Vandaag heb ik een lekker recept voor de liefhebbers van de Arabische keuken. Het is een aubergine gerecht uit het Midden-Oosten, bomvol smaak door het liberale gebruik van kruiden. Je huis gaat heerlijk ruiken!
Aubergine uit de oven
Ik ben gek op aubergine, en ben blij dat ik weer een lekker aubergine gerecht aan mijn collectie toe kan voegen. Variëren kun je volop met aubergine, kijk maar eens hier.
Aubergine neemt bij het bakken veel vet op. Nu ben ik als koolhydraatarme eter absoluut niet bang voor vet, integendeel, maar ik wilde toch een keer aubergine bakken met minder vet. En dat lukt prima als je de aubergine bakt in de oven. Waar ik anders een eetlepel of vijf, zes aan olie nodig heb (had ik al gezegd dat ik niet bang ben voor vet?), kan ik het als ik de aubergine bak in de oven met twee af.
Lekker veel kruiden
Dit aubergine gerecht wordt flink gekruid. En ook voor kruiden ben ik absoluut niet bang. Ze geven je gerecht zoveel meer smaak. In dit recept gebruik ik naast standaard zout en peper ook nog gemalen chilivlokken, nootmuskaat, kaneel, gemalen koriander, sumak, munt, en natuurlijk za’atar. Za’atar is één van mijn favoriete smaakmakers in de keuken. Wist je dat je za’atar makkelijk zelf kunt maken? Het recept vind je hier.
Ik gebruik in dit gerecht nog twee ingredienten die typisch zijn voor de Midden-Oosten keuken: berberissen (ook wel zuurbessen) en granaatappel melasse.
Wat is granaatappel melasse?
Wat berberissen zijn, kun je hier lezen. Granaatappel melasse is ingekookt granaatappelsap, niks meer, niks minder. Ik gebruik het spaarzaam want het bevat veel koolhydraten, maar het geeft je gerecht nét even die andere smaak.
Je koopt berberissen overigens het best online, soms heeft de natuurvoedingswinkel ze. De granaatappel melasse koop je in de Turkse winkel (dan heet het meestal nar eksisi), of bij de ruim gesorteerde supermarkt als je geluk hebt. En online is natuurlijk de hele wereld te koop …
Je kunt deze geroosterde aubergine uit het Midden-Oosten als bijgerecht serveren (het recept is dan geschikt voor 4 personen), of eventueel ook als vegan hoofdgerecht voor twee personen. Geef er dan een bijlage bij, bijvoorbeeld bloemkoolrijst, of glutenvrij hembasha brood. Je kunt dit gerecht ook als Arabische mezze serveren. Als je net zo gek bent op aubergine als ik, moet je dit recept zeker maken!
Aubergine uit het Midden-Oosten
Dit heb je nodig
- 1 middelgrote aubergine
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- kokosolie om te bakken
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 el tomatenpuree
- 1 el granaatappel melasse
- 50 gr grof gehakte walnoten
- 1 el berberissen
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl gemalen koriander
- 1/4 tl gemalen chilivlokken optioneel
- mespunt nootmuskaat
- 1/2 tl sumak
- 1 tl gedroogde munt
- versgemalen zout en peper
- 2 tl za’atar
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe de berberissen in een kommetje lauw water en laat ze ongeveer 15 minuten weken.
- Snijd de aubergine in blokjes en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Spreid de aubergineblokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aubergine in 30 minuten gaar (halverwege even omroeren).
- Pel en snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit een klein beetje kokosolie in een koekenpan en roerbak ui en knoflook een paar minuten op halfhoog vuur tot de ui glazig is.
- Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree en de granaatappel melasse toe en roer alles goed door. Voeg dan de volgende kruiden toe: kaneel, gemalen koriander, chilivlokken, nootmuskaat, munt en zout en peper. Roer nogmaals goed door en zet het vuur dan laag.
- Als de aubergine gaar is, haal ze dan uit de oven en voeg ze, samen met de grof gehakte walnoten, toe aan de pan met tomaten. Voeg ook de afgegoten berberissen en sumak toe, en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
- Verdeel de aubergine over twee borden en bestrooi met de za’atar.
Tips
- Als bijgerecht is dit recept geschikt voor vier personen. Als mezze kun je er meer mensen mee verwennen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Was op mijn gevoel afgegaan en idd 15 min. mee laten sudderen. En woh wat was het lekker, is zeker een blijvertje.
En helemaal leuk…..’s avonds (23-5) bij het tv programma koken met van Boven een soort soer vles maar dan met aubergine, nou volgens mijn had Mevrouw van Boven haar recept van deze pagina hahaha, want het leek er verdraaid veel op. Wij hebben iig gesmuld en blij dat ik je gevonden heb.
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Ben dit nu aan het maken, maar wanneer doe jij de berberissen en de sumac erdoor?
Oeps, vergeten in het recepten te zetten! Ik heb het aangepast, voeg berberissen en sumak toe ggelijk met de walnoten en laat dan nog een kwartiertje sudderen.