Het is volop aspergetijd, en dus komt er nog een lekker recept met asperges op de blog. Want ik kan er geen genoeg van krijgen. Er staan dan ook inmiddels aardig wat asperge-recepten op de blog. Vandaag komt er een recept voor een asperge flan bij.
Wat is dat, een flan?
Ja, dat vroeg ik me eigenlijk ook af. Want ook al sta ik inmiddels aardig wat jaartjes in de keuken, zo precies wist ik dat ook niet. Typisch hè, soms heb je het over dingen terwijl je eigenlijk niet eens precies weet wat het is. Gelukkig is er tegenwoordig internet, en kun je direct op zoektocht gaan.
Die zoektocht leverde de volgende synoniemen op: eiergerecht, eiervla, eierpudding, nagerecht, en nog wat meer dingen die niet eens iets met koken te maken hebben. De beste omschrijving vind ik zelf de eierpudding.
En dan blijkt een flan ook nog eens per land anders te zijn. Hoe zit dat?
De klassieke flan komt uit Frankrijk, en staat ook bekend als crème caramel. Een zoet nagerecht dus. Het woord zou afstammen van het oude Hoogduitse woord “flado”, wat een soort platte zachte koek was. Door de eeuwen heen is dit een flan geworden.
Ben je in een Spaanstalig land, dan wordt met flan ook de reeds genoemde crème caramel bedoeld. Maar ben je in Engeland, dan is een flan meer een soort quiche. Op de Caribische eilanden wordt een flan meestal met kokos gemaakt, en zelfs in Vietnam bestaat er een flan, genaamd Banh Karamel. De flan is inmiddels dus wel internationaal geworden.
Bereidingswijze
Een klassieke flan wordt altijd gemaakt in een warmwaterbad, Een soort au bain Marie dus. Soms wordt een flan bereid op de kookplaat, maar makkelijker gaat dat in de oven. Let er dus altijd op dat het kookgerei dat je gebruikt, ovenbestendig is. Wat ik zelf ook doe, is een dubbelgevouwen theedoek in de pan leggen waar de flan schaaltjes in gezet worden, want ik ben erg zuinig op mijn prachtige pannen.
Nog een tip: heb je een kookthermometer? Gebruik ‘m voor dit recept. Ik heb nog steeds zo’n kookthermometer in mijn keukenla liggen, uit de tijd dat ik nog vlees at (láááng geleden). Bij het maken van een flan is dit echter ook een handig hulpmiddel, want zo kun je makkelijk zien of je flan van binnen gaar is.
Hartige flan
Maarre … al dat zoet … een flan kan natuurlijk ook hartig, toch?
Ja dus! Daarom heb ik, geheel in lente-sferen, een asperge flan gemaakt. Het is een vrij machtig gerecht, dat komt door de eieren, crème fraîche en gorgonzola. Een simpele salade erbij serveren is voldoende. Je kunt de asperge flan eventueel nog garneren met zwarte olijven, ik zelf vond dat een smakelijke toevoeging. Ik kies het liefst voor kalamata olijven, dan weet ik zeker dat ik geen nep zwarte olijven heb die eigenlijk niet zwart zijn, maar gekleurd worden met E-nummers. Oh, en die meestal ook naar niks smaken.
Laatste tip: ik heb de asperge flan gemaakt met het witte goud, maar je kunt ook groene asperges voor dit gerecht gebruiken, of een mix. En dan nu hup, de keuken in!
Koolhydraatarme asperge flan met gorgonzola
Dit heb je nodig
- 12 gekookte asperges afgekoeld
- 200 gr crème fraîche
- 100 gr gorgonzola
- flinke draai versgemalen peper
- 1 el verse bieslook
- 4 eieren
- 10 kalamata olijven optioneel
- kokosolie om in te vetten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwarm de crème fraîche in een steelpannetje met de in stukjes gesneden gorgonzola op een laag vuurtje, zodat ze smelt en je ze goed kunt mengen.
- Kook ondertussen een flinke hoeveelheid water in je waterkoker vast voor. Vet twee ovenbestendige schaaltjes in met een beetje gesmolten kokosolie.
- Neem het pannetje van het vuur, breek de eieren erboven en klop alles, samen met een flinke draai versgemalen peper, met een garde goed door elkaar.
- Verdeel het kaas-ei-mengsel over de schaaltjes. Halveer de gekookte asperges en leg ze erop/erin.
- Neem een grote ovenbestendige pan of schaal, leg er een theedoek in (ter bescherming) en zet de asperge flan erin. Giet nu voorzichtig zoveel kokend water in de pan, dat het tot halverwege de flan schaaltjes komt.
- Zet je hele bouwwerk voorzichtig in de oven, en gaar de asperge flan in ongeveer 15 minuten gaar. Handig hierbij is een kookthermometer: de temperatuur moet zo’n 70-80 graden zijn, dan is je asperge flan klaar.
- Neem de asperge flan uit de pan en laat ze vijf minuten afkoelen. Bestrooi ze dan met de verse bieslook, en eventueel de kalamata olijven, en dien op.
Tips
- Lekker met een eenvoudige salade.
- Groene asperges doen het ook goed, of een mix natuurlijk.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: