Met warm weer is niks lekkerder dan een verkoelend ijsje. Omdat ik afgelopen week nog een enorme bos rabarber heb weten te bemachtigen die maar niet op lijkt te gaan, heb ik besloten er eens ijs mee te maken. Het zijn echte seizoensijsjes op een stokje geworden, deze rabarber aardbeien ijsjes.
Keukenapparaten
In mijn vorige leven was ik in het bezit van een heuse ijsmachine. Vaak gebruikte ik dat apparaat niet, daarom heb ik ‘m ook allang niet meer.
Ken je dat, van die keukenapparaten die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt? Zoals, in mijn geval, een stoomkoker. Ik heb er ooit eens groente in gestoomd, een keer rijst mee gemaakt en dat was het. Tegenwoordig schijn je ab-so-luut een slowcooker te moeten hebben. Maar ik ben bang dat zo’n ding bij mij in een donker hoekje staat stof te vangen. Of denk jij daar anders over?
Er zijn natuurlijk ook keukenapparaten waar ik niet zonder kan. Mijn keukenmachine bijvoorbeeld, die ik al … (even rekenen) precies 30 jaar in mijn bezit heb. Ik maak er tegenwoordig vooral bloemkoolrijst mee, of rasp zoete aardappel of andere groente in een oogwenk. En dan is er mijn nog niet zo lang geleden aangeschafte koffiemolentje. Waar ik van alles mee maal, behalve koffie. Ik gebruik ‘m specifiek voor het malen van noten, pitten, zaden, chia, of erythritol. Voor de koffiebonen heb ik een apart molentje.
IJslollies uit Amerika
Die ijsmachine was dus niet echt een succes voor mij. En als het op ijs aankomt, dan maak ik graag lekker makkelijk ijs op een stokje. IJslollies dus! En daar heb je geen machine voor nodig. Of soms toch wel, namelijk een staafmixer of blender. Ook zo’n onmisbaar apparaat.
Als ik aan ijslolly denk, dan denk ik meteen aan het raketje van vroeger. En het perenijsje. Heerlijk vond ik die! Waterijs is een voorbeeld van ijs op een stokje, maar als er minstens 20 procent fruit in is verwerkt, dan heet het weer een vruchtenijsje.
Het waterijsje is overigens “uitgevonden” in Amerika, toen iemand een vergeten restje limonade een nachtje in de vrieskou had laten staan. Dat bleek toch nog best lekker te zijn, vond Frank Epperson (toen nog kind), dus zodra hij volwassen was heeft hij de eerste “popsicle” op de markt gebracht. We schrijven 1924. Pas in de vijftiger jaren kreeg het waterijsje serieuze concurrentie van de ijsco: roomijs op een stokje, omhuld door chocolade. En die ijsco is niet meer van het ijs-toneel weg te denken.
Als het maar smaakt
Of mijn rabarber aardbeien ijsjes onder vruchtenijs of ijsco vallen, dat weet ik eigenlijk niet. Waterijs is het in ieder geval niet, want er komt geen druppel water aan te pas. Rabarber is groente, en met de aardbeien haal ik waarschijnlijk de 20 procent niet, dus vruchtenijs gaat ‘m ook niet worden. Dan blijft de ijsco over, want er zit een flinke hoeveelheid romige kokosmelk in. Alleen het chocoladelaagje, dat ontbreekt. Maar dat kun je altijd nog toevoegen als je dat lekker vindt.
Deze rabarber aardbeien ijsjes zijn niet extra gezoet, het resultaat is daarom een heerlijk verfrissend ijsje dat het goed doet op warme lentedagen.
(meer koolhydraatarme ijsjes recepten vind je hier.)
Koolhydraatarme rabarber aardbeien ijsjes
Dit heb je nodig
- 3 stengels rabarber
- 8-10 aardbeien
- 400 ml kokosmelk
- 1/2 tl gemalen vanillepoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Verdeel op een met bakpapier beklede ovenplaat. Rooster de rabarber in 10 minuten in de oven gaar. Laat de rabarber goed afkoelen.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge kom en pureer het geheel met de staafmixer (of gebruik je blender).
- Verdeel de massa over de ijslolly vormpjes, en laat de rabarber aardbeien ijsjes minstens 2 uur in de vriezer opstijven.
Tips
- Als je het lekker vindt, dan kun je de ijsjes nadat ze bevroren zijn in gesmolten pure chocolade dopen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: