Januari is de tijd van de boerenkool. En dat is goed nieuws voor de low carbers onder ons! Boerenkool is enorm koolhydraatarm, en geldt in Amerika zelfs als superfood. Het is goed voor je botten, bevat veel vitamine C en ijzer, en zou beschermen tegen kanker. En het smaakt heerlijk in de tomatensoep!
Grünkohlfahrten in Noord-Duitsland
In Noord-Duitsland, en dan vooral in en rond Bremen en Oldenburg, kun je van december/januari tot en met maart aan boerenkool-tochten deelnemen. Zo gek zijn ze hier op deze groente. Die Grünkohlfahrten zijn erg geliefd. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Voor een traditionele Grünkohlfahrt trekt een groep vrienden / familie / collega’s voor een wandeltocht de natuur in, die eindigt bij een restaurant waar boerenkool met worst (Grünkohl mit Pinkel) gegeten wordt.
Die natuurwandeling klinkt idyllischer dan het is: men heeft een bolderkar vol met sterke drank bij zich om warm te blijven, en vaak ook nog een gettoblaster die meestal keiharde (dance) muziek voortbrengt. Men draagt een borrelglas aan een koord om de hals, want zo kan bij elke bocht en elke kruising snel en makkelijk ingenomen worden.
Zo’n wandeling duurt meestal twee of drie uur. Vaak worden er onderweg spelletjes gedaan (mijn ervaring is dat Duitsers überhaupt gek zijn op spelletjes). En dan bedoel ik niet knikkeren. Nee, de Duitser op boerenkool-tochten speelt ’theezakjes-werpen’ of ‘eieren-lopen’ (met een ei op een lepel in je mond het snelst over de finish komen en dan natuurlijk het ei heel houden).
Een Grünkohlfahrt komt dus eigenlijk neer op een soort vrijgezellenfeest zonder trouwerij erna :-)
Boerenkool anders
Nu moet je weten dat ik nooit echt gek op boerenkool was. Als kind at ik het wel, maar ik vond het eigenlijk naar gras smaken. Eh … vraag me liever niet waarom ik weet hoe gras smaakt …
Inmiddels ben ik erachter dat ik die dingen waar ik vroeger niet zo dol op was, tegenwoordig wel lekker vindt. Als je ze maar op een iets andere manier dan standaard verwerkt in een recept. Boerenkool stamppot vind ik dus nog steeds naar gras smaken en zal nooit mijn ding worden. Maar boerenkool in bijvoorbeeld soep, dat is een ander verhaal. Of in een socca, ook niet verkeerd. Enne … heb je wel eens zelf boerenkoolchips gemaakt?
Per ongeluk lekker: tomatensoep
En dan is hier zomaar een soep-recept voor dat geheel per ongeluk in de keuken van Con is ontstaan. Dat krijg je ervan als je bent vergeten je eten uit de vriezer te halen. Er zat daarom niets anders op om met ingrediënten die ik in huis had een soepje in elkaar gaan draaien. Boerenkool heb ik in de winter eigenlijk altijd wel in de vriezer liggen, linzen heb ik meestal wel in huis, en kruiden natuurlijk ook. Zo is deze simpele maar voedzame tomatensoep met boerenkool ontstaan. Niet heel fotogeniek, maar wel lekker, en absoluut voor herhaling vatbaar!
Vegan tomatensoep met boerenkool en tahin
Dit heb je nodig
- 100 gr rode linzen
- 2 el tahin
- 80 ml kokosmelk
- 500 ml gezeefde tomaten
- 300 ml groentebouillon
- 200 gr boerenkool evt. diepvries
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl gemalen komijn
- snufje chilipoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- snufje zout
- 6 kerstomaatjes optioneel
Zo maak je het
- Neem een ruime pan. Kook de rode linzen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Je hoeft ze niet af te gieten.
- Voeg de kokosmelk en tahin toe. Roer goed door tot het geheel is opgelost.
- Vul aan met de groentebouillon en de gezeefde tomaten.
- Voeg de boerenkool toe en alle kruiden toe, en warm de tomatensoep nog enkele minuten goed door.
- Snijd ondertussen de tomaatjes in partjes. Dien de tomatensoep met boerenkool op in twee grote kommen, garneer met de tomaatjes.
Tips
- Geen boerenkool seizoen? Neem dan simpelweg spinazie.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: