Mooi groen is niet lelijk, dat zie je wel aan deze asperges met spinaziesaus. Basilicum en edelgistvlokken geven extra smaak aan deze koolhydraatarme saus, en houden het recept vegan.
Asperges uit Duitsland
Het kost wat, maar dan heb je wat. Asperges zijn behoorlijk duur op dit moment. Net zoals alles eigenlijk sinds het begin van 2022 flink in prijs gestegen is. Niet alleen in Nederland, ook in Duitsland rijzen de prijzen de pan uit. Maar ja, die asperges hè. Die zijn toch wel heel erg lekker. En omdat ik persoonlijk in deze tijden nog steeds geen restaurants bezoek, koop ik voor het geld dat ik daarmee uitspaar elk weekend verse asperges bij de aspergekraam.
In het noorden van Duitsland worden veel asperges verbouwd. Je kunt je asperges natuurlijk bij de supermarkt of groenteboer kopen, maar in de streek waar ik woon is dat niet gebruikelijk. Hier ga je naar de aspergekraam op de hoek van de straat. Nou ja, in het dorp waar ik wonen zijn zelfs vier hoeken van straten waar aspergekraampjes staan. Wat een luxe! Vanochtend gestoken, vanavond op je bord. Nou, dat proef je hoor.
Ik koop mijn asperges ook graag van Hof Kaemena, uit Oberneuland in Bremen. Een stukje fietsen, maar dat heb ik er graag voor over. Daar kun je ook de aller, allerlekkerste aardbeien kopen, en zelfs zelf plukken in de periode dat de oogst overvloedig is. Super leuk om te doen! En het aardbeienseizoen start snel, een heerlijk vooruitzicht.
Saus bij asperges
Zulke verse asperges zijn zo al super lekker, gewoon met een beetje gesmolten boter, jum! Maar Nederlanders houden van saus, en dus is een sausje bij de asperges geen slecht idee. Voor een prachtig kleurcontrast zorgt deze spinaziesaus. De kleur op de foto’s is echt, ik bewerk mijn foto’s niet dus de spinaziesaus wordt echt zo groen als op de foto. Mooi toch?
De spinaziesaus is super makkelijk te maken, en is lactosevrij en glutenvrij. Gewoon een aantal ingrediënten in je blender gooien, tot een saus pureren, en dan nog even in een pannetje verwarmen en in laten dikken. En het mooie van deze spinaziesaus is dat die niet alleen lekker bij asperges is. Deze saus doet het namelijk ook prima als pastasaus, of als saus bij een lekker stukje gebakken vis.
Asperges met spinaziesaus
Dit heb je nodig
- 500 gr asperges
- 100 gr verse spinazie
- 2-3 takjes basilicum
- 1 klein sjalotje fijngehakt
- 1 el edelgistvlokken
- 200 ml kokosmelk
- 1,5 el pijlwortelmeel
- versgemalen zout en peper
- snuf nootmuskaat
- 20 gr pijnboompitten
Zo maak je het
- Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin.
- Maak de asperges schoon en kook ze gaar.
- Doe ondertussen spinazie, basilicum, gehakte sjalot, gistvlokken en kokosmelk in je blender, en pureer tot een gladde saus.
- Doe de spinaziesaus over in een pannetje en breng aan de kook. Maak het pijlwortelmeel met een eetlepel water aan en roer het door de spinaziesaus. Zet onmiddelijk het vuur laag en laat al roerende de spinaziesaus indikken. Dit duurt een paar minuten.
- Breng de spinaziesaus op smaak met versgemalen zout en peper, en een snuf nootmuskaat.
- Verdeel de gekookte asperges over twee borden, en schenk de spinaziesaus erover. Garneer met de pijnboompitjes.
Tips
- Deze spinaziesaus kan ook prima als saus voor de (koolhydraatarme) pasta fungeren.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: