Toetjes zijn niet zo mijn ding. Het beste toetje ter wereld is voor mij een goede espresso. Zonder espresso heb ik altijd het gevoel dat ik nog niet klaar ben met eten. Waarschijnlijk is het dus gewoon een ordinaire koffie-verslaving. Maar met kerst maak ik natuurlijk wel een toetje, dit jaar is dat een avocado pudding (of beter gezegd puddinkje) met rood fruit.
Kerst of Sinterklaas?
En het is al weer november … Kerst staat voor de deur! Nou ja, in Nederland komt er eerst nog een senior met lange rode jas en wit paard langs. En met veel cadeautjes, als je lief bent geweest, tenminste. De pepernoten zijn ‘m al lang vooruitgesneld, de winkels liggen er al weken vol mee.
Sinterklaas slaat Duitsland over. Daar heeft-ie natuurlijk ook helemaal geen tijd voor, met al die drukte in Nederland. Nee, in Duitsland begint de Kerst-voorpret al in november! Dat komt onder andere door de Adventsweken, die hier een belangrijk deel van het hele kerst-gebeuren uitmaken. En dus kun je al snel weer naar de kerstmarkt, die in Bremen dit jaar (2016) op 21 november begint, en tot 23 december duurt. Als je tijd en zin hebt, moet je zeker langskomen: de kerstmarkt in Bremen onderscheidt zich van de anderen door de middeleeuwse kerstmarkt langs de Schlachte. Vooral ’s avonds als het donker is, is dat een bezoek waard.
Kerst dessert
Omdat Kerst hier zo belangrijk is, ben ik al weer druk aan het nadenken over het kerstmenu. Want als foodblogger moet je natuurlijk iets ‘Kerstigs’ op je blog hebben staan. Daarom begin ik gewoon met het eerste koolhydraatarme recept dat het goed doet op de Kerst-tafel. En jawel, het is een toetje! Want met Kerst komt er bij mij dan weer wel een heus nagerecht op tafel, voordat de espresso verschijnt.
Deze rood fruit avocado pudding is makkelijk te maken en lekker laag in koolhydraten. Het recept is een variant op de chocolademousse die al eerder op Con-serveert is gepubliceerd.
Je kunt voor deze avocado pudding lekker makkelijk diepvries-fruit voor gebruiken, maar voor de garnering is vers fruit wel beter. Je kunt het dessert van tevoren klaarmaken, je hoeft alleen nog voor het opdienen te garneren. Lekker makkelijk dus.
Enne … je hoeft natuurlijk niet te wachten tot Kerst hoor, als jij wel een toetjesmonster bent!
Vegan rood fruit avocado pudding
Dit heb je nodig
- 1 avocado
- 1 blikje kokosroom alleen het dikke romige deel
- 100 gr rood diepvriesfruit
- 1 el yaconsiroop
- sap van een halve citroen
- 1 el hennepzaad
- 1 el cashewpasta
- scheutje ongezoete plantaardige lmelk
- verse munt, hennepzaad en (rood) fruit voor de topping
Zo maak je het
- Maak de avocado schoon en snijdt het vruchtvlees in stukjes.
- Doe de avocado in een hoge kom. Open het blikje kokosroom zonder vooraf te schudden! Schep voorzichtig de dikke room uit het blikje en doe ze in een hoge kom. Voeg het diepvriesfruit, yaconsiroop, citroensap, hennepzaad en cashewpasta toe, plus een klein scheutje plantaardige melk. Mix met de mixer tot een luchtige pudding, voeg eventueel nog een extra scheutje melk toe.
- Verdeel de avocado pudding over twee mooie glazen en laat minstens twee uur in de koelkast opstijven.
- Versier vlak voor het opdienen de avocado pudding met wat vers fruit, in reepjes gesneden verse muntblaadjes, en wat hennepzaad.
Tips
- Vervang de cashewpasta door amandelpasta.
- De smaken van deze pudding combineren goed met chocolade: schaaf een blok pure chocolade (minstens 70%) in dunne flinters en garneer de avocado pudding daarmee.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Is er misschien een vervanging voor de kokosroom ? Alle ingrediënten zijn heerlijk maar die kokosroom…. Zelfs als er ergens maar een klein beetje kokos inzit proef ik het en ik vind het echt niet lekker…. Ik zou het dolgraag alvast willen uitproberen voor Kerst.
Je zou kokosroom kunnen vervangen door een blikje gecondenseerde melk, of eventueel gewoon slagroom. Gebruik je slagroom, dan zul je waarschijnlijk een beetje extra zoet moeten toevoegen, omdat je het ‘zoetje’ van de kokosroom mist. En o ja, je dessert is dan natuurlijk vegetarisch geworden in plaats van vegan, ik hoop dat dat geen probleem is voor je?
Succes met uitproberen, laat je nog weten of het gelukt is?
Groetjes, Con