Lente in de lucht, en dat betekent asperge salade voor lunch. Ik heb een zalige lente combinatie gemaakt van asperges, rabarber en aardbeien. Beter wordt het niet hoor.
Allergisch voor boompollen
Eindelijk wat meer aangename temperaturen, een dunner jasje aan als je op stap gaat. Zonnetje erbij, wie doet je wat. Helaas is de lente niet voor iedereen prettig. Elk jaar als het lente is, blog ik erover: boompollenallergie. Ook dit jaar wil ik er weer even bij stilstaan.
Ik heb jullie al eerder verteld dat ik een boompollenallergie heb die ik, sinds ik koolhydraatarm en glutenvrij eet, goed onder controle heb weten te krijgen. Mijn zes persoonlijke allergietips kun je in deze blog teruglezen. Nog meer tips vind je in deze blog.
Wat goed meehelpt tegen deze allergie, is quercetine. Klinkt niet eetbaar, is het wel.
Quercetine is een natuurlijke stof die in veel plantjes voorkomt. Het is een krachtige anti-oxidant die veel goeds doet voor je lijf. Het helpt niet alleen bij allergie, maar ook bij infecties, vermoeidheid en het schijnt zelfs te helpen bij auto-immuun ziekten. Het helpt tegen jicht en is cholesterolverlagend. Quercetine werd al in de Chinese geneeskunde toegepast.
Natuurlijke antihistamine
Quercetine is een natuurlijke antihistamine, en precies die eigenschap zorgt ervoor dat je minder last van je allergie kunt hebben. Het is namelijk de histamine die je lichaam vrijgeeft waarop je reageert. Kriebelogen, snotneus, kortademigheid, koorts: al die symptomen kunnen een stuk minder worden als je gezond eet, en zorgt voor voldoende quercetine in je voeding.
Moet je natuurlijk wel weten waar quercetine in zit.
Waar zit quercetine in?
Quercetine vind je vooral in groene groente, appels, uien, kappertjes, peterselie, en zelfs in rode wijn (yesssss!).
Ook olijfolie, druiven, blauwe bessen, bramen, ananas en groene thee bevatten relatief veel quercetine. Carobe schijnt ook een goede bron te zijn. Niet alles is even koolhydraatarm natuurlijk, maar als je combineert met koolhydraatarme voedingsmiddelen, dan kom je een heel eind.
De top 10 voedingsmiddelen die zouden helpen bij boompollenallergie en hooikoorts:
- broccoli
- groene bladgroente (spinazie, boerenkool)
- brandnetel (bijvoorbeeld als thee)
- rood fruit (bessen, aardbeien)
- asperges
- uien (vooral de rode)
- knoflook
- appel
- peterselie
- thijm
Jammer dat die rode wijn niet in de top 10 staat ;-)
Wat je beter niet kunt eten bij allergie
Als je veel last van je allergie hebt, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die je beter zou kunnen laten staan, of slechts sporadisch op het menu moet zetten.
- dierlijke producten (vlees, zuivel, vis en schaaldieren)
- gist
- sojaproducten
- zwarte thee
- oude kaas
- azijn
- peulvruchten
- groente uit de nachtschade familie (paprika, aubergine, tomaat)
- noten en zaden
- honing
Oké, die noten en zaden, dat wordt een probleem. Want wat moet je dan over je ontbijtbakkie strooien? Daar moet ik even diep over nadenken. Maar die asperges, die juist wel mogen, daar kan ik wel wat mee. Want asperges, daar ben ik gek op!
Asperge salade
Asperges, je kunt me er momenteel onder begraven. Zo gewoon gekookt, met een klont boter, meer heb ik niet nodig.
Maar oké, ik heb deze asperge salade toch maar een beetje voor jullie opgepimpt, anders wordt het ook weer zo kaal. En ik heb me niet helemaal aan de anti-allergie voorschriften van hierboven gehouden hoor. Gewoon linzen en geitenkaas gebruikt. En rabarber, net als de asperges onlosmakelijk verbonden met de lente. Een paar aardbeien erbij, en alles op een bedje van verse spinazie serveren. Lekker dat het was!
Asperge linzen salade met rabarber en aardbeien
Dit heb je nodig
- 200 gr witte asperges
- 200 gr groene asperges
- 2 stengels rabarber
- 100 gr aardbeien grote exemplaren gehalveerd
- 150 gr geitenkaas
- 100 gr beluga linzen gekookt
- 200 gr verse spinazie
- 2 el olijfolie
- 1 tl citroensap
- versgemalen zout en peper
- 1 handje pijnboompitjes
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze op een keukenpapiertje afkoelen.
- Maak de asperges schoon (de groene hoef je niet te schillen), en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
- Maak de rabarber schoon en snijd ze in hapklare stukjes. Verhit een theelepel kokosolie in een pan en roerbak de rabarber 8-10 minuten tot ze gaar is (even prikken met een vork, als de rabarber zacht is, is ze gaar). Neem de rabarber uit de pan en laat ze eveneens afkoelen.
- Maak een dressing van de olijfolie, citroen, zout en peper.
- Was de spinazie en dep ze goed droog, of gebruik een sla-centrifuge. Verdeel de spinazie over twee borden.
- Meng de gekookte linzen met de aardbeien, rabarber en geitenkaas. Verdeel dit over de spinazie. Leg nu de asperges erop en bestrooi het geheel met de pijnboompitten. Sprenkel de dressing erover en serveer.
Tips
- De aardbeien zorgen voor het zoetje in deze salade. Wil je toch iets meer, voeg dan een theelepel honing aan de dressing toe (+2 koolhydraten per persoon).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: