Een bak-koningin ben ik niet.
Ik zie de mooiste koolhydraatarme taarten op internet langskomen, maar de moed zinkt me meestal in de schoenen als ik zie wat ik daar allemaal voor moet doen. Nee, ik hou van makkelijk, dus zo af en toe een cake bakken, dat lukt me wel. De taarten laat ik aan de profi’s over. En omdat ik niet vaak bak, heb ik ook niet veel koekjes-recepten op de blog staan. Daar komt vandaag verandering in met heuse amandel … jawel … havermoutkoekjes!
Havermout hype
En dan heb je havermout.
Havermout is een fenomeen waar je in de foodblog-wereld momenteel niet omheen kunt. Want havermout, dat lust toch iedereen? Nou, ik niet echt dus. Ik beken eerlijk dat ik havermoutpap maar een kleverig, moeilijk weg te krijgen goedje vind. Dat is vloeken in de foodblog-kerk, geloof ik. Maar ik doe nu eenmaal niet mee aan iets omdat iedereen zegt dat het zo geweldig is. Ik vind het gewoon niks. Punt.
En daar zit je dan, met je zak glutenvrije havermout, die waarschijnlijk in een hoekje van de keukenkast stilletjes over datum gaat. Nee, dat vind ik dan ook weer zonde. En dus heb ik me maar eens aan havermoutkoekjes gewaagd. Want als je havermout, vermengd met van alles en nog wat, in de oven bakt, dan komt er misschien wel iets eetbaars uit. Toch? En inderdaad, dat bleek het geval.
Beperkt koolhydraten
Nog een reden om geen havermoutpap te eten, is het feit dat er best veel koolhydraten in havermout zitten. Toch is het gelukt om havermoutkoekjes te maken met niet al te veel koolhydraten, en dat simpelweg door en deel van de havermout te vervangen door amandelmeel, en door erythritol als zoetmiddel te gebruiken. En dan zit er ook nog pindakaas in deze koekjes, heerlijk!
Uit de uitslag van de poll in de blog van vorige week bleek dat maar liefst 75 procent ook graag recepten op deze blog ziet verschijnen met een koolhydraatje meer. Wat vooral belangrijk is, blijkt uit de feedback, is dat een recept gezond en verantwoord is. En dus durf ik vandaag met een gerust hart deze havermoutkoekjes op de blog te zetten.
Enne, wees niet ongerust, de meeste recepten zullen ook in de toekomst voornamelijk koolhydraatarm zijn hoor!
Het resultaat van mijn baksel is een koektrommel met 8 amandel havermoutkoekjes, die per stuk slechts 5 koolhydraten tellen. Dat valt niet tegen voor een koekje waar havermout in zit. Dan moet je het natuurlijk wel bij één koekje laten, en ik voorspel je: dat wordt best moeilijk ;-) …
Amandel havermout koekjes
Dit heb je nodig
- 50 gr glutenvrije havermout
- 50 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 el erythritol
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 2 el pindakaas natuur
- 1 el kokosolie
- 1 ei
- 20 gr pure chocolade 70% fijngehakt
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng havermout, amandelmeel, erythrit, bakpoeder en eventueel kaneel met een snuf zout door elkaar.
- Doe de pindakaas met de kokosolie in een klein pannetje of kommetje, en smelt op een heel laag vuur (of in de magnetron) het geheel tot het goed te mengen is.
- Kluts het ei los. Meng het pindakaas mengsel erdoor, meng vervolgens het havermout mengsel met een lepel goed erdoorheen.
- Roer nu de gehakte chocolade erdoor.
- Vorm met natte handen acht koekjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk ze eventueel nog iets plat. Bak de amandel havermoutkoekjes 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
Tips
- Je maakt deze havermoutkoekjes vegan door het ei in het recept te vervangen door 1 el gebroken lijnzaad die je mengt met 3 el water en vijf minuten laat staan voordat je ze verwerkt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Koekjes waren heerlijk
Dat is fijn, dank je wel!
Mijn favoriete koekjes om te maken! Ik gebruik alleen 1 el gebroken lijnzaad+3 el water i.p.v ei. Zo zijn ze ook nog eens vegan!
Goed idee! Ik zal het als tip bij het recept opnemen, dank je wel!
Ik heb de koekjes vandaag gemaakt en de smaak is goed alleen klopt het dat ze zacht blijven? Ik vind zelf een wat knapperiger koekje lekkerder
Het klopt dat koolhydraatarme koekjes meestal zacht blijven. De kristalsuiker in gewone koekjes maakt ze knapperig, en dat zit niet in koolhydraatarme koekjes.
Een tip om te proberen je koekjes toch iets knapperiger te krijgen, is om ze in de oven af te laten koelen met de deur op een kiertje. Zo kan zoveel mogelijk vocht verdampen. En bewaar je koekjes in een metalen blik, in een plastic doos worden ze ook zacht.
Kon er geen balletjes van draaien (het werden ongelijkmatige klodders maar had het recept ook iets aangepast), maar ze zijn heerlijk!
Ik heb gemerkt dat dat vooral aan het merk pindakaas ligt. Soms kan ik makkelijk balletjes draaien, soms helemaal niet. Maar dan noem ik het gewoon rustieke koekjes … probleem opgelost ;)
Wat een interessant blog met veel informatie en variatie heb je en mooie foto’s! Compliment van collegablogster ☺
Dank je wel voor je mooie compliment! En ik ga snel bij jou rondneuzen …