Het weekend staat weer bijna voor de deur. En voor mij betekent dat: songfestival! Het songfestival is behoort voor velen tot de categorie ‘not done’, maar ik vind het gewoon openlijk hartstikke leuk! Dat komt waarschijnlijk ook omdat het sinds mijn jeugd traditie is om te kijken. Als ukkie van zes zag ik bij opa en oma hoe Abba het songfestival voor Zweden won. En mijn opa zei direct nadat het liedje gezongen was, dat ze zouden winnen. En hij had gelijk.
Drie jaar later zei het hetzelfde bij Teach-In. Terwijl toen alle anderen nog moesten optreden. En weer had hij gelijk. Ik vond het maar knap van mijn opa.
Songfestival avond
Als je de ‘over mij‘ wel eens hebt gelezen, dan weet je dat ik gek ben op muziek. En dan bedoel ik: veel muziek. Van klassiek tot latin. Van pop tot symforock. Er is niet veel wat ik niet leuk vind. En dus vind ik het songfestival gewoon ook leuk!
Wat ik stiekem misschien nog wel leuker vind dan een hele avond muziek op de buis, is om eens lekker overal een uitgesproken mening over te hebben. Veilig thuis op de bank hoor, dat wel. En dan niet alleen over de muziek maar over het hele gebeuren natuurlijk. ‘Wat een walgelijk nummer’, ‘jeetje moet je die jurk zien’, ‘wat een gave lichtshow’, ‘daar zou ik nog niet dood in gevonden willen worden’. Niks leuker dan een avondje opgewekt mekkeren. En natuurlijk proberen te raden wie er gaat winnen. Hoewel ik daar niet zo goed in ben als mijn opa destijds.
Op de songfestival-avond wordt er in huize Con-serveert niet gedineerd. In plaats daarvan komen de hapjes op de salontafel. Kaasplankje, groente-dip, koolhydraatarme crackers om kruidenboter en tapenade op te smeren. En natuurlijk een lekker wijntje erbij. De songfestival-avond is de enige avond in het jaar waarop ik bepaal wat er gekeken wordt, de rest van het jaar overleg ik braaf hoor. Manlief heeft zich er allang bij neergelegd. Zolang er maar veel lekkers op tafel staat, vind-ie het geen probleem ;-).
Feestelijke asperges
En dan is het de volgende dag alweer Pinksteren. Een lekker lang weekeinde dus!
Na zo’n avondje voor de buis bunkeren, vraagt Pinksteren om een makkelijk en licht hoofdgerecht met een feestelijk tintje. En het liefst met ingrediënten uit het seizoen. En dan kom ik weer uit bij … sorry hoor … asperges!
De asperges zelf zijn gewoon zonder fratsen gekookt. Het feestelijke tintje krijgt dit gerecht door de doperwten puree en de amandel-dressing. De erwtenpuree heb ik met sojaroom gemaakt om het lactosevrij en vegan te houden, maar je kunt natuurlijk ook ongeslagen slagroom gebruiken.
Tip: eet er geroosterde zoete aardappel bij, kleurt mooi op je bord. Of hou het koolhydraatarm en serveer er een gemengde salade bij.
Asperges op erwtenpuree met amandel-dressing
Dit heb je nodig
- 500 gr asperges
- 50 gr doperwten evt. diepvries
- 80 ml plantaardige room
- handje amandelen hele
- 1 el olijfolie
- 2 tl appelazijn
- 1 el gemengde kruiden vers op diepvries
- versgemalen peper en zout
Zo maak je het
- Schil de asperges zorgvuldig. Snijd het houtige einde van de asperges en kook de asperges in 10-12 minuten beetgaar.
- Maak ondertussen de dressing: hak de amandelen grof. Meng de olijfolie met de appelazijn, en breng pittig op smaak met zout en peper. Roer dan de amandelen en de gemengde kruiden erdoor.
- Als de asperges gaan koken, maak dan de erwtenpuree: doe de doperwten met de room in een pannetje en breng aan de kook. Laat 4-5 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel met de staafmixer en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Verdeel de erwtenpuree over twee borden. Leg de asperges erop en verdeel de amandel-dressing erover.
Tips
- Lekker met geroosterde zoete aardappel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: