Een paar weken geleden heb ik mijn volgers op de sociale media gevraagd welk vegetarische burger recept zij graag op mijn blog zien verschijnen. Het antwoord was: bietenburgers! En zie hier het recept voor overheerlijke vegane en glutenvrije bietenburgers.
Je eigen low carb happy meal
Vegetarische burgers zijn hip. Ik heb daarom een paar weken geleden een nieuwe categorie aan mijn recepten toegevoegd. Je raadt het al, de vegetarische burgers. Ondertussen kun je bij Con-serveert je eigen happy meal maar dan koolhydraatarm samenstellen:
- koolhydraatarme knolselderijfriet (met suikervrije mayo natuurlijk);
- snel koolhydraatarm broodje voor je burger;
- en deze bieten burger (of een andere lekkere vega burger natuurlijk).
De bietenburger heb ik dus op verzoek van mijn volgers op de sociale media gemaakt. En die veggie burger is echt heel lekker geworden! Daarom wordt die vandaag aan mijn collectie vegetarische burgers toegevoegd, zodat iedere bezoeker van mijn blog er ook mee aan de slag kan.
Ik heb het recept zo bedacht dat er geen ei aan te pas komt, en daarom zijn mijn bietenburgers geschikt voor veganisten. Zoals al mijn recepten hier, zijn deze burgers glutenvrij. En ze zijn natuurlijk koolhydraatarm (7 kh per burger). Daarnaast zitten er geen gekke ingrediënten in (heb je wel eens een ingrediëntenlijst op een klant en klare veggie burger bekeken? Wat ze daar niet allemaal in stoppen …). Ook fijn voor diegenen die zo natuurlijk mogelijk willen koken.
Hoe houd je de roze kleur van bietjes?
Een waarschuwing vooraf: deze bietenburgers zien er prachtig roze uit voordat ze de oven in gaan (zie foto hieronder), maar komen er min of meer oranje-bruin uit. Dat komt door het bakproces: er vindt een vorm van oxidatie plaats tijdens het bakken, waardoor de prachtige roze kleur voor een groot deel verdwijnt.
Ik heb collega foodbloggers om tips gevraagd om die roze kleur zo veel mogelijk te behouden. Meest gegeven tip: voeg citroensap of appelazijn toe. Dat had ik al gedaan, en hielp in mijn ogen niet heel veel. Een andere tip: gebruik geen voorgekookte bietjes, die verkleuren sneller. Gebruik verse, zelf geroosterde biet uit de oven. Inderdaad, de roze kleur blijft iets beter behouden, maar het is toch vooral de bruine kleur die overheerst na het bakken.
Geen probleem vind ik hoor, want na het verorberen van deze bietenburgers weet ik zeker dat de kleur niets uitmaakt: ze smaken namelijk fantastisch! En door die bruine kleur lijken ze stiekem bijna op een burger van vlees. Niet dat dat mijn doel is (integendeel), maar het kan wel helpen om verstokte vleeseters te overhalen eens een veggie burger te proberen. Ook mijn proefpanel (bestaande uit één manlief) was enthousiast.
Bietenburgers op een broodje?
De bietenburgers maak je in de oven klaar, dan blijven ze steviger en loop je minder kans op uit elkaar vallen tijdens het keren. Terwijl de bietenburgers bakken, kun jij een lekker snel sausje van mayonaise, mosterd, tamari en knoflook in elkaar draaien, en een lekkere grote salade of andere berg met groente klaarmaken om bij je bietenburgers te serveren. Maar misschien heb je al koolhydraatarme broodjes gebakken, en kun je een heuse fast food burger-op-brood gaan bouwen. Ook heel lekker! Hoe ga jij deze heerlijke bietenburgers eten?
(Meer recepten voor vegetarische burgers vind je hier.)
Bietenburgers
Dit heb je nodig
- 100 gr rode biet gekookt of geroosterd
- 100 gr kikkererwten gekookt of uit blik
- 50 gr amandelmeel
- 20 gr gebroken lijnzaad
- 2 tl psylliumvezels
- 1/2 tl gemalen komijn
- versgemalen peper en zout
- 1 el olijfolie
- sesamzaad voor garnering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de biet in blokjes. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in je keukenmachine en maal alles fijn. Je zult een paar keer je machine moeten stoppen en de wanden moeten schrapen.
- Vorm vier burgers van de bietenmassa. Bekleed een bakplaat met bakpapier, smeer licht in met olijfolie. Leg de vier bietenburgers op de bakplaat en smeer nog wat olijfolie over de burgers. Strooi indien gewenst wat sesamzaadjes over de bietenburgers.
- Bak de bietenburgers in 25-30 minuten gaar, halverwege keren.
- Tip: heel lekker met mosterdmayo: 2 el mayonaise mengen met 2 tl scherpe mosterd, een klein scheutje tamari en wat knoflookpoeder. Smullen!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: