Soms maak je iets lekkers dat eigenlijk te makkelijk voor woorden is. Een recept kun je het dan eerlijk gezegd niet noemen. Mag zoiets dan wel op de blog verschijnen? Ik vind van wel, en heb daarom deze heerlijke bosbessen rotsjes (met een knipoog naar de bekende pindarotsjes) gepost.
Bosbes, blauwe bes
Bosbessen worden ook wel blauwe bessen genoemd. Strikt genomen zit er een botanisch verschil tussen die twee.
De blauwe bes is een familielid van de heideplanten (vaccinium corymbosum), en wordt in Duitsland dan ook Heidelbeere genoemd. Ze stammen oorspronkelijk uit Amerika. Het vruchtvlees is witroze van kleur.
De bosbes (vaccinium myrtillus) is inheems en groeit, jawel, in het bos. Ze zijn een stuk moeilijker te plukken en komen niet overdadig veel voor. Daarom betaal je voor de echte bosbes een stuk meer. Het vruchtvlees van de bosbes is paars-blauw. Er zit ook veel meer smaak aan de bosbes dan aan de blauwe bes. Maar dat is natuurlijk subjectief.
In de Duitse taal is het verschil een stukje lastiger. Want Heidelbeeren en Blaubeeren zijn hetzelfde. De blauwe bessen dus.
De bosbes wordt in het Duits Wald-Heidelbeere genoemd, de blauwe bes soms ook Kultur-Heidelbeere, om het nog wat ingewikkelder te maken. Hiermee wordt aangegeven dat deze bes gekweekt wordt, en niet in het wild groeit.
Ik hou het gewoon in alle gevallen op bosbessen…
Geen bosbes, geen rots
Het recept van vandaag wordt qua naam flink geweld aangedaan. Bosbessen rotsjes, heb ik ze genoemd, naar de bekende pindarotsjes. Er zitten alleen helemaal geen pinda’s of andere noten in, en bosbessen dus ook niet. Want ook hier koop je vooral blauwe bessen. Ach ja, ik zeg altijd “what’s in a name” (als je eigen naam meestal verkeerd gespeld wordt, dan zeg je dat best vaak), dus bosbessen rotsjes it is!
Het recept bestaat uit slechts drie ingrediënten, maar omdat het oog ook wat wil, heb ik de bosbessen rotsjes bestrooid met wat eetbare bloemetjes. Op de donkere kleur van de chocolade vind ik dat mooi tot zijn recht komen. Je kunt ze ook zonder versiering maken, of lekker ermee variëren (zie de tips onder het recept).
O ja, over de ingrediëntenfoto boven: je ziet daar een kommetje pure en witte chocola, toch zijn de bosbessen rotsjes alleen met pure chocolade gemaakt. Ra ra? Nou, een foodblogger is ook maar een mens, en kan de witte chocolade tijdens het smelten gewoon aan laten branden :) …
Koolhydraatarme bosbessen “rotsjes”
Dit heb je nodig
- 100 gr bosbessen
- 50 gr pure chocolade minstens 70%
- 1 tl amandelolie kokosolie kan natuurlijk ook
- eetbare bloemetjes optioneel
Zo maak je het
- Was de bosbessen en laat ze goed drogen. Smelt de chocolade au bain Marie. Roer de amandelolie erdoor.
- Doe de bosbessen bij de gesmolten chocolade en roer goed om.
- Verdeel de bosbessen rotsjes in 8 clusters op een met bakpapier beklede plank (die in je koelkast past). Bestrooi ze indien gewenst met eetbare bloemetjes.
- Laat de bosbessen rotsjes in 30 minuten hard worden.
Tips
- Je kunt volop variëren met versieren: kokosrasp, geschaafde amandelen, poeder-erythritol …
- Dit kun je natuurlijk ook met ander klein rood fruit doen, of met een mix ervan.
- Vervang een deel van de bosbessen door gehakte pinda’s of noten naar keuze voor het echte pindarotsjes mondgevoel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: