Het is weer hoog tijd voor een salade recept! Dit keer ligt de oorsprong in Amerika. Het is een recept van de Amish, een bevolkingsgroep in Amerika die bekend staat als streng-religieus en hard werkend. Een Amish-gezegde is “Them that works hard, eats hearty.” (zij die hard werken, eten tot ze voldaan zijn), en deze broccoli salade is daar een voorbeeld van want die vult goed.
Over de Amish
De Amish staan bekend om hun eenvoudige levensstijl, hun simpele kleding, en hun afkeer van moderne technologie.
De Amish hebben hun roots in Zwitserland en Zuid-Duitsland. Omdat hun strenge en afwijkende geloof niet werd geaccepteerd, zijn ze vanaf de 16e eeuw richting Amerika vertrokken, en daar met name in Pennsylvania terecht gekomen. Ze worden er typisch genoeg ‘Pennsylvanian Dutch’ worden genoemd. Dan denk je meteen aan Holland, maar in dit geval ligt er een link naar de Duitse taal: Dutch staat hier voor Deutsch. Niet gek gezien hun roots. Er wordt een eigen Duits-dialect gesproken dat ook Pennsylvanian Dutch heet. Met de buitenwereld spreekt men Engels.
De Amish dwingen niemand tot het adopteren van hun geloof, ook hun kinderen niet. Zij dopen hun kinderen dan ook niet bij de geboorte. Vanaf hun zestiende mogen kinderen een paar maanden tot een paar jaar leven in de buitenwereld. Rond hun twintigste maken ze de keuze: Amish of niet. Kiest een kind uit te treden, dan wordt dat ‘rumspringa’ genoemd (‘rondspringen’). Ongeveer 90 procent kiest ervoor Amish te blijven en sluit zich aan bij de gemeenschap.
Amish manier van koken
De Amish manier van koken is traditioneel en van oorsprong intuïtief: er wordt niet gekookt met ’10 gram boter’, maar met ‘boter ter grootte van een walnoot’. De Amish koken feitelijk het ultieme comfort food, wat tegenwoordig zo hip is. Aardappelpuree, stoofpotten, kaneelbroodjes, je begrijpt wat ik bedoel.
Voeding is een belangrijk onderdeel in het sociale leven van de Amish. Er wordt veel gekookt voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, maar er wordt ook eten verkocht op markten.
Broccoli maaltijdsalade
Een bekend recept binnen de Amish gemeenschap is de broccoli salade. En die past prima in een koolhydraatarme recepten-verzameling. De salade is niet moeilijk te maken, en vult goed.
Er wordt rauwe ui in dit recept gebruikt, en dat vind ik persoonlijk vaak nogal scherp smaken. Daarom marineer ik de ui een half uur in een mengsel van bouillon, azijn en mosterd, een techniek die ik ook heb gebruikt in mijn zoete aardappel salade. Door het marineren wordt de ui minder scherp van smaak.
En zo ziet de broccoli maaltijdsalade er dan uit na de fotosessie …
Broccoli maaltijdsalade van de Amish
Dit heb je nodig
Voor de salade
- 4 eieren hardgekookt en afgekoeld
- 1 kleine rode ui
- 1/2 tl bouillonpoeder gistvrij
- 1 el appelazijn
- 3 tl scherpe mosterd met mosterdzaadjes
- 1 tl rijstsiroop
- 200 gr bloemkool
- 150 gr broccoli
- 2 plakken cheddar kaas
Voor de dressing
- 150 ml zure room
- 1 el mayonaise
- versgemalen peper en zout
Zo maak je het
- Pel en snipper de ui. Los de bouillonpoeder in 100 ml kokend water op, en meng er dan 1 tl van de mosterd, de appelazijn en de rijstsiroop door. Roer de ui erdoor en laat zo minstens 30 minuten staan.
- Maak de bloemkool en broccoli schoon en kook ze in 4-6 minuten beetgaar. Giet af, doe ze in een schaal en laat afkoelen.
- Snijd de kaas in stukjes. Pel de eieren, snijd er twee in plakjes en prak er twee grof.
- Giet het ui-mengsel af, houdt een scheutje apart voor de dressing. Meng het ui-mengsel, de helft van de kaas en de geprakte eieren door de bloemkool/broccoli. Garneer de salade met de rest van de kaas en de ei-plakjes.
- Maak de dressing: meng de zure room met de mayonaise, de resterende 2 tl mosterd en een klein scheutje van de uien-bouillon. Breng pittig op smaak met peper en zout, en schenk over de broccoli maaltijdsalade.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: