Vaste lezers van deze site weten dat ik onlangs verhuisd ben. En als je zelf ook recent verhuisd bent, dan weet je vast nog wel dat je hoofd naar iets anders staat dan urenlang in de keuken staan om gezonde maaltijden te bereiden. Gelukkig is de meeste verhuisdrukte achter de rug, en heb ik weer meer tijd en vooral zin om te kokerellen. Zo is onlangs dit heerlijk Marokkaanse gerecht genaamd zaalouk ontstaan.
Verhuizen en sjouwen
Er komt veel kijken bij een verhuizing. Als je zelf wel eens verhuisd bent (en dat is waarschijnlijk want Nederlanders zijn een verhuis-lustig volkje), hoef ik je dat niet uit te leggen natuurlijk.
Omdat we niet ver weg zijn verhuisd, hebben we veel zelf gedaan. Dat betekende dus tig keer met de auto heen en weer rijden met dozen, kastjes, kleding, en nog meer dozen. Sjouwen en nog eens sjouwen … wat heeft een mens toch veel spullen. De grote meubelen hebben we laten verhuizen, want het echte sjouwwerk, dat zag ik niet zitten.
Als je zoals manlief en ik in het buitenland woont, en je familie in Nederland, dan mis je een paar extra handjes bij zo’n verhuizing best wel. Ik mis mijn familie sowieso! Die familie is zo lief dat ze gewoon een weekendje naar Duitsland wilden komen om te helpen, maar dat vind ik wat veel gevraagd. Daarom is het meeste werk op de schouders van manlief en mijzelf terecht gekomen. Ach, het voordeel daarvan is dat ik niet aan krachtsport in de sportschool hoef te doen. Een verhuizing is krachtsport puur!
Kokkerellen
Ik heb in de verhuisweken totaal geen zin gehad in koken. Echt, aan het eind van de dag was ik zo afgepeigerd dat ik het niet meer zag zitten achter het fornuis te gaan staan. Maar de zin is gelukkig weer aan het terugkomen, dus er wordt weer lekker gekookt in de nieuwe keuken van Con.
Die keuken is zes keer kleiner dan mijn vorige, maar wel een stuk gezelliger. Want je kunt er je eettafel in zetten. Een heuse woonkeuken dus! En dat was een stille droom van mij. Ik vind het niet erg om minder keukenkastjes en minder aanrechtblad te hebben, als ik gezellig in de keuken kan zitten eten. Sterker nog: ik zit er nu deze blog te typen. Bakkie koffie ernaast, zonnetje door het raam, wie doet me wat :)
Marokkaanse zaalouk
Deze week heb ik een Marokkaans gerecht gemaakt, dat meestal als voor- of bijgerecht geserveerd wordt. Maar het is ook een prima lunch. Het heet zaalouk, en is eigenlijk een auberginedip, waar je Marokkaans brood in dipt.
Nu eet jij natuurlijk net als ik koolhydraatarm en glutenvrij, dus brood is een big no no. En daarom heb ik halloumi-toast voor erbij gemaakt. Nou ja, het zijn gewoon dun gesneden plakken gebakken halloumi kaas, waardoor het met een beetje fantasie op een soort crackers gaat lijken. En de combinatie van zaalouk en halloumi, dat is een voltreffer!
Wat is zaalouk
Zaalouk is een groentegerecht dat ook wel dip, salade of zelfs tapenade wordt genoemd. Het bestaat uit aubergine en tomaten, en wordt mild gekruid. Het kan zowel warm als koud worden gegeten, en daarom leent het zich ook voor de barbecue waar je voor bent uitgenodigd als meeneem-gerecht. Zelf vind ik ‘m het lekkerst op kamertemperatuur.
In Arabische landen is een salade een breder begrip dan bij ons. Salades worden er vaak als voorgerecht geserveerd, en dan in een combinatie met andere salades. En dan maar dippen, heerlijk!
De zaalouk kun je een paar dagen goed afgesloten bewaren in de koelkast, ze wordt er alleen maar lekkerder op.
Zaalouk met halloumi-toast
Dit heb je nodig
- 200 gr halloumi in dunne plakken gesneden
- 1 grote aubergine
- 1 knoflookteentje
- 1/4 - 1/2 tl gemalen chilipepertjes
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 2 el tomatenpuree
- 6 cherrytomaatjes gehalveerd
- sap van een halve citroen
- vers gemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
- 2 el goede olijfolie plus extra voor het insmeren
- 4-6 takjes erse peterselie
Zo maak je het
Bak de aubergine
- Verhit de oven voor op 200 graden.
- Laat de aubergine heel, maar trek wel drie repen van het velletje af. Prik de aubergine in en smeer hem in met wat olijfolie.
- Bak de aubergine in 30 minuten in de oven gaar, keer halverwege.
- Neem de aubergine uit de oven, laat iets afkoelen totdat hij hanteerbaar is, en snijd dan in grote stukken.
Maak de zaalouk
- Verhit een klein beetje kokosolie in een pannetje. Pel en snipper ondertussen de knoflook. Roerbak de knoflook samen met de chilipeper, komijn en paprikapoeder 1 à 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg dan de tomatenpuree en de gehalveerde cherrytomaten toe. Laat 5 minuten sudderen tot de kerstomaatjes uit elkaar vallen.
- Voeg de aubergine samen met het citroensap toe, en laat 10-15 minuten op laag vuur sudderen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Maak de halloumi toast
- Bak ondertussen in wat kokosolie de dun gesneden plakjes halloumi aan beide kanten goudbruin.
- Serveer de halloumi samen met de zaalouk, waar je nog wat verse peterselie over gestrooid hebt.
Tips
- Het aantal koolhydraten is berekend voor een hoofdgerecht voor twee personen.
- Houd je niet van de schil van de aubergine? Schil de aubergine dan in zijn geheel voordat ie de oven in gaat. Schijnt ook nog eens authentiek voor een zaalouk te zijn.
- De zaalouk zelf is vegan dus als je de halloumi-toast achterwege laat, heb je een vegan gerecht.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: