Ken jij ajvar al? Misschien heb je wel eens een potje in de supermarkt zien staan van deze saus uit de Balkan. Je kunt ‘m nu ook zelf thuis maken, zonder suiker en met goede olijfolie natuurlijk.
Wat is ajvar?
Ajvar is een saus of puree van aubergine en paprika’s, en stamt van oorsprong vermoedelijk uit Macedonië. Zoals met veel recepten die al eeuwen bestaan, zijn er verschillende versies van in omloop geraakt. Het originele ajvar recept zou alleen uit paprika’s bestaan, de aubergine is er pas later aan toegevoegd. Dat geldt ook voor tomaten: er bestaan ajvar recepten mét en zonder.
Ajvar op de authentieke manier maken is best een werkje. De groente moest eerst geroosterd worden, en dat werd vroeger op open vuur gedaan. Om de smaak de tijd te geven zich goed te laten ontwikkelen, werd pas de volgende dag de geroosterde groente ontdaan van het velletje, en vervolgens gepureerd. Dan mocht die puree samen met kruiden nog een paar uurtjes pruttelen op een vuurtje.
Vandaag de dag hebben mensen niet veel tijd meer (over) om te koken. Of zin, dat kan natuurlijk ook. De hedendaagse versie (in ieder geval de mijne) is een stuk sneller te maken dan vroeger, hoewel deze ajvar nog steeds niet binnen 15 minuten klaar is. Maar in mijn geval doet de oven het meeste werk, dus al met al valt het reuze mee.
Puntpaprika’s
Voor mijn ajvar recept heb ik gekozen voor puntpaprika’s, die zijn een stuk zoeter van smaak dan gewone paprika’s. Zo hoef je ook geen suiker toe te voegen, wat in veel potjes ajvar wel zit. Die puntpaprika’s rooster ik samen met de aubergine in de oven, ondertussen kan ik andere dingen doen, zoals deze blog schrijven bijvoorbeeld.
Het meeste werk volgt daarna, namelijk de huid van de aubergine en puntpaprika’s verwijderen. Dan is het alleen nog een kwestie van kruiden en pureren. Je kunt de ajvar grof pureren (gewoon fijnsnijden en prakken met een vork) zoals het officieel zou moeten, of je gebruikt de staafmixer (niet te lang, want je wilt nog wel een beetje stukjes in je ajvar hebben). Je ziet het, heel moeilijk is het maken van ajvar niet!
Wat eet je bij ajvar?
Ajvar kun je als net als pastasaus gebruiken. Door je (koolhydraatarme) pasta dus, of op je zelfgemaakte bloemkoolpizza. Maar je kunt het ook als beleg op je keto stokbroodje smeren, met nog wat extra plakjes komkommer. Of wat dacht je van een schotel met rauwkost om in de ajvar te dippen? Of een flinke schep in je bakje met yoghurt met extra rauwkost? En dan vergeet ik bijna de zelfgemaakte ovenschotel met feta. Je ziet het: ajvar is super veelzijdig, en erg lekker. Maken dus!
Ajvar, saus van aubergine en puntpaprika
Dit heb je nodig
- 1 aubergine ong. 300 gr
- 2-3 rode puntpaprika’s ong. 200-250 gr
- 1 teentje knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4-1/2 tl gemalen chilivlokken naar smaak, hoe pittig jij ‘t wilt
- versgemalen zout en peper
- 1 el appelazijn
- 2 el olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de aubergine en puntpaprika’s en droog ze goed. Prik ze op diverse plaatsen in (ik doe dat met een cocktailprikker). Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in 30-40 gaar. Leg ongeveer 10 minuten voor het einde van de tijd de ongepelde teen knoflook ook op de bakplaat.
- Let op: elke oven is anders dus de tijden kunnen afwijken. De paprika’s zijn waarschijnlijk het eerste klaar.
- Als er zwarte blazen op de huid van de paprika’s komen, zijn ze klaar. Als de aubergine helemaal zacht is als je erin prikt, is die ook klaar. Maar laat de aubergine liever iets te lang dan iets te kort in de oven bakken!
- Dek de geroosterde puntpaprika’s en aubergine af met plasticfolie, en laat ze ongeveer 10 minuten rusten. Knijp ondertussen het knoflookteentje uit. Verwijder vervolgens folie, en verwijder het velletje van de paprika’s en de aubergine (die wordt niet gebruikt).
- Optie 1: prak het vruchtvlees van de groente samen met de tomatenpuree grof met een vork, en roer de kruiden erdoor.
- Optie 2: pureer het vruchtvlees van de groente samen met de tomatenpuree kort met een staafmixer, en roer de kruiden erdoor.
- Voeg appelazijn en olijfolie toe en roer de ajvar nogmaals goed door. Schep de zelfgemaakte ajvar in een afsluitbare pot.
- Laat de ajvar helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
Tips
- De ajvar is in een goed afgesloten pot zo’n 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Heerlijk heerlijk. In mijn diepvries is een lade gereserveerd voor deze heerlijk ( en gemakkelijke) Ajvar saus voor plotselinge gemakkelijke maaltijden of heel veel zin. ;)
Dat is een heel goed idee, gewoon een voorraadje invriezen. Geniet ervan!