Het is alweer november! De klok staat weer op wintertijd, in Nederland worden volop pepernoten gebakken, en hier in Duitsland zijn de winkels al weer compleet in kerstsfeer. Want je weet het hè, Kerst begint hier een beetje eerder dan in Nederland. Dat komt door twee dingen: ten eerste slaat Sinterklaas Duitsland min of meer over, ten tweede begint Kerst hier al als de Advent begint, en dat is dit jaar op 3 december. Yes, kerstmarkten!
(wist je dat die in Bremen heel leuk is?)
Persoonlijk mis ik de Sint niet zo erg, net zoals ik de Hollandse keuken ook niet echt mis. In tegenstelling tot veel Nederlandse emigranten smacht ik niet naar bitterballen en chocolade hagelslag. Hoewel ik ook niet dol ben op de Deutsche Bratwurst.
Hollandse pot
Een enorme fan van de Hollandse pot ben ik dus niet. Nooit geweest eigenlijk, hoewel moeders vroeger niet zo avontuurlijk in de keuken was. Er stonden dus bijna dagelijks piepers op het menu, met een stukje vlees en groente. Heel standaard Hollands. Het enige exotische wat mijn moeder wel eens maakte, was pilaf: een rijstschotel met gehakt, tomaat en perzik. Gewaagd! Als het nog exotischer moest worden, dan gingen we gewoon een Chineesje halen ;-) .
Stamppot is zo’n typisch Hollands gerecht dat ook al zo veelzijdig is. En een stamppot hoef je helemaal niet met aardappelen te maken hoor. Dat is zoooo 2007 … Je kunt er zoete aardappel voor gebruiken, wortelpeterselie, knolselderij, of bloemkool. Of een combinatie natuurlijk. Zo verlaag je het aantal koolhydraten, hoewel het met een zoete aardappel stamppot niet veel uitmaakt. Door de lagere glycemische index van de bataat blijft je bloedsuikerspiegel echter meer stabiel. En je brengt ook meer variatie op je bord, ook niet verkeerd, toch?
Bloemkool smaak
Bloemkool is de beste vriend van de koolhydraatarme kok. Bloemkool is zo veelzijdig! Op Con-serveert kun je inmiddels aardig wat bloemkool recepten vinden, en vandaag komt er weer eentje bij, in de vorm van een simpele stamppot. Enne … je bespaart meer dan 30 koolhydraten per persoon als je je stamppot met bloemkool in plaats van met aardappelen maakt!
Sommige mensen houden niet van de bloemkoolsmaak die toch een beetje aan een bloemkool stamppot blijft kleven. Tja, het is en blijft bloemkool natuurlijk. Je maskeert de bloemkoolsmaak het best door het gebruik van (veel) kruiden, of zoals in dit recept, een pittige kaas. Persoonlijk ben ik gek op bloemkool, dus de bloemkool-bijsmaak deert mij helemaal niet, juist lekker! Maar smaken verschillen natuurlijk.
Bloemkool stamppot ‘kaal’ is ook maar wat. Een stamppot is geen stamppot als je er niet allerlei lekkers doorheen stampt! In dit geval heb ik voor rucola, kerstomaatjes en een pittige blauwe kaas gekozen. Voor de crunch gaan er nog wat pecannoten doorheen, en voilà, klaar is je stamppot.
Echt fotogeniek is een stamppot niet, in ieder geval niet bij mij. Maar laat je niet misleiden door de ‘puinhoop’ op de foto, en maak deze stamppot ook een keer. En wie weet kun jij wel een prachtige stamppot-foto maken? Schroom niet om deel je foto met mij!
Koolhydraatarme bloemkool stamppot met rucola en blauwe kaas
Dit heb je nodig
- 500 gr bloemkool
- scheutje ongezoete plantaardige melk
- snufje zout
- 1-2 tl rozemarijn
- 2 knoflookteentjes
- 100 gr rucola
- 100 blauwe kaas bijv. Danish Blu of gorgonzola
- 10 kerstomaatjes
- 20 gr pecannoten
Zo maak je het
- Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in wat water in 8-10 minuten gaar.
- Pers ondertussen de tenen knoflook uit. Halveer de kerstomaatjes, hak de pecannoten grof, en snijd de kaas in blokjes. Was de rucola en droog ze goed (gaat het makkelijkst in een sla-centrifuge).
- Giet de bloemkool af, voeg de ongezoete melk, de geperste knoflook, een flinke snuf zout en de rozemarijn toe, en pureer het geheel met een staafmixer.
- Meng de rucola, pecannoten en tomaatjes door de stamppot, en warm het geheel nog even goed door.
- Meng de blokjes kaas door de bloemkool stamppot zodat ze een beetje smelten, en serveer direct.
Tips
- Vervang de pecannoten door walnoten.
- Gorgonzola (en andere harde blauwschimmelkaas) is in principe lactosevrij. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
- Voor een mildere smaak vervang je de blauwe kaas door brie of camembert.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: