Ik zal het maar bekennen: een heuse bak-koningin ben ik niet. Hoe leuk ik het vind om in de keuken bezig te zijn, je ziet mij niet vaak broden, cake of taart bakken. En dat komt eigenlijk wel goed uit, want dat zijn vaak toch de koolhydraatbommen die ik liever niet eet. En dan bevatten ze ook nog eens gluten. Die ik liever ook niet eet. Dit keer heb ik me toch weer eens aan een baksel gewaagd, en heb koolhydraatarme twee-ingrediënt amandelcrackers gebakken.
Glutenvrij is hip
Net als in Nederland is het in Duitsland tegenwoordig ‘hip’ om glutenvrij te eten. Gluten (spreek op z’n Duits uit: Klutééén) is de nieuwste zondebok in foodie-land. Boeken als ‘Weizenwampe” (Broodbuik) en “Dumm wie Brot” (Het glutengevaar) hebben daar flink aan bijgedragen. En dus eten hippe Duitsers liever Zoodles als Nudeln. En die Currywurst? Die gaat gewoon zonder broodje. “Better safe than sorry” had een Duitse uitspraak kunnen zijn… ik las in de media dat elke tiende Duitser bij voorbaat al geen gluten eet, voor het geval hij/zij er last van krijgt.
Als je coeliakie hebt, dan heb je natuurlijk geen keuze, want één enkele gluut maakt je al doodziek. Gelukkig vind je legio foodblogs op het wereldwijde web met een keur aan glutenvrije bakrecepten. Die dan meestal weer niet koolhydraatarm zijn. Tja, eten is tegenwoordig zowat een wetenschappelijke bezigheid aan het worden.
Als je compleet glutenvrij moet/wilt eten, dan is het oppassen geblazen met dingen die je in de winkel koopt. Want gluten worden aan heel veel producten toegevoegd. Dat ze in tarwebrood zitten, is te begrijpen, maar wist je dat ze bijvoorbeeld ook vaak in kruidenpotjes en in lippenstift zitten? En daar staat het niet op de ingrediëntenlijst. Nee, mensen met coeliakie hebben het niet makkelijk.
Slechts twee ingrediënten
Om het nieuwe jaar goed te beginnen, heb ik me aan een koolhydraatarm / ketogeen baksel gewaagd: crackers! Of toastjes, het is maar hoe je ze noemt natuurlijk. Ik heb er een trouwe vriend in de koolhydraatarme keuken voor gebruikt: amandelmeel. Dan nog wat lijnzaad, en water. Meer niet. En omdat water meestal niet als officieel ingrediënt wordt gezien, mag je dit dus 2-ingrediënt crackers noemen. Grote kans dat jij beide in huis hebt, als je al langer koolhydraatarm eet, en dat betekent dat je deze crackers meteen kunt maken!
Voor dit recept wordt lijnzaad in de vorm van meel gebruikt. Helemaal fijngemalen dus. Lijnzaadmeel is niet overal even gemakkelijk te krijgen, maar kan des te gemakkelijker zelf thuis gemaakt worden. Alles wat je nodig hebt, is een simpel koffiemolentje. Ik heb ooit een goedkope op internet besteld, en maal er geen koffiebonen maar noten en zaden mee. Ook van havermout heb je in een oogwenk havermeel gemaakt. Handig!
Kruiden amandelcrackers
Ik heb de amandelcrackers qua smaak naturel gehouden, maar je kunt er natuurlijk ook kruiden naar wens aan toevoegen. Rozemarijn zeezout is een goede combinatie, maar een beetje gerookt paprikapoeder zal het ook goed doen. Of heel fijn gesneden zwarte olijven, dat lijkt me ook heerlijk. Ze bevatten nauwelijks koolhydraten trouwens, ik heb uitgerekend dat er ongeveer een kwart koolhydraat in één cracker zit. Misschien toch maar meteen een dubbele hoeveelheid bakken?
Wil je meer koolhydraatarm bakken? Dat kan: voor meer eenvoudige bak-inspiratie kijk je gewoon hier.
Keto amandelcrackers
Dit heb je nodig
- 120 gr amandelmeel
- 10 gr lijnzaadmeel
- snufje zout
- 6 el water
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het amandelmeel met het lijnzaadmeel en een snuf zout. Doe het water erbij en kneed het geheel met je handen tot een samenhangende bal.
- Leg de deegbal op een met bakpapierbeklede plaat of plank, en druk de bal iets plat. Rol ‘m dan tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van zo’n halve centimeter.
- Snijd het deeg in de gewenste cracker of toast-vorm (het snij-overschot rol ik gewoon opnieuw uit, zo krijg ik 18 vierkante toastjes uit dit deeg).
- Bak de amandelcrackers in 15-20 minuten lichtbruin. Blijf de laatste minuten in de buurt van de oven, ze worden ineens snel bruin! Laat de crackers of toastjes volledig afkoelen.
Tips
- Maak keto kruidencrackers door bijvoorbeeld wat rozemarijn en zeezoutvlokken aan het deeg toe te voegen. Of strooi er wat geraspte kaas over voor heerlijke keto kaascrackers!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Beste Con,
Wat een leuk recept en complimenten voor je website. Ik heb ze geprobeerd en ze smaken prima. Een klein probleem trad bij mij op als bak leek: na het uitrollen en snijden van de vormpjes kreeg ik ze niet keurig van het bakpapier af. Het plakte teveel. Wat kan ik daar aan doen? Tevens heb ik de oven op 180 gezet waarbij na 15 minuten de koekjes bruin waren maar de binnenkant nog (te) vochtig. Wij maken gebruik van een hetelucht oven.
Dank je wel voor de complimenten!
Wellicht was je deeg toch iets te vochtig, waardoor je ze niet goed van het bakpapier afkreeg. Volgende keer een klein beetje minder water doen, kijken of dat helpt. Wat ik soms ook doe, is ze met een ouderwetse pannenlikker losmaken, dat gaat vaak beter dan met een houten spatel.
Een hetelucht oven kun je beter wat lager zetten dan een conventionele, zo’n 10% is de vuistregel. De hitte overdracht is namelijk groter, en dan kan het zijn dat je baksel te snel bruin wordt. In dit geval kun je je oven instellen op 160 graden.
Ik hoop dat het met deze tips gaat lukken. Succes!
Groetjes, Con