Ontbijt is belangrijk
Er zijn volgens mij niet veel mensen die veel variatie in hun ontbijt aanbrengen. Ik zelf doe dat eerlijk gezegd ook niet vaak. Mijn ontbijt bestaat meestal uit hüttenkäse of (kokos-) yoghurt met lekker veel noten, pitten en zaden, en wat fruit. Ja inderdaad, bijna altijd zijn dat bosbessen. Als ik al varieer, dan is dat meestal met het fruit. In de zomer frambozen en bramen, in de winter kiwi.
Dan is er nog een hele categorie mensen, die ontbijten helemaal niet. Vroeger was dat apart, tegenwoordig ben je dan intermittent faster, en ben je juist rete-hip.
Er zwerven veel theorieën over de zin en onzin van dit principe. Het zou goed voor je zijn omdat je spijsvertering tijdens het vasten voldoende rust krijgt, is een argument dat ik het vaakst tegenkom. Maar laatst hoorde ik een ander argument wat ik persoonlijk steekhoudender vond klinken, en wel in een internet documentaire serie van Dr. Mark Hyman, functionele dokter in Amerika.
Wat is hormesis?
Hij gaat er vanuit dat het toedienen van een klein beetje stress aan je lichaam helpt om een proces genaamd “hormesis” (ook hormese) te activeren. En hij is niet de enige die er zo over denkt.
Hormese is “het gunstige effect van een adaptieve reactie van het organisme op een milde stressor” (bron: Wikipedia). Oftewel: een klein beetje stress zorgt voor een positieve reactie (“what doesn’t kill us makes us stronger“). Te veel stress is niet goed (toxisch), een klein beetje werkt dus juist positief. Hormese zorgt er volgens Dr. Hyman voor dat het reparatie- en opruimproces van kapotte c.q. dode cellen in je lijf (autofagie) een boost krijgt. En dat helpt je om heel oud te worden, en dan vooral gezond oud te worden.
Met “een klein beetje stress” worden bijvoorbeeld koude douches bedoeld, interval training, de spanning die je voelt voor een belangrijk examen, maar ook tijdelijk vasten. In een notendop: geef je je lichaam een klein beetje honger, dan wordt je gezonder oud.
Intermittent fasten
Gelukkig zegt Dr. Hyman ook dat IF (intermittent fasting dus) niet voor iedereen geschikt is. En ik hoor vermoedelijk tot diegenen die IF beter kunnen laten. Want ik word snel hangry als ik niet op tijd eet, mijn darmen melden zich, en ik krijg nog sneller last van “de bibbers”, ofwel trillende handen. Mijn bloedsuikerspiegel wil kennelijk graag stabiel gehouden worden. En daarom werkt koolhydraatarm eten voor mij waarschijnlijk zo goed.
Nu is het zo dat je eigenlijk al aan een vorm van IF doet als je ’s avonds braaf bent en bij het televisie kijken niks meer snackt. Want als je je laatste maaltijd om bijvoorbeeld zes uur ’s avonds eet, en je ontbijt de volgende dag om zeven uur, dan heb je wel dertien uur gevast. En dat telt ook!
Toch sluit ik niet uit dat ik dat hippe intermittent fasten ook een keer ga proberen. Want als je motto luidt: “je mag pas ergens iets over vinden als je het zelf geprobeerd hebt”, dan moet ik toch ook een keer op zijn minst een weekje gevast hebben. Ik denk er nog even over na ….
Carrot cake pancakes
In het weekend wil ik al helemaal niet aan ontbijt overslaan denken, en omdat ik toch in Amerikaanse sferen was met de genoemde documentaire, heb ik afgelopen weekend carrot cake pancakes gemaakt. Worteltaart-pannenkoekjes dus. Hoewel dat wel een stuk minder sexy klinkt.
Noem ze hoe je wilt, ze zijn erg lekker, bevatten weinig koolhydraten, smaken niet heel zoet (je kunt eventueel wat poeder-erythritol aan het beslag toevoegen als je het zoeter wilt), en je kunt er tot de lunch tegen. Plus je hebt je eerste portie groente al lekker binnen!
Noot: sinds 2022 ben ook ik overstag gegaan, en doe ik af en toe aan intermittent fasting. Meer erover kun je hier lezen.
Koolhydraatarme worteltaart pannenkoekjes
Dit heb je nodig
- 1 ei
- 30 ml kokosmelk
- 1/2 tl azijn
- 30 gr amandelmeel
- 10 gr kokosmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 50 gr geraspte wortel
- kokosolie om te bakken
- 1 klein handje pecannoten grof gehakt
- 1 el geschaafde amandelen
- 2 el kokosvlokken
Zo maak je het
- Kluts het ei met de kokosmelk en de azijn los. Voeg amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, zout en kaneel toe en meng goed (als het beslag te dik wordt, dan kun je een scheutje water toevoegen).
- Meng de geraspte wortel erdoor.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en bak zes kleine pannenkoekjes van het beslag.
- Stapel de worteltaart-pannenkoekjes op twee borden en top ze met gehakte pecannoten, geschaafde amandelen en kokosvlokken.
Tips
- Mix voor een zoetere pannenkoek wat poeder erythritol naar smaak door het beslag.
- Als je koolhydraatarme siroop in huis hebt, is dat natuurlijk wel heel erg lekker over deze carrot cake pancakes. Ik gebruik graag yaconsiroop. Of neem een klodder amandelpasta, ook een idee!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ik (en met mij mijn familie) hebben je website ontdekt hoor! Wij zijn fan!
Vooral deze pannenkoeken zijn heerlijk al heb ik als fanatieke sporter iets meer nodig dan jouw porties
Hoi! Wat leuk dat jullie me gevonden hebben, welkom!
Pannenkoeken gaan altijd toch. En als je meer nodig hebt als ik, gewoon lekker meer eten. Dat is geen straf met deze lekkere pannenkoekjes …
Dat ziet er goed uit, zou je het ook zonder ei kunnen maken? Ik zoek nog altijd een oplossing voor pannenkoeken zonder ei met kokos of amandelmeel.
En idd gewoon eens proberen het intermittent fasting, ik stond er net als jij in en heb het geprobeerd Je kan trouwens gewoon je koffie drinken in de ochtend;) . De eerste week vond ik echt pittig, maar al snel kreeg ik er meer energie van en mijn frozen shoulder waar ik al 1,5 jaar liep is ineens hersteld. Ik denk dus door het fasten in combinatie met keto
Groet Eline
Hoi Eline, ik heb eens een blog geschreven over vega ei-vervangers:
https://www.con-serveert.nl/koolhydraatarm-brood/
In dit recept zou je kunnen proberen het ei te vervangen door een lijnzaad-ei (1 el lijnzaad 3 el water).
Wat goed dat IF je van je frozen shoulder af heeft geholpen. Bijzonder toch wat voeding allemaal met je kan doen!
Groetjes, Con