Van courgettes kun je lekkere gezonde courgetti pasta maken, en dit keer maakte ik er een Italiaanse Caprese pasta van. Lekker met mozzarella, rucola, tomaatjes en flink veel pesto. Ik heb een beetje lente aan deze Caprese meegegeven door asperges toe te voegen.
Lente!
Wat is er leuk aan de lente? Nou veel natuurlijk! Bijvoorbeeld dat het ’s avonds langer licht is, en je na het eten nog lekker een wandeling kunt maken. Of dat je, tussen de april-buien door :) , een cappuccino op een terras kunt drinken. Dat het evenementen seizoen in Bremen weer begonnen is, en er van alles te doen is. En dat er weer asperges zijn!
Uit de achtertuin
Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik asperges in mijn achtertuin heb groeien. Nou ja, niet letterlijk dan, want ik woon 1-hoog :-D . Dat wordt dus niks met een achtertuin. Maar direct achter het park waar ik woon, houdt Bremen op en beginnen de weilanden, en de landerijen van Hof Kaemena. En die verbouwen met name asperges en (later) aardbeien! Voor mij zijn het dus asperges uit mijn achtertuin. En ik hoef er niks voor te doen ook nog.
Lokaal voor het milieu
Iedereen weet dat het goed is voor het milieu als je lokale producten koopt die niet de halve wereld over hebben moeten reizen, met alle vervuiling van dien. Ook ik probeer er rekening mee te houden, maar overdrijf het ook weer niet. Er zijn nu eenmaal producten die in onze streek niet kunnen groeien, zoals bijvoorbeeld avocado’s. En die koop ik toch bijna elke week, veel te lekker en gezond!
Maar aardbeien midden in de winter, nee. Net zoals asperges bij het Kerstmenu. Ten eerste omdat ik weet dat ze dan van ver komen, ten tweede omdat ik ze regelrecht smakeloos vind als je ze vergelijkt met de asperges of aardbeien die straks uit de Hof Kaemena achtertuin komen. ’s Ochtends geoogst, ’s middags op je bord. Dat proef je echt!
Koolhydraatarme spaghetti
Voor het recept van deze post heb ik de eerste asperges van het jaar op z’n Italiaans klaargemaakt. Afgeleid van de bekende salade Caprese, maar dan als pasta. Je kunt dit met een gezonde courgetti pasta klaarmaken, dan blijft je pasta gerecht lekker koolhydraatarm. Ik heb ze ook gemaakt met een koolhydraatarme pasta gemaakt van soja, die ik in de bio-supermarkt vond.
Caprese saus
De belangrijkste ingrediënten van deze pasta Caprese zijn, naast de asperges, kerstomaatjes, pesto en mozzarella. Dat zijn natuurlijk de pijlers van een Caprese. Caprese betekent ‘van Capri’, een Italiaans eiland in de baai van Napels. De asperges passen qua smaak prima bij de saus. Met dit recept heb je een heerlijke koolhydraatarme start in het aspergeseizoen.
Italiaanse courgetti Caprese pasta met asperges
Dit heb je nodig
- 500 gr asperges
- 100 ml goede olijfolie
- 2 knoflookteentjes
- 2 el pesto
- 150 gr kerstomaatjes
- 1 bol mozzarella
- versgemalen peper en zout
- handje pijnboompitjes
- 75 gr rucola
- 2 courgettes liefst biologisch
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Was de rucola. Halveer de kerstomaatjes. Pel en snipper de knoflook fijn. Snijd de mozzarella in stukjes.
- Maak de asperges schoon, snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm, kook ze in ruim water in 6-8 minuten gaar, en giet ze af.
- Verwarm de olijfolie in een pannetje tot lauw (niet te heet dus, je moet je vinger er in kunnen houden).
- Voeg de knoflook, de kerstomaatjes en de pesto toe en maal er genereus peper en zout overheen. Goed mengen, dan de mozzarella toevoegen en nogmaals mengen. Laat deze Caprese saus minstens 30 minuten laten staan.
- Maak courgetti van je courgettes en verhit ze in een klein beetje olie in een pan. Niet te lang, anders laten ze te veel vocht los.
- Meng de rucola door de Caprese saus en warm het geheel kort door. Schep de courgetti op twee borden en verdeel de asperge Caprese saus erover. Strooi de pijnboompitten erover en serveer direct.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: