Con-serveert is een gastblog rijker! Vandaag wordt je verwend met een recept van Christel. Misschien ken je al wat recepten van haar, want ze maakt ook recepten voor de site Organic Kitchen. Voor mij (nou ja, eigenlijk voor jou dus), heeft ze een recept bedacht voor een heerlijke biet bosvruchten smoothiebowl. En speciaal voor jou heeft ze dit keer goed op de koolhydraten gelet. Je kunt dus gewoon lekker genieten van deze koolhydraatarme ontbijtlekkernij.
Ik heb Christel leren kennen via Instagram. Hoe leuk is dat! Christel post op Instagram onder de naam @crunchygranolanl voornamelijk foto’s van haar lunch. En die is meestal vegan, heel soms ook vegetarisch, en vooral erg lekker. Dan ben je bij mij dus aan het goede adres, en na het liken van veel foto’s en gezellig “kletsen” via Instagram, is bij Christel het idee ontstaan om eens een recept voor Con-serveert te maken. En dat vind ik echt heel erg tof!
Na deze intro is het woord aan Christel en aan haar smoothiebowl!
What’s in a name
De moeilijkste kwestie van deze smoothie was nog wel het geven van de juiste naam.
Want alle vier de ingrediënten zijn van groot belang voor het resultaat. Ze doen het zó goed samen! Maar uiteindelijk gaf ik de eer aan de biet en de bosvruchten. Deze zijn toch echt onmisbaar. Als je de gember vervangt door een eetlepel cacao heb je nog steeds een fantastische smoothie (ook een aanrader, zéker eens proberen!) en hetzelfde geldt voor iedere willekeurige yoghurt in plaats van amandelyoghurt.
Maar zonder biet en zonder bosvruchten wordt het niks.
Niet dat deze smoothiebowl niet lekker zou zijn met kersen bijvoorbeeld. Of met alleen blauwe bessen. Zeker wel! Maar het geval wil dat ik voor dit recept graag eens een zoete smoothiebowl wilde maken met wat minder koolhydraten dan ik normaal ‘s ochtends eet. En gemengde bosvruchten zijn dan een slimme keus. Conny’s blog vind ik razend inspirerend. Minder koolhydraten, ik denk dat dat geen gek idee is. Maar lastig vind ik het wel om mijn voorliefde voor zoete ontbijtjes daarmee te combineren. Met deze mix gaan we de goede kant op!
Biet en bosvruchten
Rode biet geeft al snel een zoete smaak. En de bosvruchten dragen graag hun steentje bij. Maar het belangrijkste van de bosvruchten is misschien nog wel dat ze een goede friszure tegenhanger zijn voor de aardse smaak van de rode biet. Combineer beide vervolgens met verse fris-pittige gember en romige yoghurt en je bent de koning te rijk.
De smoothiebowl bevat nog geen 15 gram koolhydraten. En gebruik je kokosyoghurt in plaats van amandelyoghurt, dan is het zelfs nog minder. Met de toppings die ik hier gebruik blijf je ook nog eens onder de 17 gram. Ik vind het een goede score! Kies natuurlijk vooral de toppings die je zelf wilt! Er is nog veel meer lekkers te bedenken. Kokosvlokken, amandelen, pecannoten, gebroken lijnzaad …
Onderstaande ingrediëntenlijst is voor één smoothiebowl. Ben je niet zo’n grote eter, of wil je liever nog wat minder koolhydraten eten, maak er dan gewoon twee smoothiebowls van en voeg eventueel nog wat extra koolhydraatarme toppings toe. En tot slot nog een bonustip van Con: die kleinere portie doet het ook heel goed als dessert!
(Bezoek de site crunchygranola.nl van Christel voor de lekkerste granola recepten.)
Biet bosvruchten smoothiebowl
Dit heb je nodig
- 100 gr gare rode biet
- 75 gr bevroren bosvruchten
- 100 gr amandelyoghurt
- 1 tl versgeraspte gember
Topping
- 10 gr walnoten in kleine stukjes
- 10 gr hennepzaad
- 10 gr cacaonibs
Zo maak je het
- Doe de in grove stukken gesneden rode biet, de bevroren bosvruchten, de amandelyoghurt en de gember in een sterke blender. Blend tot je een dikke, gladde smoothie hebt.
- Doe de smoothie in een schaaltje en bestrooi met de toppings.
Tips
- Vervang de gember eens door een eetlepel cacao!
- Heb je niet zo’n sterke blender? Laat de bosvruchten dan vooraf een beetje ontdooien.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: