Æbleskiver muffins – Deense poffertjes met appel

Æbleskiver muffins – Deense poffertjes met appel

Deense gevulde poffers (æbleskiver muffins), glutenvrij en koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Een Deens nationaal gerecht: æbleskiver, ofwel een soort gevulde appel poffers. Ja, ik noem het Deense poffers en geen Deense poffertjes, het is meer het formaat oliebol. En dus leek het me een goed idee om eens æbleskiver muffins voor oudejaarsavond te bakken. Natuurlijk koolhydraatarm.

Wat zijn æbleskiver?

Æbleskiver zijn volgens de Denen zelf een delicatesse, en kunnen met kerst en oudjaar niet ontbreken op de Deense feesttafel. Æbleskiver worden gemaakt van een soort pannenkoekendeeg in een speciaal daarvoor bestemde pan, de zogenaamde æbleskivepande. Hierdoor krijgen ze een ronde oliebol-achtige vorm.

Deense gevulde poffers (æbleskiver muffins), glutenvrij en koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Wel of niet appel

Nu heb ik al veel moois tijdens mijn geliefde Denemarken vakanties aldaar gekocht, maar van zo’n speciale pan is het nog niet gekomen. En dus heb ik voor mijn siliconen muffinvorm gekozen. Dan worden dus eigenlijk æbleskiver muffins, maar ze smaken er natuurlijk niet minder om.

Omdat er pannenkoekenbeslag gebruikt wordt, lijkt de consistentie wel een beetje op de Hollandse poffertjes. Om die reden worden æbleskiver ook wel Deense poffertjes genoemd. Het is een eeuwenoud recept dat grappig genoeg ondertussen dusdanig veranderd is, dat er in veel varianten niet eens meer appel zit. Toch heten ze nog steeds appel poffertjes in Denemarken. Gekke Denen …

Natuurlijk heb ik er wel appel in gedaan, anders wordt het ook maar een saai baksel nietwaar? En met de koolhydraten valt het reuze mee hoor!

Deense gevulde poffers (æbleskiver muffins), glutenvrij en koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Ebeltoft

Er worden volop appels geteeld in Denemarken. De nationale appel is de soort Gul Gråsten, maar Denemarken kent rond de 750 soorten appels. Het pittoreske plaatsje Ebeltoft staat internationaal bekend om de appel. In oktober houdt men daar elk jaar het Ebelfestival, om de oogst van de appels te vieren. Het is een populair festival en wordt altijd druk bezocht. Zelf ben ik er nog niet geweest, ik ben meestal in september in Denemarken dus net iets te vroeg.

Deense gevulde poffers (æbleskiver muffins), glutenvrij en koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Net zo makkelijk als muffins

Mijn versie van de Deense æbleskiver muffins is zoals je van me gewend bent koolhydraatarm en glutenvrij. Ze zijn net zo makkelijk te maken als de vele muffin recepten op mijn blog (zoals deze chocomuffins gezoet met appelmoes, om een beetje in stijl te blijven), dus aarzel niet en maak ze voor komend oudjaar of welke feestelijke gelegenheid dan ook. Je kunt het recept makkelijk verdubbelen als dat nodig is.

Dit is het laatste recept van 2023. Ik wens je daarom, toepasselijk op z’n Deens, godt nytår: gelukkig nieuwjaar!

Deense gevulde poffers (æbleskiver), glutenvrij en koolhydraatarm recept - koolhydraatarm genieten begint bij Con-serveert.nl

Koolhydraatarme æbleskiver muffins - Deense poffertjes met appel

Con
Geen oliebollen met oudjaar, maar Deense gevulde appel poffertjes. In het Deens heten ze æbleskiver. Eigenlijk heb je er een speciale pan voor nodig, maar ik gebruik een muffinvorm. Æbleskiver muffins dus!
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Scandinavisch
Porties 4 porties
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 ei
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 el ery bronze
  • 20 gr boter
  • 30 gr amandelmeel
  • 1/2 tl gemalen vanille
  • 1/2 tl kardemom
  • snufje zout
  • 100 gr appel in stukjes
  • 1 el poeder erythritol
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop het ei met de kokosmelk en de ery bronze in een beslagkom los.
  • Roer de gesmolten boter erdoor.
  • Meng amandelmeel met vanille, kardemom en een snuf zout, en roer dit mengsel door het eimengsel. Laat een paar minuutjes staan.
  • Bak ondertussen de appelstukjes in een beetje kokosolie een paar minuten totdat ze zacht zijn.
  • Vul een muffinvorm met een eetlepel beslag, dan een eetlepel appel, dan weer een eetlepel beslag. Herhaal dit voor de andere poffers.
  • Bak de appel poffers in 25-30 minuten goudbruin.
  • Bestrooi de appel poffers voor het serveren met de poeder ery.

Tips

  • Voor een notenvrije versie vervang je amandelmeel door tijgernotenmeel.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,33/5)
Laden...


4 reacties

  1. Gerda

    Heb deze poffertjes vandaag gemaakt. Wat een heerlijk alternatief voor de traditionele oliebollen. Echt verslavend lekker. Voor mij geen oliebollen meer. Dit is echt een blijvertje. Bedankt Con voor dit top recept.!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *