Ik heb het Broodbuik boek uit (Weizenwampe in het Duits).
Interessante lectuur hoor. Ik zou je natuurlijk een review van dit boek kunnen geven, maar daar zwerven er al ettelijke van rond op het wereldwijde-web. Van voor- én tegenstanders. Dat zal ik je dus besparen ;-) .
Als je een lowcarber bent zoals ik, dan zul je het wel een interessant boek vinden om te lezen, en heb je altijd wat aan de recepten die erin staan want die zijn allemaal koolhydraatarm. Behalve dat gepleit wordt voor een tarwevrij leven, wordt namelijk ook geadviseerd om een koolhydraatarme levensstijl aan te nemen.
Broodbuik en kwalen
Het Broodbuik boek heeft mij wel aan het denken gezet. Want ook ik heb, sinds ik koolhydraatarm eet, gemerkt dat ik een aantal vervelende kwalen ben kwijtgeraakt. Migraine is daar de belangrijkste van (zie ook mijn bio). En mijn aanvallen waren niet mals.
Als ik de lijst met kwalen doorneem die volgens de auteur van het boek, dr. William Davis, door het eten van tarwe zouden worden veroorzaakt, dan zie ik er meer voor mij bekende ongemakken tussenstaan. Zoals chronisch vitamine-tekort (vooral als peuter / kleuter / puber), prikkelbare darm, overgewicht, allergie, en dus migraine.
- Vitamine-tekort: compleet weg.
- Prikkelbare darm (na nu een aantal weken compleet tarwevrij te eten): verdwenen.
- Overgewicht: 18 kilo blijvend kwijt!
- Boompollen-allergie: is nog aanwezig, maar de symptomen zijn niet te vergelijken met voorheen. Ik heb wel de bekende kriebelneus en kriebelogen, en loop chronisch met zakdoekjes rond, maar ik gebruik nog steeds geen medicatie en het is al bijna april. Vroeger moest ik daar eind januari al mee beginnen!
- Migraine: he-le-maal weg! Sinds begin 2012 niet meer gehad (afkloppen), terwijl ik vrijwel elke maand de klos was.
Is tarwe ongezond?
Nu vraag ik me na het lezen van het boek af, of de verbeteringen in mijn gezondheid toe te schrijven zijn aan het feit dat ik koolhydraatarm ben gaan eten, of dat ik – omdat ik koolhydraatarm ben gaan eten – weinig tot geen tarwe meer eet. En het dus de tarwe is die inderdaad de boosdoener is. Waarschijnlijk is het een combinatie? Het maakt ook niet uit: feit is dat ik een stuk gezonder ben dan vroeger (huisarts, wie is dat?), en me beter voel dan ooit.
Natuurlijk wilde ik een Broodbuik recept uitproberen. Ik heb ervoor gekozen om gezonde glutenvrije, tarwevrije appel muffins à la Broodbuik te bakken.
Maar ik ben ik niet :-) als ik het toch niet een eigen Con-serveert draai geef. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van zoetmiddelen en dr. Davis is kennelijk gek op xylitol, hij gebruikt dit heel veel in zijn recepten. Ik heb dat door honing vervangen. Meer koolhydraten ja, maar het blijven toch nog koolhydraatarme muffins hoor.
Waarom eigenlijk appel muffins?
Nou, omdat het aanstaande zaterdag NVM Open Huizen Dag is, en er dan veelvuldig appeltaarten gebakken schijnen te worden, omdat dat zou helpen je huis te verkopen …
Wellicht staat je woning te koop, en vind je het leuk om een gezonde variant op de Open-Huis-appeltaart te maken. Daarom dus dit appel muffins recept. Je kunt de muffins van te voren bakken en (indien gewenst) in de oven opwarmen. Dan ruikt het zaterdagochtend evengoed lekker naar appelgebak in je Open Huis.
Succes met de Open Huizen Dag!!
P.S. Het Broodbuik boek is o.a. te koop via Bol.com.
Koolhydraatarme appel muffins à la Broodbuik
Dit heb je nodig
- 2 kleine appels
- 2 eieren
- 60 gr kokosolie gesmolten
- 40 gr ahornsiroop
- 200 gr amandelmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- snufje zout
- handje gehakte walnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de appels schoon, je hoeft ze niet te schillen. Rasp de appels, bijvoorbeeld met je keukenmachine.
- Doe de droge ingrediënten in een kom (amandelmeel, bakpoeder, vanillepoeder, kaneel, kardamom, zout) en meng goed door elkaar. Doe de natte ingrediënten in een andere kom (eieren, gesmolten kokosolie, ahornsiroop) en klop dit met een vork tot een homogene massa.
- Voeg het droge mengsel bij het natte en roer het geheel goed door elkaar. Voeg dan de geraspte appels en walnoten toe en meng nog even goed. Vul de muffin vormpjes met het deegmengsel.
- Bak de muffins in 20-25 minuten gaar (doe de prik-test met een houten prikker).
- Bewaar overgebleven muffins in de koelkast.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Erg lekker. Niet droog zoals vaak gebak van amandelmeel
Dank u wel! De appels maken deze muffins lekker sappig, de muffins worden hier ook graag gegeten.