Ik heb een boompollen allergie. Al jaren. Ongeveer twintig jaar geleden begon ik last van symptomen te krijgen. En elk jaar werd het een beetje erger. Loopneus, niezen, jeukende branderige ogen, benauwd, koorts, de hele rataplan. Ik voelde me van begin februari tot eind mei ziek.
Sinds ik koolhydraatarm en glutenvrij ben gaan eten, gaat het een heeeeeel stuk beter. De allergie is er nog hoor. Maar waar de symptomen voorheen al eind januari begonnen, heb ik er nu pas sinds afgelopen week (half april) last van. Niet gek als je weet dat de berkenbomen net zijn gaan bloeien, en die leveren (mij in ieder geval) de meeste problemen.
Waarom een loopneus en jeuk-ogen?
Je kunt het overal lezen op internet: bij een allergie reageert je lichaam op onschuldige stoffen, omdat het ‘denkt’ dat het hierdoor aangevallen wordt. Bij zo’n reactie komen grote hoeveelheden histamine in je lichaam vrij, en die zorgen eigenlijk voor de klachten. Je lijf kan het er zo moeilijk mee hebben, dat je er zelfs koorts van krijgt. Vandaar dat een pollen allergie ook wel hooikoorts wordt genoemd.
Heb jij ook last van pollen allergie? Kijk dan eens op de pollenmeting site van het LUMC in Leiden, of bezoek het landelijke pollenoverzicht. Ik kijk voor de Noord-Duitse tellingen altijd op Pollenflug Nord.
Zes boompollen allergie tips
Ten eerst: binnen blijven :-( !!
Nee, alle gekheid op een stokje: dat is bijna niet te doen. Wordt het net mooi weer, kun jij niet naar buiten! Ik ben toch al graag buiten, dus mij lukt dat niet zomaar. Hier mijn zes tips:
- ’s Ochtends zijn er minder pollen onderweg dan ’s middags en ’s avonds. Dus vroeg opstaan en op pad gaan loont. En ook het luchten van je slaapkamer doe je het beste ’s ochtends vroeg.
- Douchen voor het slapen gaan zorgt dat je alle pollen uit je haren wast voordat je je bed inspringt.
- Regent het? Regenjas aan en naar buiten! De lucht spoelt lekker schoon door de regen, dus de kans is groot dat je minder last hebt.
- Een weekendje naar de kust is een prima remedie tegen pollen klachten, daar vind je minder pollen dan in de rest van het land. Goed excuus toch ;-)
- Mocht je medicijnen gebruiken (anti-histaminica): het Duitse advies is om deze ’s avonds bij de avondmaaltijd in te nemen. In Nederland heb ik altijd het advies gekregen om ze juist ’s ochtends te nemen. Ik heb het dus allebei geprobeerd, en ik blijk het meeste profijt te hebben van het avond-tijdstip. Het is dus het proberen waard.
- Probeer histaminerijke voedingsmiddelen zo veel mogelijk te laten staan. Help je lichaam een handje door voedingsmiddelen te eten waar veel quercetine in zit. Quercetine helpt namelijk om je histamine niveau te laten dalen, zodat je minder last van de symptomen hebt. Lees hieronder meer.
Voedingsadvies bij allergie
Als je research doet op internet over wat je nu het best wel of niet kunt eten bij een pollen allergie, dan wordt je niet veel wijzer. De een zegt dat je noten moet eten vanwege de antioxidanten, de ander zegt dat je juist noten moet laten staan vanwege de histamine… wat is waar? Ik weet het ook niet. Luisteren naar je eigen lichaam werkt meestal het best.
Het kan wel verstandig zijn om histamine-rijke voedingsmiddelen te laten staan. Voeg tegelijk voedingsmiddelen met veel quercetine aan je maaltijden toe. Dat levert onderstaande lijstjes op die absoluut niet volledig zijn (en elkaar ook tegenspreken, zie rode wijn). Deze lijstjes zijn slechts een hulpmiddel, geen voorschrift.
Vergeet niet dat er veel gezonde voedingsstoffen zitten in al die dingen die je niet zou mogen, dus helemaal schrappen zou ik nooit doen. Gewoon iets minder vaak op het menu zetten kan ook al helpen!
Veel histamine bevatten (laten staan / met mate eten):
- kaneel, vanille, scherpe kruiden, gember, noten
- vis in blik, verse vis, gerookte vis
- avocado, aardbeien, ananas, frambozen, grapefruit, meloen, kiwi
- tomaten, spinazie, champignons, bietjes, zuurkool
- de meeste zuivel (vooral oude kaas, schimmelkaas, yoghurt)
- tempeh :-( , tofu, ketjap, rode wijn* :-( :-( , kruidenthee, chocola
Weinig / gemiddeld histamine bevatten (kun je volop eten):
- diepvries witvis
- hüttenkäse, mozzarella, roomboter, slagroom
- alle fruit en groente behalve hierboven vermeld
- olijfolie
Veel quercetine bevatten (lekker eten dus):
- broccoli, knoflook, boerenkool, uien (vooral de rode), bloemkool, groene thee, rode wijn* :-) , bessen, blauwe druiven, kersen, appels, peterselie
* Rode wijn bevat veel histamine, maar ook veel quercetine. Slecht en goed dus, hoewel alcohol over het algemeen bij allergie beter niet genuttigd kan worden.
Soepje tegen de pollen allergie
Omdat de berkenpollen allergie is losgebarsten, heb ik een anti-histamine soepje bedacht waaraan extra quercetine is toegevoegd. Klinkt niet eetbaar, is het wel: bloemkoolsoep met broccoli en rode ui. Het is een verbeterde versie van het oude recept, waar ik stiekem toch histaminerijke kaas in had gedaan. De bloemkool broccoli soep is gebonden met sesampasta of tahini, want sesam staat in tegenstelling tot noten wel op de groene lijst.
En hier is dan het recept. Nou ja, recept … het is eigenlijk te makkelijk om recept te heten. Kun je groente koken, kun je deze bloemkool broccoli soep maken!
(Nog een lekkere soep met bloemkool is deze Arabische amandel bloemkool soep.)
Vegan bloemkool broccoli soep met rode ui
Dit heb je nodig
- 400 gr bloemkool in roosjes
- 150 gr broccoli in roosjes
- 1 rode ui in dunne ringen
- 2 el tahin
- 500 ml groentebouillon
- versgemalen zout en peper
- 2 takjes verse peterselie
Zo maak je het
- Doe de bloemkool met de broccoli samen met de groentebouillon in een pan en breng aan de kook.
- Kook de bloemkool met de broccoli in 8 minuten gaar. Niet afgieten!
- Voeg de tahin toe en pureer de soep met de staafmixer. Breng pittig op smaak met zout en peper.
- Doe de bloemkool broccoli soep in twee kommen en garneer met de peterselie en uiringen.
Tips
- Maak de bloemkool broccoli soep wat pittiger door een klein beetje sambal toe te voegen.
- Als je de smaak van de uiringen minder scherp wilt maken, week ze dan minstens 30 minuten in een laagje kokend hete bouillon.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: