Aubergines, heerlijk vind ik ze. Ze passen prima in een koolhydraatarm eetpatroon, met slechts zo’n 5 koolhydraten per 100 gram. Aubergines worden veel gebruikt in de Mediterrane keuken. En dat terwijl de aubergine oorspronkelijk uit het verre oosten komt. Dit recept voor Chinese aubergines bewijst dat de aubergine het prima doet in de Aziatische keuken.
Weetjes over de aubergine
Vaste lezers van mijn blog weten dat ik een zwak heb voor taal. En dus heb ik even nagezocht waar het woord aubergine eigenlijk vandaan komt. Wel, dat woord zou uit het Sanskriet afgeleid zijn en zoiets betekenen als “plant die winderigheid geneest”. Dat je het weet ;)
Een andere, minder bekende naam voor deze vrucht (want dat is de aubergine eigenlijk) is de eierplant. De Amerikanen noemen de aubergine ook letterlijk zo: eggplant. Zo niet de Engelsen en Ieren, die het gewoon op aubergine houden.
What’s an aubergine?
Dat brengt me op een vakantieverhaal van lang geleden, in Saint Rémy de Provence in Zuid-Frankrijk. Waar je natuurlijk graag en vaak uit eten gaat in één van de vele uitstekende restaurants aldaar. En daar zat op een avond ook een Amerikaans stel, dat niet veel “fromage” gegeten had van de Franse taal, en probeerde te begrijpen wat er allemaal op die Franstalige menukaart stond. Aubergine dus.
Het arme Franse serveerstertje sprak echter geen woord Engels en raakte bijna in paniek, en dus ben ik even te hulp geschoten. Wat me meteen een langdurig gesprek met de Amerikanen, plus een uitnodiging voor Staten Island, New York opleverde, want daar kwam het echtpaar vandaan. Het is er helaas nooit van gekomen, maar ik heb een uiterst onderhoudende avond gehad, vergezeld van heerlijk Mediterraans eten natuurlijk.
Bekende aubergine gerechten
Aziatische recepten met aubergine zijn er wel, maar niet erg bekend. Daarom heb ik dit keer eens de aubergine op zijn Chinees klaargemaakt. Het is een koolhydraatarm bijgerecht geworden, lekker met bloemkoolnasi bijvoorbeeld.
By the way, de meest bekende aubergine recepten zijn naar mijn mening:
- moussaka (Griekse ovenschotel)
- ratatouille (Franse groente roerbakschotel)
- baba ganoush (Arabische dip)
- imam bayıldı (Turks ovengerecht met veeeeeel knoflook)
Van de moussaka staat al een vegetarische koolhydraatarme(re) variant op de site. En in plaats van baba ganoush heb ik een recept voor mutabbal gemaakt. Ook de imam bayıldı is inmiddels aan de recepten collectie toegevoegd.
Wat vindt je, zal ik ook nog eens een recept voor ratatouille op de blog zetten? Dan is het kwartet compleet. Laat het me maar weten in de commentaren!
Koolhydraatarme Chinese aubergines
Dit heb je nodig
- 2 niet te grote aubergines
- 1 rode peper
- stukje gember ong. 1 cm
- 1 knoflookteentje
- 1 bosuitje
- 3 tl kokosmeel
- 1 el tamari
- 1 tl rijstsiroop
- versgemalen zout en peper
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Snijd de aubergine in niet te kleine hapklare stukken. Pel en snipper de knoflook. Maak de gember schoon en snijd ze fijn. Verwijder indien gewenst de zaadjes uit de rode peper en snijd ze klein. Maak het bosuitje schoon en snijd in ringetjes.
- Verhit een klont kokosolie in een koekenpan. Voeg de helft van de aubergines toe en strooi er direct een theelepel kokosmeel over. Meng in de pan goed door elkaar. Bak de aubergine in 5-8 minuten gaar, ze mag lekker kleuren. Voeg indien nodig tussendoor nog wat kokosolie toe.
- Haal de gebakken aubergine uit de pan, en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier.
- Neem ook deze batch aubergine uit de pan, voeg opnieuw een klein beetje kokosolie toe, en roerbak de knoflook, gember, chilipeper en het wit van de bosui zo’n twee minuten tot ze geuren.
- Draai het vuur laag, en voeg de aubergines opnieuw toe.
- Meng nu de tamari met de rijstsiroop en de resterende theelepel kokosmeel, en voeg een klein scheutje water toe. Roer goed, en voeg dit mengsel direct toe aan de aubergines in de pan (niet laten staan, anders wordt het een dikke prut). Roer alles goed door en verwarm nog even zachtjes.
- Breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng nu het groen van de bosui erdoor en serveer direct.
Tips
- Strooi nog wat gehakte pinda’s over de schotel.
- Lekker met bloemkoolrijst, pittig op smaak gebracht met kerriepoeder, en vermengd met wat pinda’s en een bosuitje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hallo Conny,
Er staat geen rijstsiroop genoemd in de ingrediënten lijst, maar wel in de bereidingswijze, hoeveel gebruik je ervan?
Met vriendelijke groet,
Wendy
Hallo Wendy!
Oeps, vergeten … het is 1 theelepel. Ik zal het recept meteen aanpassen.
Dank je wel voor je oplettendheid, groetjes Con