Bloemkoolpap

Bloemkoolpap

Bloemkoolpap porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koud hè?
Op koude winterse ochtenden is het vaak moeilijk om je bed uit te komen. Het enige dat mij dan toch in beweging krijgt, is de gedachte aan koffie. Oma noemde het vroeger volgens mij niet voor niets een “bakkie troost”. Maar voor een warme ontbijtpap wil ik ook wel opstaan. Het liefst een beetje gezond natuurlijk, en daarom staat bloemkoolpap tegenwoordig regelmatig op de ontbijttafel.

koolhydraatarme pap bloemkool

Warm ontbijten

Mijn ontbijt bestaat meestal uit een bakje (kokos) yoghurt of hüttenkäse, bestrooid met noten, pitten en zaden en getopt met vers rood fruit. Makkelijk, snel, gezond, koolhydraatarm. Maar als het buiten koud is, krijg ik zin in een warm ontbijt. Dan kun je natuurlijk pannenkoeken of wafels bakken, maar ik ben ’s ochtends meer van het type lui hoor. Ik zie veel collega-foodbloggers de prachtigste pannenkoek-stapels voor ontbijt maken, maar met een nog half slapend hoofd heb ik echt nog geen zin om lang boven de pannen te hangen. En nee, ook niet in het weekend.

Ben jij niet ook pas aanspreekbaar na je eerst bakkie ;-)

low carb porridge

Bordje pap

Als kind kreeg ik in de winter meestal Brinta voor ontbijt. Heerlijk, een warm bordje pap. En ook nu nog vind ik pap een prima winters ontbijt. En dat komt goed uit, want pap is hip! De foodblogs staan er vol mee. En omdat ‘pap’ niet zo sexy klinkt, heet het meestal ‘porridge’, naar de Engelse havermoutpap. Alleen … die koolhydraten hè. En soms ook nog gluten. Dat kan anders!

koolhydraatarme bloemkoolpap met granaatappel

Wil je ’s ochtends (of wanneer dan ook) een kom warme koolhydraatarme pap zonder gluten, en ook nog eens een extra portie groente binnenkrijgen, maak dan bloemkoolpap. Nee, niet bloemkool-met-een-papje. Je leest het goed, bloemkoolpap. Ik beloof je dat je er niets van proeft! Gebruik er plantaardige melk voor, en je ontbijt is ook nog eens vegan. En – voor de liefhebbers – Paleo!

Bloemkoolpap porridge recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Choco-Bloemkoolpap

 

Als je de bloemkool de avond tevoren al in roosjes verdeelt en in de koelkast bewaart, kun je ze de volgende ochtend zo in een pannetje gaarkoken, terwijl je ondertussen koffie zet. Je kunt de bloemkoolpap net als een yoghurt ontbijt toppen met noten, zaden, fruit naar keuze, wat je maar lekker vindt. Kijk maar eens naar de foto’s voor inspiratie. En je eerste portie groente van de dag heb je al binnen.

Koolhydraatarme pompoenpap ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Pompoen in plaats van bloemkool

Varieer volop

Als je de bloemkoolsmaak toch te veel vindt overheersen, pureer dan wat rood fruit mee, of een schep cacao of carobe. Of maak een mix van bloemkool en pompoen. Of neem een keer alleen maar pompoen, want pompoenpap is ook niet te versmaden. Wat ook belangrijk is voor de smaak, is om vooral kokosmelk te gebruiken, dat helpt de bloemkoolsmaak te maskeren.

Zo’n kommetje bloemkoolpap, vergezeld van een bakkie troost … daar kom ik graag mijn bed voor uit!

Bloemkoolpap, koolhydraatarm, vegan, glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme bloemkoolpap

Con
Mmm lekker, warme ontbijtpap op koude ochtenden. Maar dan wel zonder al die koolhydraten aub. En als het even kan met een portie gezonde groente. Dus: voortaan ontbijt je met bloemkoolpap!
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Algemeen
Porties 1 persoon
Koolhydraten 11 kh

Dit heb je nodig
  

  • 100 gr bloemkool in roosjes
  • 150 ml ongezoete plantaardige melk
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 el hennepzaad
  • 1 tl kaneel
  • 1 el amandelpasta
  • 1 tl yaconsiroop optioneel

Zo maak je het
 

  • Kook de bloemkool in de plantaardige melk plus kokosmelk in 8-10 minuten gaar.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en pureer het geheel met de staafmixer.
  • Schep je koolhydraatarme ontbijtpap in een kom en versier met topping naar wens.

Tips

  • Vind je de pap toch iets te veel naar bloemkool smaken, voeg dan een theelepel cacao toe, of carobe (nog iets zoetere smaak dan cacao). Dat maskeert de bloemkoolsmaak beter.
  • Wat verse munt door je porridge is erg lekker.
  • Pureer vers of diepvriesfruit mee (helpt ook tegen bloemkoolsmaak) en laat de bloemkoolpap dan nog even doorwarmen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 4,25/5)
Laden...


6 reacties

  1. Edith in 't Veld

    Hoi Con,
    Ik heb het een keer met bloemkool geprobeerd maar dat wordt het niet voor mij maar met pompoen is het heel lekker!!! Ik heb standaard pompoen blokjes in de vriezer hier voor en maak het een avond van te voren. De volgende dag een beetje extra amandelmelk erbij en hup in de magnetron.
    Groetjes Edith

  2. Yvonne

    Hoi Conny

    Was ik weer, denk gelijk even speuren in je recepten lijst. En bloemkoolpap ken ik en ik eet dit alleen in de winter. Zelf maak ik het een avond van te voren klaar en zet dit in de koelkast dan hoef ik het morgens alleen nog maar op te warmen
    Mijn favoriet is met noten en cacao.
    Ik zie hier ook hennepzaad bij, kun jij mij vertellen waar je die koopt. Hier in mijn stad is deze namelijk niet te vinden en ook al paar supermarkten afgespeurd. Meestal als ik in NL ben koop ik wel wat in maar blijkbaar nooit genoeg.

    Groetjes Yvonne

    1. Hi Yvonne!
      Ik doe ook graag cacao in mijn pap, lekker! Ach, alles wordt lekker met chocola, toch?
      De Rossmann drogist verkoopt sinds kort zakjes hennepzaad. Die zit bij mij in Bremen op fiets-afstand gelukkig, ik koop daar namelijk best veel. In de Bioladen kun je meestal ook hennepzaad vinden, maar daar is het een stuk duurder. Voorheen nam ik ook altijd bergen met hennepzaad uit NL mee, maar dat hoeft nu gelukkig niet meer.
      Succes met je speurtocht!

    2. Carolien

      Ik heb dit recept geprobeerd maar ik krijg eigenlijk helemaal geen ‘pap’ structuur. Eerst dacht ik dat ik het te kort had gekookt, nadien deed ik het nog eens op het vuur maar het bleef vrij lopend. Heeft iemand tips ?

      1. Ik vermoed dat je met het ontbreken van pap-structuur bedoelt dat de bloemkoolpap te dun is geworden. Wat je zou kunnen proberen is:

        – niet te lang pureren en liever met een staafmixer dan in een machine, hoe langer je mixt hoe dunner de pap. Eventueel kun je ervoor kiezen om de bloemkool samen met de amandelmelk met de hand te stampen en dan de andere ingrediënten er doorheen te roeren. Warm de pap dan nog even goed door.
        – voeg wat meer lijnzaad toe. Lijnzaad helpt om vocht te binden.
        Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *