Veel mensen starten met koolhydraatarm eten om af te vallen. En veel mensen lukt dat ook. Nee helaas, niet iedereen ziet de pondjes met deze manier van eten eraf vliegen, iedereen zit nu eenmaal anders in elkaar. Maar als jij wel flink wat kilo’s bent kwijtgeraakt, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met vriendelijke vijanden. Op een feestje, of bij de familie-barbecue. Vooral bij gelegenheden waar gegeten wordt, kun je met dit fenomeen te maken krijgen.
Opmerkingen uit eigen rijen
Daar komen ze, de opmerkingen. Van vrienden en familie, nota bene. “Vroeger vond ik je er beter uit zien” of “Je ziet er een beetje ziek uit” of “Overdrijf je het niet een beetje”. Als klapper: “Neem nou gewoon een stuk taart, anders ben je een spelbreker”. Tegenwind uit de eigen omgeving. En dat is niet omdat niemand jou je succes gunt hoor. Mensen die ervoor gestudeerd hebben, leggen uit dat dit gedrag nog stamt uit de goeie ouwe Steentijd.
Het heet het “kudde-principe”, en treedt in werking als er een ‘schaap’ van de kudde af dreigt te gaan wijken. En omdat eten een sociaal gebeuren is, en mensen met elkaar verbindt, probeert de kudde je te bekeren zodat je er weer snel bij hoort en je niet slanker, gezonder en fitter wordt als die kudde. Samen taart eten is toch veel gezelliger! (En ook de reden dat jij het best moeilijk vindt om dat gebakje af te slaan op dat feestje.) Het zijn allemaal onbewuste processen, die kennelijk in onze genen zijn ingebakken, en er nog lang niet uit zijn geëvolueerd.
Wat te doen tegen het kudde-principe
Wat kun je het beste doen als je te maken krijgt met tegenwind uit de eigen rijen?
Remedie 1 (en in mijn ogen de beste): trek je er niks van aan. Het is (bijna) nooit echt gemeend.
Remedie 2: leg uit hoe belangrijk je omstelling voor je is, en dat het je erg helpt als je je door je naaste omgeving gesteund voelt. Hierdoor wordt het gevoel van eigenwaarde van de ander vergroot, die waarschijnlijk niets liever wil dan jou helpen. En dat vergroot het gevoel van verbondenheid met elkaar.
Remedie 3: als er echt geen ondersteuning te verwachten is, vraag je dan af of je de persoon in kwestie zo veel mogelijk kunt vermijden. Al was het alleen maar op feestjes waar gegeten wordt.
Arabische wijsheid
Van de Arabische schrijver Kahlil Gibran bestaat een mooi citaat dat goed bij remedie 1 past:
“Een groot mens heeft twee harten: het ene bloedt en het andere verdraagt.”
Deze wijsheid brengt me op het tweede Arabische onderwerp van deze blog: het recept. Want dat is een Arabische bietensoep met een simpele tahini-dressing. Het lekkerst wordt deze soep als je verse bieten gebruikt, maar voor een snellere versie kun je eventueel ook voorgekookte bietjes gebruiken. Dat heeft echter wel invloed op de smaak van de soep, die wordt minder intens dan met verse bietjes.
En ja, Con zou Con niet zijn als er niet een flinke schep za’atar over de Arabische bietensoep gestrooid wordt ;-)
Wil jij ook beginnen met koolhydraatarm eten? Lees mijn 10 tips hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Arabische bietensoep met tahin saus
Dit heb je nodig
- 3 verse bietjes optioneel kan voorgekookt ook
- 1 el olijfolie
- 1 prei in ringen
- 1 ui gesnipperd
- 1 knoflookteentje gesnipperd
- 500 ml groentebouillon gistvrij
- 100 ml kokosmelk
- 1/2 tl gemalen komijn djintan
- 1/2 tl gemalen koriander ketoembar
- 1/2 el roze peperbessen zie tips
- versgemalen zout en peper
- handje pijnboompitjes
- 2 el tahin
- 1/2 el tamari
- za’atar voor de garnering
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
Voorbereiden
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin, en laat ze afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Was en droog de bietjes en leg ze elk apart op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met wat olijfolie, strooi er zout en peper over, en pak ze in de folie.
- Rooster de bietjes in de oven in ongeveer een uur gaar (test met een houten prikker). Laat de bieten iets afkoelen, en verwijder dan het velletje. Snijd de bietjes in blokjes.
- Gebruik je voorgekookte bietjes, dan hoef je die alleen goed af te spoelen en in blokjes te snijden.
Maak de soep
- Doe de tahin met de tamari in een klein kommetje en meng goed (ik gebruik zo’n mini-garde). Voeg indien nodig een beetje water toe om de tahini-saus wat meer vloeibaar te maken.
- Verhit een beetje kokosolie in een pan. Bak de prei, ui en knoflook in 5 minuten gaar. Voeg dan de groentebouillon, kokosmelk, djintan, ketoembar, roze peperkorrels en de geroosterde bietjes toe, en breng het geheel aan de kook. Laat een paar minuutjes zachtjes doorkoken. Breng het mengsel pittig op smaak met zout en peper.
- Pureer de bietensoep met een staafmixer.
- Verdeel de Arabische bietensoep over twee kommen of borden. Garneer met de geroosterde pijnboompitjes, de tahin dressing en de za’atar kruiden.
Tips
- Arabische gerechten zijn mild gekruid. Wil je meer pit, voeg dan een gehakte groene chilipeper toe (naar wens met of zonder zaadjes) tijdens het bakken van het prei-ui-knoflook mengsel.
- LET OP: heb je een notenallergie of notenintolerantie, gebruik dan geen roze peperbessen. Deze zijn familie van de cashewnoot en kunnen een reactie uitlokken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Leuk recept. Ga ik beslist eens maken.
Ik geef mij hierbij op voor je mail-service.
Wat leuk, welkom!
Hai, heb de soep net gemaakt en het voorproefje was heerlijk. Vanavond opdienen met het sausje en de pitjes. Ik zocht een recept wat vegan en koolhydraatarm is, en ook nog een beetje anders dan anders. Het is een mooie roze soep geworden. En bietjes in de oven ga ik nog eens proberen, of op (in) de BBQ, dat was namelijk al heerlijk! Ik ga ‘t recept zeker delen in mijn omgeving, bedankt!
Hi! Leuk dat ik je heb kunnen helpen met een lekker vegan koolhydraatarm recept. En er staan er nog meer op de site, misschien zit er nog meer tussen voor je?
Groetjes, en leuk super leuk dat je het recept gaat delen!
Con