Vandaag verschijnt het eerste kerstrecept van 2018 op de blog. Als jij een koolhydraatarm driegangen diner voor Kerst wilt maken, dan moet je deze maand Con-serveert in de gaten houden! Ik kan je vast verklappen dat het aantal koolhydraten voor het totale menu 24 KH bedraagt. Niet slecht, toch? En het is ook nog eens een internationaal menu: we beginnen met een Arabische amandel-bloemkoolsoep.
Arabische Kerst
Kerst is een periode van tradities. En hoewel je misschien niet verwacht dat de Arabische landen kerst vieren, kennen ze daar toch een aantal kerst-tradities. Een groot deel van Arabië heeft een christelijk geloof, per slot van rekening werd het kerstkind geboren in een stal in het Palestijnse plaatsje Bethlehem. Bethlehem is inmiddels christelijk bedevaartsoord geworden.
In Bethlehem wordt kerst maar liefst drie keer gevierd, op drie verschillende kerstavonden: 24 december voor de katholieken en protestanten, 6 januari voor de Grieks orthodoxen, en 17 januari voor de Armeniërs, voor wie het dan kerst is.
In Libanon worden kikkererwten in een potje geplant, dat op 4 december onder de kerstboom wordt geplaatst om te groeien. Dit gebruik staat symbool voor de geboorte van Jezus.
Kerst is in Irak een officiële feestdag. Na het vertellen van het kerstverhaal verbranden ze doorntakken, wat voorspoed in het nieuwe jaar moet brengen.
In Egypte wordt kerst op 7 januari gevierd, volgens de Koptische kerk. Op hun kerstavond eet men fata, een maaltijd van rijst, brood, knoflook en gekookt vlees.
Vieren moslims kerst?
Nee, normaal gesproken niet. Hoewel de Koran Jezus erkent als een profeet van zijn tijd, en er zelfs een hoofdstuk aan moeder Maria is gewijd, wordt de geboorte van een profeet in het islamitisch geloof niet gevierd. Zij hebben andere belangrijke feestdagen, zoals Ramadan.
Kerstmenu gang 1
Een voorgerecht met een Arabisch tintje dus voor het kerstdiner, deze bloemkoolsoep. Lekker én lekker koolhydraatarm. De soep wordt lekker dik door het binden met lijnzaadmeel, dat je makkelijk zelf maalt in een koffiemolentje. En in een Arabisch recept mag za’atar natuurlijk niet ontbreken! Dat is met afstand mijn favoriete kruidenmengsel.
Je snapt het al: na deze amandel-bloemkoolsoep volgen nog een hoofd- en nagerecht, waarvan het recept de komende weken op de blog verschijnt. Maar ik verklap niks, ik hou de spanning er nog even in hoor. Voor je het weet heb je alweer een mail in je mailbox dat het volgende nieuwe recept er is. Als je je tenminste geabonneerd hebt op de mailservice. Zo niet, dan kom je gewoon volgende week weer even langs op de blog. Zie je dan!
(nog een lekkere soep voor je kerstdiner is deze knoflooksoep.)
Arabische amandel-bloemkoolsoep
Dit heb je nodig
- 400 gr bloemkool in roosjes
- 1 sjalot
- 1 knoflookteentje
- kokosolie om te bakken
- 750 ml gistvrije groentebouillon
- 3 el amandelpasta
- 1 el lijnzaadmeel
- 1 el citroensap
- 1 tl kurkuma
- versgemalen zout en peper
- 2 el gehakte amandelen
- 1 el za’tar
- 2 tl sesamolie
Zo maak je het
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin.
- Pel en snipper de sjalot en de knoflook, en snipper ze fijn.
- Verhit een klein beetje kokosolie in een pan en bak de sjalot met knoflook op halfhoog vuur tot de sjalot glazig ziet. Voeg dan de bouillon en de bloemkool toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten op middelhoog vuur koken tot de bloemkool gaar is.
- Neem de pan van het vuur en pureer de bloemkool inclusief de bouillon met een staafmixer.
- Roer eerst de amandelpasta en het citroensap door de soep. Roer dan beetje voor beetje het lijnzaadmeel erdoor en laat even staan. Vind je de soep te dik worden, voeg dan een scheutje water toe tot je de gewenste consistentie hebt.
- Roer de kurkuma erdoor en breng pittig op smaak met versgemalen zout en peper.
- Verdeep de amandel-bloemkoolsoep over twee borden of kommen, en garneer met de gehakte amandelen en de za’atar. Sprenkel er nog een beetje sesamolie over.
Tips
- Lijnzaadmeel maak je makkelijk zelf door gebroken lijnzaad te malen in een koffiemolentje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Een lekkere en verrassend smakende soep. De za’atar had ik niet in huis, dus zelf gemaakt met sesamzaad, oregano en citroensap.
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes, Con