Het is alweer bijna Pasen, en dat is de tijd van chocolade. Dit jaar kun je je eigen suikervrije en dus koolhydraatarme carobe chocolade maken, met slechts vier ingrediënten!
Is het wel chocolade?
Chocolade maak je met cacao, dat weet iedereen. Of deze home made chocola wel chocola genoemd mag worden, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik maak ‘m namelijk niet met cacaopoeder, maar met carobepoeder. Ik maak graag allerlei lekkers met carobe. Het heeft namelijk een chocoladeachtige smaak, maar is veel zoeter van smaak dan cacao. En dat maakt carobe een ideaal ingrediënt voor de koolhydraatarme keuken, omdat je geen (of minder) zoetstof nodig hebt.
Extra zoeten niet nodig
Omdat carobe zoeter van smaak is, gebruik ik geen zoetmiddel in deze chocolade. Ik vind ‘m zo al zoet genoeg! Maar ik ben mijn sweet tooth dan ook al jaren geleden kwijtgeraakt. Wil jij het toch iets zoeter, voeg dan wat poeder erythritol toe. Geen extra koolhydraten, wel een beetje meer zoet. Natuurlijk staat het je vrij om een zelfgekozen zoetmiddel te gebruiken, het aantal koolhydraten zal dan wel anders worden.
Ik heb ooit toen ik in Berlijn woonde, een leuke siliconen chocoladevorm op de kop getikt, waarmee je het Franse woord voor chocolade spelt. Grappig! Ook kocht ik er een super leuk houten plankje met de skyline van Berlijn erop. Die heb ik als heuse prop voor de styling van de foto’s gebruikt. Heeft helemaal niks met de carobe chocolade te maken, maar maakt de foto’s toch wat leuker om naar te kijken. Althans dat hoop ik.
Nu is het hoog tijd om zelf deze suikervrije carobe chocolade te gaan maken, dan kun je nog voorproeven voordat het Pasen is, en je je zelfgemaakte suikervrije carobe chocola aan je gasten kunt serveren. Of je eet ze lekker allemaal zelf op natuurlijk …
Carobe chocolade met cacao nibs
Dit heb je nodig
- 50 gr cacaoboter
- 30 gr carobe poeder
- 10 gr poeder erythritol optioneel
- 1/2 tl vanillepoeder
- snuf zout
- 1 el cacaonibs
Zo maak je het
- Smelt de cacaoboter au bain Marie (of in de magnetron).
- Roer het carobepoeder, vanillepoeder en een snuf zout erdoor, roer goed.
- Meng de cacaonibs erdoor en schenk de carobe chocolade in een siliconen vorm die geschikt is om chocolaatjes of bonbons mee te maken. Laat minstens een uur in de koelkast opstijven.
Tips
- Wil je toch iets meer chocoladesmaak, vervang dan 15 gr carobe door 15 gr cacaopoeder. Je hebt dan misschien wel wat extra zoetstof nodig, tenzij je net als ik van super pure chocolade houdt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: