Origineel blijven
Eerlijk is eerlijk: het is na bijna 400 recepten bedenken best lastig om origineel te blijven. De meeste recepten zijn ergens ter wereld waarschijnlijk allang al een keer bedacht. Andersom gebeurt het ook: soms zie ik wel eens een recept ergens langskomen dat ik zelf allang op mijn blog heb staan. Dat is ook onvermijdelijk lijkt me. Want gelukkig wordt er, ondanks het feit dat fastfood en afhaal de westerse wereld heeft veroverd, thuis toch nog heel wat gekookt, en wemelt het van de lekkere recepten op internet en in kookbladen.
Plagiaat?
Ook ik maak ik soms een recept van iemand anders. Altijd met permissie, en altijd met vermelding. Bijvoorbeeld de bosbessen ontbijt muffins van Denis, of de koolhydraatarme wafels van een Zweedse instagramster.
Maar soms zie ik ergens een recept en dan denk ik “oh lekker, dat kan ik vast koolhydraatarm maken, of glutenvrij, of suikervrij”. Meestal veranderen er gaandeweg nog wel wat meer ingrediënten tijdens het experimenteren met zo’n recept.
Uiteindelijk blijft er een recept over dat totaal niet meer op het origineel lijkt. Heb ik dan een recept gepikt? Ik vind van niet, ik zie het meer als inspiratie voor wat ik ervan heb gemaakt. Ik vermeld dan ook altijd van wie de inspiratie voor dat recept is gekomen.
Hyman recept
Zo ook met het recept van vandaag, waar ik weer eens een kijkje voor in de keuken van Amerikaanse Dr. Mark Hyman heb genomen. Dat doe ik vaker, Dr. Mark (ik mag vast wel Mark zeggen) is op dit moment mijn absolute favoriet als het om kookinspiratie gaat.
Dr. Mark postte onlangs een recept voor zoete aardappels met henneproom. Oké, alles met hennepzaad is naar mijn mening heerlijk, dus dit klonk wel heel goed. En met Pasen in zicht leek het me een goed idee om deze henneproom voor een feestelijk gerecht te gebruiken. Zo gezegd zo gedaan! Het is een “geroosterde aubergine op henneproom met granaatappelpitjes en peterselie” geworden. Staat ook niet slecht op een menukaart toch?
Het recept van de henneproom heb ik bijna één op één van Dr. Mark overgenomen (thank you Mark!): ik heb alleen de dragon vervangen door munt. Uit de hazelnoot topping heb ik venkelzaad weggelaten (ben ik niet zo’n fan van). De zoete aardappel werd aubergine (minder koolhydraten), en de peterselie en granaatappel heb ik erbij bedacht. Ik heb bewust voor de granaatappelpitten gekozen want dat vind ik er altijd zo feestelijk uit zien. Mijn keuken ziet er na het schoonmaken van een granaatappel minder feestelijk uit …
De henneproom bevat overigens totaal 3 koolhydraten, de aubergine met de toppings bevat totaal 13 koolhydraten. Handig te weten als je een keer een ander gerecht wilt maken met de henneproom!
Geroosterde aubergine op henneproom met hazelnoten en granaatappel
Dit heb je nodig
Voor de henneproom
- 100 gr hennepzaad
- 120 ml water
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 el limoensap
- 2 tl gedroogde munt
- 1 el olijfolie
- Versgemalen zout en peper
Voor de aubergine plus topping
- 1 aubergine
- 1 el olijfolie
- 20 gr hazelnoten grof gehakt
- 1 el sesamzaad
- 1/2 tl gemalen komijn
- snufje zout
- 1 tl kokosolie
- 2 el granaatappelpitjes
- handje verse peterselie grof gehakt
Zo maak je het
Maak eerst de henneproom
- Doe alle ingrediënten voor de room in een hoge kom en mix minimaal twee minuten, zo wordt je room lekker romig. Is je room te dik, voeg dan nog een scheutje water toe. Zet tot gebruik koel weg.
Maak de hazelnoot topping
- Verhit de kokosolie in een klein pannetje en rooster de hazelnoten 1 minuut. Voeg dan sesamzaad, gemalen komijn en een snuf zout toe en bak nog 1 minuut. Neem uit de pan en laat afkoelen.
Maak de aubergines
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergine in niet te dikke plakken en smeer ze in met de olijfolie. Rooster de aubergine in de oven in 20-25 minuten, keer halverwege. Laat de aubergine tot lauwwarm of koud afkoelen.
Opdienen
- Verdeel de henneproom over twee borden. Leg de geroosterde aubergine een dakpansgewijs op. Bestrooi met de hazelnoten topping, de granaatappelpitjes en de peterselie.
Tips
- Vervang de munt in de henneproom door dragon.
- Neem eens andere noten voor de topping, bijvoorbeeld pecannoten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: