Ik ben best een snoeper. Als ik moet kiezen tussen een gebakje of een schaaltje chips, dan kies ik het eerste. Gelukkig kun je als je koolhydraatarm eet zo ook genieten van een zoete snack bij de koffie. Zelfs als er banaan in zit, zoals in deze banaanmuffins met chocolade.
Koekiemonster
In mijn vorige leven was ik kampioen roze-koek-verslinden. Waar je voor “roze koek” ook best mergpijpje, mokkapunt of Bossche bol mag invullen. En ook al eet ik nu koolhydraatarm, een snoeper ben ik nog steeds hoor. Daarom heb ik vandaag weer eens suikervrij gebakken, met een paar bananen die bezig waren van het aanrecht af te wandelen.
Waarom kun je niet stoppen?
Als je eenmaal begint met snoepen, kun je vaak niet meer stoppen. Dat komt door je zogenaamde bliss point. Bliss kun je in dit geval het beste vertalen als “gelukzaligheid”. Het is het punt waar je hersenen zich optimaal beloond voelen door dat wat je eet. En om dat punt te bereiken, moet dat wat je eet bestaan uit de perfecte combinatie van zoet, zout en vet.
De Amerikaanse onderzoeker Howard Moskowitz heeft dit ontdekt. Hij was een ster in het creëren van de perfecte spaghettisauzen voor de Amerikaanse voedselindustrie. Hij had namelijk berekend hoeveel suiker, zout en/of vet er in een product moet zitten, om jou hersenen het optimale punt van eetgenot te laten bereiken. Het bliss point dus. Zodat jij niet meer stopt met eten, en je weer snel naar de winkel moet om nieuwe voorraad in te slaan. Wat omzet voor de voedselindustrie betekent.
Daarom kun jij een zak chips dus niet voor de helft leegeten. Nee, die moet helemaal op.
Ook in Duitsland is onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Daar is de zogenaamde Naschformel (Snaai-formule) uit voortgekomen. Volgens die formule is onze beheersing verdwenen, als een levensmiddel uit de helft aan koolhydraten en een derde uit vet bestaat. Inderdaad, die zak chips voldoet volledig aan die formule. De rem gaat eraf, en je eet alles op. En al worden je hersenen daar blij van, later komt vaak het berouw, en is je brein lang zo blij niet meer.
Suikerverslaving
Het bliss point is één van de redenen waarom het zo moeilijk is om van je suikerverslaving af te komen. Je hersenen belonen je namelijk door endorfine aan te maken, het geluksstofje waar je zo blij van wordt. En waarvan je meer wilt.
Er is in mijn ogen maar één manier om van je suikerverslaving af te komen: go cold turkey. Gewoon stoppen met suiker. Consequent, en minimaal twee maanden. Ja, dat is moeilijk, ja. Maar als ik het kan, dan kun jij het ook!
O ja, dat betekent ook geen vervangende zoetstof gebruiken, want je hersenen herkennen het verschil niet.
Gezond zoet
Als ik tegenwoordig cake of koekjes bak, dan zijn die vele malen minder zoet dan die je in de winkel koopt. En dat vind ik prima. Ik moet niet meer denken aan een roze koek, kan me niet meer voorstellen dat ik die zo lekker vond. Mijn baksels zoet ik veel minder, en vaak op een natuurlijk manier, dit keer met bananen. En deze banaanmuffins dragen een kleine chocolade verrassing in hun hart. Lekker! Natuurlijk zijn deze muffins glutenvrij, zoals alle baksels op mijn blog.
Omdat de koolhydraten van de banaan zich verdelen over het gehele baksel, blijven de koolhydraten per plakje / muffin of wat het ook is dat je bakt, binnen de perken. Moet je natuurlijk niet alle banaanmuffins in één keer oppeuzelen …
Koolhydraatarme banaan muffins met chocolade
Dit heb je nodig
- 2 kleine overrijpe bananen
- 2 eieren
- 35 gr kokosolie gesmolten
- 1 tl gemalen vanille
- 40 gr kokosmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 70 gr pure chocolade ik gebruikte 88%
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Breek de chocolade in kleine stukjes. Kluts de eieren in een hoge kom.
- Pel de bananen, snijd ze in plakjes, en voeg ze toe aan de eieren. Voeg de gesmolten kokosolie toe, en mix alles met een handmixer tot een gladde massa.
- Mix in een andere kom het kokosmeel met de bakpoeder, vanille en een snuf zout. Voeg dit mengsel toe aan de eiermassa, en roer alles tot een glad geheel.
- Schep muffinvormpjes tot de helft vol met het beslag. Duw een klein kuiltje in het midden, en leg hier wat stukjes chocolade in. Schep dan de rest van het beslag in de muffinvormpjes.
- Bak de banaanmuffins in 20-25 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen en haal, als je ze gebruikt, de papieren vormpjes eraf. Laat ze verder afkoelen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: