Zeytoon parvardeh. Ofwel olijven salade uit het Midden-Oosten. Een super lekkere mezze! Je draait het in een mum van tijd in elkaar, laat dan de smaken nog een paar uur goed intrekken, en genieten maar!
Uit de Perzische keuken
Ik ben altijd op zoek naar die nèt even andere gerechten. Ze zeggen niet voor niks “wat je van ver haalt, is lekker”, nietwaar.
Zo stuitte ik op een gerecht uit de Perzische keuken, genaamd zeytoon parvardeh in de Farsi-taal. Voor de taalnerds onder ons (en ik ben daar eentje van), dat schrijf je zo: زیتون پرورده. Het is een borrelhapje met als hoofdingrediënt olijven. Het betekent dan ook zoiets als “klaargemaakte olijven”. Het oorspronkelijke gerecht zou uit het noordwesten van Iran komen, uit de provincie Gilan. De plaats Rudbar, die in deze streek ligt, is het zwaartepunt van de olijventeelt in Iran, en dat al ruim 2000 jaar.
Culinair Iran
Gilan heeft een mild Mediterraan klimaat, en dat zorgt ervoor dat het culinair gezien een belangrijke streek in Iran is. De meest exotisch klinkende gerechten komen er vandaan: mirza ghassemi, baghali ghatogh, fesenjan, kalkabab. Word jij net zo nieuwsgierig als ik als je dat leest? Het nodigt in ieder geval uit voor verdere research, wie weet zitten er heerlijke gerechten tussen die vegetarisch zijn én koolhydraatarm (of koolhydraatarm gemaakt kunnen worden). Ik ga me de komende tijd niet vervelen!
Voor een traditionele zeytoon parvardeh worden dus Rudbar olijven gebruikt. Dat zijn kleine, stevige groene olijven. Je snapt wel dat die in ons kikkerlandje niet zomaar te vinden zijn, dus ik gebruik andere olijven. Ik heb zelfs een mix van groene en zwarte olijven gebruikt, maar heb natuurlijk wel voor olijven van goede kwaliteit gekozen (die ik in de buurt waar ik woon in een delicatessen speciaalzaak koop).
Wat in dit gerecht niet mag ontbreken, en wat ik al eerder heb gebruikt in recepten (bijvoorbeeld deze), is granaatappel melasse. Dat vind je meestal in de Turkse winkel, of bij de ruim gesorteerde supermarkt als je geluk hebt. Verder gaan er walnoten in, granaatappelpitjes en verse munt. Oorspronkelijk gaat er in plaats van munt een kruid in met de naam chuchagh (eryngium planum ofwel kruisdistel), maar dat is toch wel even iets té exotisch. En verse munt smaakt prima in deze appetizer!
Mezze
Zeytoon parvardeh wordt traditioneel als klein voorafje gegeten, een zogenaamde mezze als het om de Perzische keuken gaat. Vergelijk het maar met de Spaanse tapas, of de Italiaanse antipasti. Maar deze Perzische olijven salade kan ook prima als bijgerecht fungeren, bijvoorbeeld bij gebakken halloumi met aubergine. Ik ga deze olijven salade in ieder geval vaak eten deze zomer!
Zeytoon parvardeh, Perzische olijven salade
Dit heb je nodig
- 40 gr groene en zwarte olijven (kies goede kwaliteit)
- 40 gr granaatappelpitjes
- 20 gr walnoten
- 2 el goede olijfolie
- 2 tl granaatappel melasse
- 1 takje verse munt
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Ontpit en halveer de olijven. Hak de walnoten grof. Hak de verse muntblaadjes fijn.
- Meng olijven, walnoten en granaatappelpitjes door elkaar.
- Meng olijfolie met granaatappel melasse en versgemalen zout en peper. Schenk het over het olijvenmengsel en roer goed door.
- Laat de zeitoun parvardeh minstens 2 uur in de koelkast rusten, zo trekken de smaken goed in.
- Serveer de zeytoon parvardeh als bijgerecht of als borrelhapje.
Tips
- Het oorspronkelijke recept gebruikt alleen groene olijven. Als je ervan houdt, kun je ook nog wat verse koriander toevoegen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: