Gezond snoepen
Ik snoep gewoon nog even door, hier op de blog. Na de pannenkoekjes en de choco fudge van de afgelopen weken, is het vandaag de beurt aan overheerlijke bosbessen scones. Volgende week zal ik weer eens een brave hoofdmaaltijd posten, beloofd!
Het recept van de bosbessen scones is dit keer niet helemaal van mezelf, maar komt uit het kookboek “Food, what the heck should I cook” van Dr. Mark Hyman, functionele arts uit Amerika. Zijn filosofie over eten en gezondheid vind ik zeer interessant, plus hij bedenkt de lekkerste recepten, die altijd glutenvrij en vaak koolhydraatarm zijn. Ik heb mezelf dan ook voor mijn verjaardag zijn nieuw boek dat binnenkort uitkomt, cadeau gedaan. Nog meer lekkere recepten onderweg!
Kunstmatig of niet?
Dr. Mark Hyman heeft het zogeheten pegan dieet bedacht, dat is een samenvoeging van “Paleo” en “vegan”. In dit dieet eet je (in een notendop) vooral veel groente en fruit, noten en zaden, goede eiwitten en gezonde vetten, en vul je dit aan met beperkt vlees, vis en eieren. Er wordt glutenvrij gegeten, en laag glycemisch. Verder ligt de nadruk op échte voeding van hoge kwaliteit. Hyman gebruikt dus geen kunstmatige zoetstoffen, maar gebruikt zoetstoffen volgens de Paleo-norm (vooral ahornsiroop en honing maar ook kokosbloesemsuiker). Alle zoetstoffen die op -ol eindigen (de zogenaamde polyolen of suikeralcoholen en nee, dat heeft niks met alcohol in bijvoorbeeld sterke drank te maken), zijn ook taboe. Geen erythritol of xylitol in zijn recepten dus.
Omdat op deze blog de nadruk nu eenmaal op koolhydraatarme recepten ligt, heb ik voor zijn bosbessen scones recept toch de kokosbloesemsuiker vervangen door erythritol. Maar zoals bij de meeste van dit soort recepten kun je elk door jou gewenst zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten per scone zal dan wel veranderen. Ook heb ik de sinaasappelrasp achterwege gelaten en vervangen door citroenrasp, en de bramen vervangen door mijn geliefde bosbessen. Het resultaat mag er zijn!
Lekker met mascarpone
De scones worden extra lekker als je ze met een flinke klodder (lactosevrije) mascarpone serveert. Ik maak ze ook graag warm voordat ik ze eet, dan vind ik ze nóg lekkerder. Ik weet nu al dat ik in mei, als het aardbeienseizoen weer gestart is, ze nog een keertje ga maken!
Koolhydraatarme bosbessen scones
Dit heb je nodig
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr teffmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 2 el erythritol bronze
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom gemalen
- snufje zout
- 2 grote eieren
- 2 el kokosolie gesmolten
- merg van 1 vanillestokje
- rasp van 1 biologische citroen
- 60 gr bosbessen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng amandelmeel, teffmeel, bakpoeder, erythritol, kaneel, kardemom en zout in een kom. Meng in een andere kom de eieren met de gesmolten kokosolie, vanille en citroenrasp.
- Doe het eimengsel bij het meelmengsel en meng alles goed door elkaar. Roer de bosbessen voorzichtig door het deeg.
- Doe het deeg over op een met bakpapier beklede plank. Maak een cirkel van 2-2,5 cm dik van het deeg, en snijd het met een mes in zes driehoeken. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de bosbessen scones in 18 tot 20 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen voor het serveren.
Tips
- Je kunt de bosbessen scones 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
- De bosbessen kun je vervangen door ander klein rood fruit, of een mix daarvan.
- Lekker met een klodder (lactosevrije) mascarpone.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Kan je teffmeel weg laten? Dat heb ik niet. Of klopt het recept dan niet? Kan ik alleen amandelmeel gebruiken?
Weglaten gaat niet, maar je kunt het vervangen door meer amandelmeel. Let op: als je het teffmeel vervangt door meer amandelmeel, dan zal de consistentie wel meer cake-achtig zijn. Maar misschien heb je wel boekweitmeel (of een ander glutenvrij meel) in huis? Dan kun je dat gebruiken als vervanger voor het teffmeel.
Con kun je iets anders voor het tefmeel gebruiken? Dat heb ik niet en ik wil ook niet zoveel verschillende melen aanschaffen!! Heb Soja meel Kokosmeel en Amandelmeel eventueel ook havermout gemalen!!
Hi Violet, ik zou voor dit recept voor de gemalen havermout gaan (wel meer koolhydraten) !
Wat een snelle reactie nu dan maar een keer ietsje meer KH
Verder over dat Hennepzaad van gisteren dat kost hier ong 8 euro per 2 ons een Drogist verkoopt het hier niet ik zoek nog even verder zie wel fijn weekend
Ha ha, ik was net aan mijn blog aan het werken dus zag je reactie binnenkomen. Vandaar dat ik nogal snel was. Jij ook een fijn weekend!
He Con, gefeliciteerd, en wat ben ik blij met jouw blog, dankjewel!
Groetjes Marieke
Wat lief, dank je wel!!
Hoi hoi kan ik teffmeel vervangen voor kastanjemeel? Of tapiocameel?
Kastanjemeel kun je gebruiken. Met tapiocameel heb ik geen ervaring, dus dat durf ik niet te zeggen.