Ik schreef het al eerder, er wordt op deze koolhydraatarme blog ontzetten vaak naar banaan gezocht. Snap ik, want je kunt prima koolhydraatarm bakken met banaan. Neem nou deze bananentaart met chocolade.
Taart of cake?
Deze bananentaart is misschien geen echte taart. Het is eigenlijk een grote platte ronde bananencake. Maar omdat ik ‘m in zo’n lage ronde vorm heb gebakken en je er een mooie punt van kan snijden, vind ik het toch wel een taart hoor. Ach, “what’s in a name” zeggen ze niet voor niks.
Mag je banaan bij een koolhydraatarm dieet?
De banaan is en blijft controversieel in de koolhydraatarme wereld. Als je koolhydraatarm eten als dieet ziet, dan val je al snel in termen als “verboden” en “mag niet”. Persoonlijk ben ik geen voorstander van dit soort termen. Als je tegen mij zegt dat ik geen chocolade mag, dan kan ik meteen aan niks anders meer denken dan die grote doos bonbons die ergens in de kast zwerft.
En daarom gebruik ik gewoon bananen in mijn recepten. Ik heb het al vaker gezegd, in zo’n baksel verdelen de koolhydraten zich, en dan valt het allemaal weer reuze mee. En heb je toch een keer behoefte om een banaan uit het vuistje te eten, dan is dat in mijn ogen altijd nog beter (vitaminen, mineralen en vezels) dan dat je die zak bananenschuimpjes leeg eet.
Makkelijk te maken
Dit is weer een super makkelijk recept. Je klutst het een en ander aan ingrediënten in een kom door elkaar, giet het deeg in de vorm, en de oven doet de rest. Makkelijker gaat bijna niet. En ondanks dat er banaan in deze taart zit, blijven de koolhydraten per punt relatief laag. Één punt levert je 7 koolhydraten. Dan moet je deze taart, die bij mij een diameter van 24 centimeter heeft, wel braaf in 8 stukken snijden.
Snack of ontbijt
Ik heb koolhydraatarme chocoladechips gebruikt die ik, omdat ik in Duitsland woon, bij een Duitse online shop bestel. Maar je kunt ze natuurlijk ook in Nederland krijgen. En kun je ze nou niet krijgen, dan kun je altijd nog hele pure chocolade in kleine stukjes snijden en door de taart mengen. Ik zou dan wel voor minstens 80 procent gaan. Dat levert je misschien een koolhydraat meer per punt op, en dat lijkt me geen probleem.
Je kunt van deze bananentaart genieten bij de koffie of thee, zoals ik heb gedaan. Maar je kunt er ook een keertje mee ontbijten. Want wie wil dat nou niet, ontbijten met taart!
(Meer koolhydraatarm bakken met banaan? Kijk hier)
Bananentaart met chocolade
Dit heb je nodig
- 2 overrijpe bananen
- 40 gr kokosolie gesmolten
- 2 grote eieren
- 2 el erythritol
- 1/2 tl gemalen vanille
- 130 gr amandelmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 1 handje koolhydraatarme chocolade chips
- 2 el gehakte amandelen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Pel de bananen en mix het vruchtvlees in een kom samen met de gesmolten kokosolie met een handmixer fijn.
- Voeg eieren, erytrhitol, vanille, amandelmeel, bakpoeder en een snuf zout toe en mix het geheel goed.
- Roer nu de chocoladechips erdoor. Bestrooi de bananentaart met nog wat chocochips en de gehakte amandelen.
- Bak de bananentaart in de oven in zo’n 25-30 minuten gaar.
Tips
- Dit recept is bedoeld voor een lage ronde vorm met een doorsnede van 24 centimeter.
- Lekker met een klodder ongezoete slagroom.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ik heb het recept deze namiddag gemaakt. Zeer zeer lekker. Ik heb zelfs geen suiker of ander zoetmiddel gebruikt
Wat leuk dat je mijn recept hebt gemaakt. Fijn dat het zo lekker was!
Dag Connie,
Vandaag het recept geprobeerd. Iets aangepast, tijgernotenmeel en vanille extract. Het resultaat is geweldig. Een heerlijke taart!
Oh, ik zie je reactie nu pas. Maar wat ontzettend fijn dat het zo goed gesmaakt heeft!
Ziet er lekker uit. Vanwege de verzadigde vetten en mijn
cholesterol ben ik geen voorstander van kokosolie. Wat is het alternatief?
En kan het zonder erythritol, want banaan is toch al heerlijk zoet.
Dan ga ik graag een keer de aangepaste versie proberen!
Je kunt elke andere plantaardige olie die je voor je cholesterol wel mag, gebruiken, maar het meest voor de hand liggend vanwege de neutrale smaak is zonnebloemolie. Mogelijk wordt je taart wel iets anders van structuur en wat minder stevig van consistentie.
Erythritol kun je altijd weglaten, of vervangen door een door jou gewenst zoetmiddel.
Succes met bakken!