Als je koolhydraatarm eet, houdt je je waarschijnlijk ver van veel fruit, zoals bananen en appels. Toch kunnen die best af en toe op het menu staan. Zolang je ze combineert met koolhydraatarme ingrediënten dan. Dat bewijst bijvoorbeeld deze gevulde omelet met geitenkaas en appel.
Dat mag niet!
Ik heb er vaak moeite mee dat voedingsmiddelen in bepaalde diëten letterlijk verboden worden. Eet je vetarm, dan mag je geen avocado. Eet je koolhydraatarm, dan mag je geen banaan. Maar ook geen peulvruchten. En als je dat toch doet, ben je heel stout, zegt de koolhydraten-politie streng, en dus heb je waarschijnlijk meteen een enorm schuldgevoel. Foei!
Ik houd er persoonlijk niet van om dingen te verbieden. Is het bij jou ook niet zo dat als je iets verboden wordt, je het dan juist wilt? Precies! Af en toe eet ik dus lekker “verboden” voeding. Dat zijn dan vooral appels, bananen of peulvruchten. Een banaan eet ik alleen niet uit het vuistje, maar ik verwerk ze graag in een bananenbrood. Zo verdelen de koolhydraten zich, en kan ik toch genieten van de smaak van banaan, want die vind ik gewoon lekker. Ik eet soms een socca van kikkererwtenmeel, maar vervang een deel van het meel door koolhydraatarm meel. Zo beperk je de koolhydraten ook.
Zijn appels koolhydraatarm?
Nog een voorbeeld: eet je een appel uit het vuistje, dan krijg je ongeveer 17 koolhydraten binnen (maar ook veel vitamientjes!). En heb je na een uurtje waarschijnlijk weer trek, want er zitten weinig vetten en eiwitten in appel. En die zorgen voor een voldaan gevoel.
Eet je deze gevulde omelet waar een halve appel in belandt, dan eet je in totaal 11 koolhydraten. En dan zit je tot de volgende maaltijd vol, want de eieren en kaas in dit gerecht leveren wel de vetten en eiwitten die je dat verzadigde gevoel geven.
Je ziet het, je kunt best dingen eten die in de meeste koolhydraatarme diëten verboden worden. Dat geldt misschien niet voor alles. Eet je rijst, dan eet je waarschijnlijk een normale portie en dan gaat het toch iets te snel met die koolhydraten. Maar dan nog vind ik dat je, als je bij iemand uitgenodigd bent die een hele rijsttafel heeft gemaakt, gewoon een avondje mee kunt eten hoor. Je valt immers niet af van één blaadje sla, je komt ook niet aan van één avondje rijsttafel. Als je de volgende dag tenminste weer braaf een balansdag inplant. Het is een dooddoener maar tegelijkertijd een waarheid als een koe: het gaat om balans!
Deze gevulde zoete omelet met geitenkaas en appel is een lekker ontbijt waar je het wel even op volhoudt. Hoewel ik het persoonlijk als lunch ook prima vind kunnen. Als je wilt, kun je de geitenkaas ook vervangen door een andere kaas, bijvoorbeeld brie of camembert (dan blijft dit recept lactose-arm). Voor de koolhydraten maakt dat niets uit. Ik vind geitenkaas wel erg goed combineren met de appel, vandaar dat ik daarvoor gekozen heb. Hier komt het recept!
Gevulde omelet met geitenkaas en appel
Dit heb je nodig
- 4 eieren
- kokosolie om te bakken
- 1 scheutje plantaardige room
- snufje zout
- 1 friszure appel
- 1 tl kaneel
- 2 el granaatappelpitjes
- 10 blaadjes verse munt in reepjes (gedroogde munt kan ook)
- 150 gr geitenkaas van een rol, snijdbaar
Zo maak je het
- Kluts de eieren los met een scheutje plantaardige room en een snuf zout. Bak er in wat kokosolie twee omeletten van.
- Maak de appel schoon en snijd ze in blokjes. Verhit nog een beetje kokosolie in een pannetje en roerbak de appelblokjes met de granaatappelpitten en het kaneel een paar minuten. Niet te lang, dan wordt het appelmoes. Roer de munt erdoor.
- Snijd de geitenkaas in plakjes. Vul de omelet met het appelmengsel en de plakjes geitenkaas. Laat de omeletten met het deksel op de pan op een laag vuur door en door warm worden, zodat de geitenkaas een beetje smelt.
Tips
- Geitenkaas (in rol-vorm, snijdbaar) is in principe lactose-arm. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
- Gebruik in plaats van geitenkaas eens brie of camembert.
- Strooi nog wat gehakte walnoten over de omelet.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: