Ooh, wat een heerlijk recept heb ik vandaag voor je! Deze anijs mascarpone yoghurt met aardbeien bevat slechts weinig koolhydraten, zo weinig dat het ook geschikt voor een ketogeen dieet is. Ik zou het elke dag wel willen eten… als ontbijt, als dessert. En dan ook meteen maar als lunch :)
Lekker wonen
Inmiddels woon ik ruim 8 jaar in Duitsland, en het bevalt nog steeds prima. Wonen in een leuk huis met een grote tuin, in een groot dorp met alle voorzieningen, in een landelijke omgeving, op een kwartier fietsen van de grote stad. O ja, en met de leukste en liefste buren die ik ooit gehad heb (lees hier waarom). Wie wil dat nou niet. Maar heel soms mis ik een paar van die typisch Hollandse dingen, die je hier in Duitsland nu eenmaal niet hebt. Gek genoeg gaat het dan altijd om eten …
Tien en meer typisch Nederlandse producten
Er zijn een aantal van die typisch Nederlandse lekkernijen die Nederlanders die in het buitenland wonen vaak missen. Denk aan:
- oliebollen en poffertjes
- kroketten en bitterballen (mmmm, die vond ik vroeger zo lekker met extra veel mosterd)
- zoute haring met uitjes
- stroopwafels (heerlijk vroeger op de markt, als ze nog warm waren)
- Hollandse oude brokkelkaas (want veel landen maken kaas, maar niks komt in de buurt van oude kaas uit Nederland)
- chocolade hagelslag
- Hollandse drop (want ook de Scandi’s kunnen lekkere Lakritz maken)
- erwtensoep a.k.a. snert (niet mijn ding hoor)
- Hollandse koekjes, o.a. mergpijpjes, bokkenootjes, bitterkoekjes, eierkoeken, en de legendarische roze koek
- vanillevla en hopjesvla
Van het lijstje hierboven mis ik eigenlijk alleen de oude kaas. Erg. Maar er zijn nog wat andere Hollandse dingen die ik soms een beetje mis.
Wat ik soms aan Hollands lekkers mis
Zal ik beginnen? Ik waarschuw vast, er zitten een paar dingen tussen die helemaal niet koolhydraatarm zijn. Maar je weet inmiddels hoe ik dat zie. Een keertje kan alles: lekker genieten en de volgende dag weer braaf koolhydraatarm eten. Zo blijf je prima op gewicht, ik in ieder geval wel.
Oké, daar gaat-ie. Ik mis:
- andijvie (raar, maar moeilijk te krijgen hier)
- beschuit
- het hele Aziatische assortiment van het merk met de C
- Zaanse mayonaise
- zalm in blik (gek hè, dat ligt hier dus niet in de supermarkt)
- Fries suikerbrood (oeps)
- Hollandse appeltaart (hoewel ik die tegenwoordig eigenlijk veel te zoet vind)
- en natuurlijk de enige echte Bossche bol, die een Bossche collega vroeger soms mee naar het werk nam en die, uhm, als ontbijt fungeerde
Manlief mist vooral kroepoek. En chocoladevlokken. Ik mis gestampte muisjes. Op dat beschuitje. Met lekker veel roomboter.
Koolhydraatarme gestampte muisjes
Maar in dat laatste is verandering gekomen. Dan bedoel ik niet het beschuitje, want die zelf maken, dat zie ik echt niet zitten. En de roomboter is natuurlijk het probleem niet. Maar die gestampte muisjes, die heb ik nu zelf gemaakt. En het goede nieuws is: ze zijn koolhydraatarm! Sterker nog, er zitten 0 (nul) koolhydraten in, want ik gebruik erythritol (ery bevat wel koolhydraten, maar die worden niet door je lichaam opgenomen en hoef je dus niet te tellen).
Het is te simpel voor woorden. Het enige wat je wel moet hebben is een koffiebonenmolentje, want dat is perfect voor het fijnmalen van kleine hoeveelheden noten, pitten, zaden, suiker (lees erythritol) en dat soort zaken. Ik heb gewoon een hele simpele goedkope merkloze via Amazon gekocht, en dat ding bevalt prima. Voor het maken van de gestampte muisjes doe ik wat ery en anijszaadjes in mijn koffiemolentje, 2 seconden fijnmalen, en klaar is Con.
Deze koolhydraatarme gestampte muisjes smaken als the real thing, maar wel met het “koude” gevoel wat erythritol nu eenmaal heeft. Als je dat geen probleem vindt, dan snel de keuken in zodat je de anijs mascarpone yoghurt kunt maken!
Anijs en aardbeien
De gestampte muisjes hoef ik nu dus niet meer te missen. En zo zijn er meer Hollandse dingen die ik inmiddels zelf maak, en ook nog in een koolhydraatarme versie, zoals mijn eierkoeken of kruidnoten. Al mijn aan Nederland gerelateerde recepten vind je trouwens hier.
Ik heb nog wel een tip voor de gestampte muisjes voor je.
Erythritol heeft, als het gemalen is, de neiging om te klonteren. Maak daarom niet te veel tegelijk, en bewaar je muisjes in een goed afgesloten potje. Voor het gebruik even goed schudden / losroeren, en je kunt je muisjes weer over je koolhydraatarme cracker strooien. Of over het gerecht waarvan ik je vandaag het recept geef: anijs mascarpone yoghurt met aardbeien.
Je snapt nu waarom het anijs mascarpone yoghurt heet. En de smaak van anijs combineert trouwens erg goed met aardbeien. Maar je kun natuurlijk ook ander koolhydraatarm fruit gebruiken als je dat wilt. De gestampte muisjes die je over houdt kun je bewaren om op je koolhydraatarme amandelcracker te strooien, in je smoothie te doen, of over de rabarber plaattaart te strooien waarvan ik het recept onlangs gepost heb. Wedden dat je al snel weer nieuwe gestampte muisjes moet maken?
Koolhydraatarme anijs mascarpone yoghurt
Dit heb je nodig
- 100 gr mascarpone
- 100 gr Griekse yoghurt 10%
- 80 gr verse aarbeien
- 1 el zelfgemaakte gestampte muisjes
Voor de gestampte muisjes
- 3 el erythritol
- 1 tl anijszaadjes
Zo maak je het
- Maak de gestampte muisjes: doe de erythritol en ansijszaadjes in een koffiebonenmolentje en maal in een paar seconden fijn. Bewaar in een goed afgesloten potje.
- Meng de mascarpone met de yoghurt en de gestampte muisjes, en verdeel over twee glazen.
- Maak de aardbeien schoon en snijd de grote exemplaren in kleinere stukken.
- Verdeel de aardbeien over de mascarpone yoghurt en sprenkel er nog een beetje van de gestampte muisjes over.
Tips
- Gebruik ander koolhydraatarm fruit, zoals bosbessen, frambozen, bramen, aalbessen, of een mix ervan.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Bij toeval op je site terechtgekomen.. Wat een heerlijke, verassende en minder gebruikelijke recepten waar ik vrolijk van word!
Net als ontbijt een variant hierop gemaakt:
– de mascarpone vervangen door ricotta (want die was al open)
– frambozen vervangen door blauwe bessen (want die stonden vers in koelkast)
– handje noten toegevoegd want 100gr zuivel vult niet genoeg voor mij
Maar wat een aangename toevoeging die anijssuiker!!
Dank je wel voor je inspiratie!
Wat fijn dat ik je blij kan maken met mijn recepten, en wat leuk dat je dat ook laat weten, dank je wel!
Veel plezier met recepten uitproberen!
Al eerder gemaakt. Nu staat voor de kerst op het menu. Heerlijk!
Dat lijkt me een heerlijk kerst-toetje! Alvast fijne kerstdagen, en eet smakelijk!
Ik heb je een paar dagen geleden ‘ontdekt’ en vond dit plaatje zo aantrekkelijk, dat ik het morgenochtend lekker als ontbijt ga klaarmaken. Ik heb anijspoeder in huis, dus dat gebruik ik er dan voor. De rest heb ik toevallig in huis, dus dat kan mooi.
Dankjewel wel voor dit recept!
Graag gedaan!