Het laatste recept van dit jaar alweer. Voor de laatste dag van het jaar heb ik glutenvrije appelbeignets gemaakt, met een knipoog naar het Midden-Oosten. Het fijne is, dat je voor deze appelbeignets geen frituurpan nodig hebt. Je bakt ze kort in de koekenpan, en vervolgens doet je oven de rest.
Oliebollen en appelbeignets
Elk jaar bak ik met oudjaar voor mijn buren een grote schaal met oliebollen. Die Hollandse oliebollen, die gaan er hier in Duitsland wel in! Mijn buurman vraagt het hele jaar om die “leckere Owiebolluh“, maar hij moet toch echt wachten tot de laatste dag van het jaar!
Dit jaar heb ik zin om ook iets met appels te bakken (iets met te veel appels in huis). Ik dacht meteen aan de appelbeignets van vroeger thuis. Alleen wil ik die natuurlijk wel glutenvrij (en ook lactosevrij) bakken, en het leek me leuk om ze nèt even anders dan anders te maken. Mijn glutenvrije appelbeignets hebben daarom een Midden-Oosten jasje gekregen.
Midden-Oosters tintje
Voor het beslag heb ik een mix van kikkererwtenmeel en (glutenvrij) havermeel gebruikt. Havermeel maak ik zelf: gewoon de benodigde hoeveelheid havervlokken in mijn koffiemolentje, even draaien, en klaar is mijn havermeel.
In plaats van kaneel heb ik voor een in het Midden-Oosten veel gebruikt kruid gekozen: kardemom. Ook het toevoegen van een beetje rozenwater geeft net die speciale smaak mee aan het beslag. En als je dan ook nog wat sesamzaadjes door je beslag roert, dan ben je goed op weg om Midden-Oosterse appelbeignets te maken.
Zonder frituurpan
De appelbeignets bak je eenvoudig in de koekenpan om ze een bruin korstje te geven, daarna gaan ze hup de oven in. Er komt dus geen frituurpan aan te pas. En da’s mooi, want die heb ik niet eens! Je huis gaat er dus ook niet erg van ruiken. Tenzij je net als ik tegelijkertijd oliebollen voor de rest van de straat aan het bakken bent natuurlijk.
Van het beslag dat ik overhield heb ik een pannenkoek gebakken, en lekker opgegeten met een beetje poeder-erythritol. Want eten weggooien, dat liever niet!
(ook lekker en zeker anders: appel “burger” met geitenkaas)
Appelbeignets uit het Midden-Oosten
Dit heb je nodig
- 2 middelgrote friszure appels
- 50 gr kikkererwtenmel
- 25 gr havermeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 1 tl kardemom
- 2 tl sesamzaad
- 1 ei
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 1 el rozenwater optioneel
- kokosolie om te bakken
- poeder erythritol optioneel
- eetbare bloemetjes optioneel
Zo maak je het
- Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze elk in 4 plakken. Bestrooi de plakken aan beide zijden met kardemom.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom kikkererwtenmeel, havermeel, bakpoeder, en een snuf zout. Kluts in een andere kom het ei los en voeg de melk en als je dat gebruikt het rozenwater toe. Roer goed door.
- Roer nu het meelmengsel door het ei-melk mengsel tot een glad beslag. Roer de sesamzaadjes erdoor.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan. Haal de plakken appel door het beslag en leg ze in de koekenpan. Bak de appelbeignets aan beide zijden goudbruin (ongeveer 3-4 minuten per kant). Leg ze vervolgens op de bakplaat.
- Bak de appelbeignets nog 10 minuten in de oven (keren hoeft niet).
- Serveer de appelbeignets het liefst warm, bestrooi ze indien gewenst met poeder-erytrhitol en nog wat sesamzaadjes en, als je dat hebt wat gedroogde bloemetjes.
Tips
- Voor klassieke appelbeignets vervang je kardemom door kaneel, en laat je het rozenwater achterwege.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ziet er heel erg lekker uit, ik ga het proberen.. dank je wel
Dank je wel voor het compliment! Succes met maken, en geniet ervan!