Vandaag is het weer tijd voor een bloemkool recept! En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het recept heeft dit keer een Turkse oorsprong. Dat is weer eens wat anders dan de Hollandse bloemkool-met-het-papje!
Kool familie
Bloemkool is een koolgroente uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). En kool, daar bestaan veel variaties van. Eén ding hebben ze gemeen: ze bevatten veel vitamine C, ongeveer evenveel als in citrusfruit. Het is niet voor niets dat veel koolsoorten vooral in winterse gerechten verwerkt worden. Daarnaast zijn m.n. boerenkool en spruiten bijzonder rijk aan kalium en magnesium. En dat is weer goed voor het zenuwstelsel.
Welke koolsoorten zijn er?
Je kunt kool in 3 categorieën onderscheiden:
- kopkool, die eten we in zijn geheel. Witte kool, en rode kool maar ook spruiten zijn hier voorbeelden van.
- Bladkool, daarvan eten we alleen de bladeren, zoals van spitskool, savooiekool, paksoi en boerenkool.
- En dan zijn er nog de bloemkool en broccoli, waarvan we niet de bladen maar wel de bloemen eten. Vandaar de naam bloemkool dus.
Een zusje van de bloemkool is de romanesco, die geelgroen van kleur is, en een spitser uiterlijk heeft. Hoewel we van broccoli meestal alleen de bloemen eten, is ook de steel eetbaar. Gewoon in dunne plakjes snijden en meekoken.
De boerenkool is de kool met de meeste voedingsstoffen, en daarom mateloos populair in de (blog)wereld van de gezonde kokers en eters. Overal gaat het in, tot aan de smoothie aan toe. Persoonlijk vind ik boerenkool een beetje naar gras smaken, en dus combineer ik het altijd met ingrediënten met een specifieke smaak, zoals in een socca of soep.
Tip: boerenkool smaakt pas goed als er een nachtje vorst overheen is gegaan. Want door de vorst wordt zetmeel in suikers omgezet, en dat geeft de boerenkool zijn smaak. Datzelfde geldt trouwens ook voor spruitjes.
En dan is er nog de zuurkool. Gefermenteerde witte kool is dat. Tja, en dat wordt een probleem want het enige dat ik echt absoluut NIET (met hoofdletters) lust, is dus zuurkool. Sterker nog, ik kan het met de beste wil van de wereld niet binnenhouden. En daarom zul je van mij geen zuurkool recepten krijgen, sorry. Maar daarentegen dan weer wel een lekker bloemkool recept!
Genoemde koolsoorten zijn slechts een greep uit het assortiment. Wil je meer weten over de uitgebreide kruisbloemenfamilie, kijk dan hier.
Het recept: bloemkoolsalade
Bloemkool is zeer veelzijdig, er staan inmiddels al een aantal recepten met bloemkool op de blog. Vooral in de koolhydraatarme keuken is bloemkool een graag geziene gast. Zo vind je op Con-serveert zowel soep als pizza en zowel rijst als tabouleh, allemaal gemaakt met bloemkool.
Vandaag voeg ik een Turkse bloemkoolsalade aan de collectie toe. Het gerecht heet in het Turks ‘Karnibahar Salatasi’, en is feitelijk een simpele bloemkoolsalade die je prima als bijgerecht kunt serveren.
Turkse bloemkool salade – Karnibahar salatasi
Dit heb je nodig
- 1/2 bloemkool
- 15 gr walnoten grof gehakt
- 2 el goede olijfolie
- sap van een halve citroen
- 200 gr yoghurt
- 1 tl milde paprikapoeder
- versgemalen zout en peper
Zo maak je het
- Meng 1 eetlepel olijfolie met het sap van een halve citroen in een klein kommetje en de helft van de paprikapoeder (een halve theelepel dus). Breng op smaak met zout en peper..
- Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in 8-10 minuten beetgaar. Laat ze 10 minuten afkoelen.
- Giet de dressing over de bloemkool en roer voorzichtig door. Laat minstens een half uur intrekken.
- Maak vlak voor het opdienen de yoghurtsaus: meng de yoghurt met de andere eetlepel olijfolie, de andere helft van de paprikapoeder en zout en peper. Vind je de saus te dik, voeg dan een klein beetje water toe tot je de juiste consistentie hebt.
- Verdeel de yoghurtsaus over de bloemkoolsalade en bestrooi met de gehakte walnoten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: