Binnenkort is mijn Berlijn avontuur weer voorbij. Wat een jaar zou moeten duren, is inmiddels bijna twee jaar geworden. En dat was geen straf hoor, want Berlijn is leuk! Maar ik ben wel blij dat ik straks weer op één plek zit en niet meer zo veel heen en weer hoef te reizen, want dat ben ik eerlijk gezegd wel een beetje zat. En ik kijk er ook naar uit dat ik straks al mijn spullen weer terug kan vinden want nu weet ik soms niet meer waar ik wat heb. Nou ja terugvinden, theoretisch dan hè ;-) .
Wat zal ik missen?
Natuurlijk ga ik wel een paar dingen van Berlijn missen als ik weer permanent in Bremen zit. Het gezellige Mauerpark op zomerse zondagen. De Müggelsee met zijn leuke strandje. Het Grunewald om de hoek waar je heerlijk kunt wandelen. De bioscoop waar je dagelijks naar een film in zogenaamde ‘Originalfassung’ kunt, met het originele geluid dus (want Tom Cruise die Duits spreek? No way …). De leuke winkeltjes die je alleen in Berlijn hebt. De vele, vele parken en parkjes waar het goed toeven is, zowel in de zomer als in de winter. Oh, en de nabijheid van Potsdam natuurlijk, want wat is dat een leuke stad!
En natuurlijk ga ik een paar van mijn inmiddels favoriete restaurants en koffietentjes missen. Al vaker vermeld en met stip op 1: Simply Keto, waar alles wat je bestelt koolhydraatarm (zelfs ketogeen), glutenvrij en suikervrij is. Maar ik ga nog meer eet-stekkies missen, welke kun je hier lezen.
Koreaans theedrinken
En dan is er nog Damso.
Damso is een Koreaans theehuis met galerie in de wijk Zehlendorf, vlak bij het Sbahn-station Zehlendorf. Damso is een Koreaans woord en betekent zoveel als “vrolijk vermaak”. En inderdaad, het stel wat dit theehuis bestiert is altijd vrolijk. Als ik in een dip zit, ga ik gewoon bij Damso eten. Want behalve de vrolijkheid daar serveren ze de lekkerste bibimbap die ik persoonlijk ooit gegeten heb. Ik drink er altijd zogenaamde ‘Weißwurztee’ bij, een thee gemaakt van de wortel van de Salomonszegel-plant. Deze plant is familie van de asperge en wordt al sinds eeuwen als geneeskundige plant ingezet. Maar let op, de plant zelf is zeer giftig: alleen de wortel en zeer jonge scheuten kunnen genuttigd worden.
Bibimbap, Koreaans nationaal gerecht
Omdat ik nu al weet dat ik de bibimbap van Damso zeer ga missen, heb ik besloten om mijn eigen versie te maken. En nee, die is niet zo fantastisch als bij de Koreaan, maar ik vind ‘m goed genoeg. En het belangrijkst: ik heb de rijst vervangen door koolhydraatarme bloemkoolrijst.
Verder heb je, als je het goed wilt doen, een speciale Koreaanse chilisaus nodig, genaamd Gochujang. Ik heb die bij de toko hier in Berlijn niet kunnen vinden, maar als jij ‘m wel kunt kopen, dan beslist gebruiken. Ik heb bij gebrek aan beter gewoon een mix van gerookt paprikapoeder en chilipoeder in mijn saus gebruikt.
Wat betekent bibimbap?
Bibimbap is trouwens ook een Koreaans woord, en betekent ‘alles door elkaar’. En dat is ook de bedoeling: hoewel je de bibimbap keurig gestyld in een grote kom krijgt geserveerd, moet je alles lekker door elkaar mengen. Ook de rode saus. De kimchi (gefermenteerde kool), die je meestal ook bij bibimbap krijgt, eet je er dan weer apart bij. En zo ziet het er dan uit als je aan gaat vallen:
Deze bibimbap kun je in plaats van met gekookt ei ook met blokjes in tamari gemarineerde kort gebakken tofu eten, zo krijg je een vegane bibimbap. Mocht je in tegenstelling tot mijzelf vlees eten, dan raad ik je aan om een goede kwaliteit rundvlees te kiezen en deze in reepjes (eventueel gemarineerd in tamari en knoflook) kort te bakken. Nog een optie is om de bibimbap met avocado te serveren. Dan wordt het weer meer een fusion gerecht natuurlijk, maar niet minder lekker.
Ik kijk er naar uit om in Bremen een net zo lekker Koreaans restaurant te vinden als hier in Berlijn. Ik houd je op de hoogte!
Koolhydraatarme Koreaanse bibimbap met bloemkoolrijst
Dit heb je nodig
- 100 gr courgette
- 100 gr wortel
- 4 grote champignons
- 100 gr gemengde sla
- 2 bosuitjes
- 1 el sesamolie
- 300 gr bloemkoolrijst
- 1 el kokosolie
- 2 eieren hardgekookt
- 4 el kimchi
Voor de pittige saus
- 30 gr tomatenpuree
- 1 tl umesu of rijstazijn
- 1 tl tamari
- 1/2 - 1 tl gochugaru
Zo maak je het
Maak de pittige saus
- Meng voor de pittige saus alle ingrediënten goed door elkaar. Verdeel over twee kleine schaaltjes en zet apart.
Maak de bibimbap
- Snijd de courgette en wortel julienne (in kleine stiftjes). Snijd de champignons in plakjes en de bosuitjes in ringetjes. Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in plakjes.
- Zet twee mooie schalen klaar om de bibimbap in te serveren. Serveer je ook kimchi, verdeel dit dan net als de pittige saus over twee kleine schaaltjes.
- Verhit de kokosolie in een koekenpan. Draai het vuur halfhoog en roerbak de bloemkoolrijst, maar niet langer dan 2 minuten anders komt er veel vocht vrij en wordt je bloemkoolrijst meer een papje.
- Verdeel de bloemkoolrijst over de twee kommen. Garneer nu de bloemkoolrijst met de sla, courgette, wortel, champignons, eieren en bosui. Besprenkel de bibimbap met de sesamolie.
- Serveer de bibimbap direct, samen met de pittige saus en de kimchi.
Tips
- Kimchi kun je bij de goed gesorteerde toko krijgen, net als gochugaru.
- Kun je geen gochugaru krijgen, vervang het dan door 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder en 1/2 theelepel chilipoeder.
- Umesu is een Japanse pruimenazijn, eveneens te krijgen bij de betere toko of de natuurwinkel.
- In plaats van gekookt ei kun je ook blokjes geroerbakte tofu nemen. Zo krijg je een vegan bibimbap.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: