Zoet en zout
Karamel zeezout.
Je komt het tegen in chocolade, pindakaas, popcorn, ijs, pepernoten, en ga zo nog maar even door. Het verkoopt als de beste, en eerlijk is eerlijk: het is een verslavend lekkere combinatie.
Je vindt het namelijk zo lekker, omdat de zoete smaak van de karamel haaks staat op die van het toegevoegde zout. En die tegenstelling roept een fenomeen in je hersenen op dat “hedonic escalation” heet. Door die tegengestelde smaak wil je brein alleen maar meer. Karamel zeezout weet als geen ander de “ik-wil-meer”-knop in je brein in te drukken. De eerste hap smaakt oké, bij de tweede hap ontdek je een andere smaak erbij en wil je meer, bij de derde hap nog meer, en zo gaat het door.
Kun je wel stoppen na het eten van een bord broccoli, met een verslavende smaakcombinatie als karamel en zeezout is dat anders. Hét recept voor de voedingsindustrie dus, want als je het wilt blijven eten, dan betekent dit dat je het ook wilt blijven kopen.
Vage ingrediënten
Maar: heb je je wel eens in de ingrediëntenlijst van een karamel-zeezout product verdiept? Niet?? Ik zal je wat wijzer maken.
Karamel wordt, als je het ouderwets zelf maakt, gemaakt van doodgewone suiker en room. In de voedingsindustrie doen ze dat anders: meestal wordt er glucose-fructosestroop gebruikt, wat veel goedkoper is, maar niet erg gezond (oké, dat is een understatement). Daarnaast zitten er vaak emulgatoren in, E-nummers, en andere niet-uitspreekbare ingrediënten (een beetje tocoferol, anyone?), die doen vermoeden dat er veel chemie aan te pas is gekomen.
Het mooiste ingrediënt kwam ik trouwens op een verpakking karamel-zeezout ijs tegen: “uitgeputte gemalen vanillestokjes”. Uhm … wacht even … dat zijn dan zeker vanillestokjes die zo doodmoe zijn dat er geen vanille meer uit gehaald kan worden (afval dus), wat waarschijnlijk gemalen wordt en aan het ijs toegevoegd. En dat moet dan ook nog naar vanille smaken? Nou ja, als het zo is, dan is het in ieder geval wel een goede actie tegen voedselverspilling.
Karamel wat geen karamel is
En dus ben ik zelf in de keuken aan de slag gegaan.
Omdat karamel nu eenmaal van suiker wordt gemaakt, betekent dat koolhydraten. Om geen suiker te gebruiken maar toch de karamelsmaak te benaderen, heb ik in plaats daarvan gekozen voor een combinatie van amandelpasta en kokosroom, met een drupje ahornsiroop. Persoonlijk vind ik het goed gelukt, maar smaken verschillen dus het is aan jou.
Door het gebruik van cacaoboter, een bestanddeel van chocolade, maar zonder de cacao, is een soort witte chocolade ontstaan.
Cacaoboter is eigenlijk het “vet”-deel van chocola. Het bestaat voor 100% uit vet, en telt 0 (nul) koolhydraten. Cacaoboter valt onder de gezonde vetten, en kun je met een gerust hart eten. Het wordt uit de cacaoboon geperst, vergelijkbaar met het persen van olijfolie uit olijven.
Keto fat bombs
Tja, en hoe noem je dan je bonbons? Eigenlijk zijn deze snoepjes de in de keto-wereld welbekende fat bombs, of vetbommetjes. Veel gezonde vetten, weinig tot geen koolhydraten (hier heb ik nog een lekker fat bombs recept voor je). Noem ik ze karamel zeezout fat bombs? Nou nee, dat zou niet helemaal eerlijk zijn want er zit nu eenmaal geen karamel in. Ik heb in het kader van “als het beestje maar een naam heeft” maar gekozen voor amandel zeezout bonbons. En ik heb kleine bonbons gemaakt, zodat er slechts 0,2 koolhydraat in één bonbon zit (en 4,5 gram vet). Dat is nog eens met een gerust hart snoepen!
Keto amandel zeezout bonbons
Dit heb je nodig
- 60 gr cacaoboter
- 1 el kokosolie
- 1 el amandelpasta
- 1 el kokosboter geen kokosmelk!
- snuf gemalen vanille geen vanillesuiker!
- 1 tl ahornsiroop
- versgemalen zeezout
Zo maak je het
- Smelt de cacaoboter met de kokosolie, amandelpasta en kokosboter (santen) al roerend op een heel laag vuurtje.
- Neem het pannetje van het vuur en roer de vanille en ahornsiroop er samen met een klein snufje zout door.
- Giet de massa in siliconen bonbonvormpjes.
- Maal er nog een beetje extra zeezout over.
- Laat de bonbons in de vriezer in minimaal 1 uur opstijven.
- Eet de amandel zeezout bonbons rechtstreeks uit de vriezer.
Tips
- Ze zijn zo lekker! Ik zou meteen een dubbele hoeveelheid maken …
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Heb deze bonbons gisteren gemaakt en ze waren heerlijk, ik heb wat pure (85 %) chocola gesmolten en dat een beetje over de bonbons gedaan voordat ze de vriezer in gingen, heerlijk!
Dat lijkt me inderdaad heerlijk, met chocolade! Volgende keer als ik ze maak, ga ik dat ook doen.
Bedankt voor de tip, en super leuk dat je de bonbons zo lekker vond!