Afgelopen week ben ik in Nederland op familie- en vriendenbezoek geweest. Het is altijd heerlijk om iedereen weer te zien! En het is ook altijd leuk om eet- en kookwinkels af te struinen. Ook al probeer ik niet altijd naar binnen te gaan, want dat is niet echt goed voor mijn portemonnee… Ik heb echt een zwak voor mooie keukenspullen.
Moois in de keuken
Zo heb ik een prachtige en vooral praktische wand-keukenweegschaal. Een tijdloos Wedgwood servies. En een fantastisch Moccamaster koffiezet-apparaat (jawel, Nederlandse makelij). Oké, eerlijk is eerlijk, ik heb drie koffiezet-apparaten. Wat had je anders verwacht van een koffie-liefhebber!
Nu moet je niet denken dat ik alleen maar het mooiste van het mooiste heb hoor. Mijn kookwekker is bijvoorbeeld ‘gewoon’ van de Hema, kostte ooit Fl. 3,95 (ja je leest het goed, guldens geen euro’s), en die heb ik al 26 jaar (edit 2021: de kookwekker is na jaren trouwe dienst dit jaar overleden). Goede keukenspullen hoeven niet altijd veel te kosten.
Wedgwood voor het leven
Over het Wedgwood servies gesproken. Jaren geleden besloot ik om in een Wedgwood servies te investeren. Het is natuurlijk goede kwaliteit, maar het belangrijkste argument voor mij was dat het nog jaren te krijgen is. Dus als er eens iets sneuvelt (gebeurt noooooit bij mij ;-) ) dan kun je het eenvoudig vervangen.
Ik ben een paar jaar bezig geweest om het tijdloze Wedgwood Traditional Plain servies bij elkaar te sparen. Ik heb lang niet alle onderdelen hoor, ik heb alleen gekozen wat ik ook gebruik. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet zo van de terrines op tafel, dus die investering heb ik bespaard.
Krak – stuk!
En toen gebeurde het dus. Bij het openen van een keukenkastje viel er een 1-gulden-glas spontaan uit. Bovenop de 30-gulden-Wedgwood-schaal die eronder klaar stond. En ja, je raadt het al: schaal doormidden, glas nog heel. Echt iets voor mij…
Ik ben dus naar de kookwinkel gegaan waar ik mijn servies gekocht had om de schaal te vervangen. En die was er gelukkig nog. Maar: de verkoper wist me wel te vertellen dat Wedgwood besloten had om het servies uit het assortiment te halen. Wáááát? Mijn bloedig bij elkaar gespaarde servies dus. So much voor een Wedgwood voor het leven.
Gelukkig is het tot nu toe bij die ene kapotte schaal gebleven (afkloppen maar). En ik gebruik het servies dagelijks, ik ga het echt niet in de kast laten staan omdat er iets zou kunnen sneuvelen.
Dan mijn espresso kopjes. Op één van onze Zweden-vakanties hadden we mooie kopjes van Sagaform gekocht. En daarvan zijn er ondertussen wel een paar gesneuveld. Drie om precies te zijn. Ken je dat? Kopje stuk, schoteltje niet. Gelukkig zijn deze kopjes nog steeds te koop. Je koopt ze wel als setje (twee koppen met schotels), en dus heb ik op dit moment meer schotels als kopjes in huis haha.
Alles uit de kast – dessert
Desserts zijn van die gerechten waarbij je met je mooiste (glas)-servies uit kunt pakken. Maar sinds ik koolhydraatarm eet, neem ik vrijwel nooit meer een toetje. Ten eerste omdat ik meestal al vol zit, ten tweede om toetjes gemiddeld genomen veel koolhydraten bevatten. Toch wel jammer, want ik heb ergens ver weg in mijn keukenkastje prachtige coupes staan.
Daarom heb ik (net als velen voor mij) een koolhydraatarm toetje bedacht met een ingrediënt dat je vaker tegenkomt in de koolhydraatarme keuken: avocado (lees in een eerdere blog meer over waarom avocado’s gezond zijn). Het is een chocolademousse geworden. Eenvoudig te maken, en het wordt heerlijk romig. De avocado proef je helemaal niet.
Het is wel een machtig dessert, dus je kunt beter niet te veel maken en het in een klein glaasje nuttigen. Uh ja, dan blijven voor deze chocolademousse die mooie coupes toch in de kast staan en komen de 1-euro-glaasjes tevoorschijn… kan er net zo mooi uitzien, toch ?!
Keto chocolademousse van avocado
Dit heb je nodig
- 1 avocado
- 4 el kokosroom
- 1 tl yaconsiroop
- 1 tl cacaopoeder
- 1 el notenpasta
- 1 vanillestokje
- 1/2 tl kaneel
- citroensap
- scheutje ongezoete plantaardige melk
- vers fruit naar keuze, gehakte pistachenoten voor de garnering
Zo maak je het
- Maak de avocado schoon, snijd ‘m in stukken en doe in een hoge kom. Snijd met een scherp mes het vanillestokje overlangs in en schraap het merg uit het vanillestokje.
- Voeg de kokosroom, yaconsiroop, cacao, amandelpasta en vanille toe. Voeg naar smaak kaneel toe, en een kneepje citroensap.
- Pureer het geheel met de staafmixer (of maak de mousse in een blender). Voeg indien nodig een scheutje plantaardige melk toe om de gewenste dikte te krijgen (raad ik aan: de mousse wordt in de koelkast nog iets dikker).
- Verdeel de chocolademousse over twee mooie glaasjes en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.
- Haal vlak voor het opdienen de chocolademousse uit de koelkast, en garneer met gehakte pistache noten en fruit naar keuze (ik heb physalis gebruikt voor een feestelijk effect).
Tips
- Liever geen cacao? Vervang dit door carobe poeder.
- Heb je kokosroom over? Gebruik die als extra garnering.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: