 1/4 - 1/2 tl gemalen chilipepertjes of chilipoeder
- versgemalen peper en zout
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 stronk broccoli
- 100 gr peultjes
- 200 gr halloumi optioneel (niet meer lactosevrij)
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Maal de cashewnoten (houd er een paar achter voor garnering) met de kokosroom en gezeefde tomaten tot een gladde saus.
- Meng de yoghurt en de kruiden met een vork door de saus.
- Maak de broccoli schoon en verdeel ze in kleine roosjes. Maak de peultjes schoon.
- Kook de broccoli in 6-8 minuten gaar, voeg de laatste 2 minuten de peultjes toe.
- Giet de broccoli met peultjes af, roer de saus erdoor. Laat een paar minuten op een laag pitje goed doorwarmen,
- Bak ondertussen, als je dat wilt, in wat kokosolie de in blokjes gesneden halloumi goudbruin. Meng ze door de curry.
- Verdeel de cashew curry over twee borden, bestrooi met een paar gehakte cashewnoten, en serveer direct.
Tips
- Kun je geen peultjes krijgen? Neem dan sperziebonen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dit gisterenavond gegeten heerlijk wel met sperzieboontjes die had ik nog kwam mooi uit
Vanavond een Hongaarse goulash en morgen wil ik dan de koolrabi ( het recept met de feta al een keer gemaakt )wil nu iets anders ik denk dat ik ze ga vullen met de inhoud en hüttenkäse zoals bij de courgette ga het zien misschien wat pittigs erdoor iets van stukjes chorizo of daar moet nog even over nadenken Tips zijn welkom!!
Deze cashew curry is in huize Con een absolute favoriet!
Ik eet geen vlees, dus kan je daar niet veel verder mee helpen. Maar een paar vegetarische ideetjes heb ik voor je koolrabi:
– Je zou koolrabi kunnen vullen met een mengsel van crème fraîche, camembert en een geklutst ei, met Provençaalse kruiden.
– Of je vult ze met hüttenkäse, spinazie (zou ik eerst roerbakken met knoflook en lekker veel peper), en champignons. Bestrooien met pijnboompitjes.
– Of je vult ze met roomkaas, vermengd met tomatenpuree, een paar doperwten, Italiaanse kruiden, en toppen met geraspte kaas. Ik denk dat je chorizo hier wel goed bij past!
Of het er nou mooi uit ziet of niet, dit is echt een overheerlijk gerecht!!! Maximale sterren ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ps: halloumi ligt bij onze AH gewoon in het schap.
Ha ja, lekker hè? Staat deze week bij mij weer op het menu, ik kijk er nu al naar uit :-)
Pingback: Koolhydraatarme recepten: 5 x lekkere en gezonde recepten voor het diner
Vanavond gegeten Het was heerlijk Echt gesmuld
Voor de volgende keer ga ik ook de hallouimi erbij doen voor wat extra bite
Nog wel even kijken waar ik dat kan kopen
Maar ga het zeker vaker maken Een blijvertje
Deze curry is hier ook een absolute favoriet! Halloumi is in Nederland niet heel makkelijk te krijgen (in Duitsland ligt het gewoon in de supermarkt). De meeste kans heb je denk ik bij een Turkse winkel.
Mag ik ook 6 sterren geven????
WAT lekker!!!!
Hier word ik dus blij van :)
Ha ha ja hoor, dat mag! Hier in huize Con is dit ook een sterren-recept, het komt regelmatig op tafel.
Zo leuk, weer een blij mens extra :)))))