Deze vegan boekweit risotto is sinds kort een favoriet van me. Ik hou van de aardse smaken, en ben in mijn nopjes met de vegan roomsaus die ik bedacht heb. Door het gebruik van edelgistvlokken mis je de kaassmaak ook niet.
Wereldkeuken favorieten
Buiten de deur eten is een hobby van me. En sinds ik een groot deel van mijn tijd in Berlijn doorbreng, moet ik me inhouden. Moeilijk moeilijk … want op elke hoek van de straat zit wel een restaurant of café waar je voor een schappelijke prijs heerlijk kunt happen. De verleiding is grooooot …
Als je vaker deze blog hebt bezocht, dan weet je dat ik zelf niet veel op heb met de Hollandse keuken. Ik eet liever wereldkeuken. Hoog op mijn persoonlijke lijst staan India, Mexico en Griekenland. Maar ook uit Italië komt veel lekkers.
De Indiase keuken is ideaal als je vegan of vegetarisch eet. Veel groente, veel kruiden, regelmatig peulvruchten. Mijn favoriet is de linzencurry van mijn eigen blog.
De Italiaan heeft voor mij een groot nadeel: allemaal gluten, allemaal koolhydraten. En die eet ik liever zo min mogelijk. Naast pasta en pizza is er misschien nog wel een salade te krijgen en als je geluk hebt risotto, maar dat was het dan wel. En die risotto, die heeft weliswaar geen gluten maar is wel een koolhydratenbom. Thuis doe ik dat anders.
Rijst vervanger: boekweit
Als ik thuis risotto maak, dan gebruik ik geen rijst, maar boekweit. Ik heb geëxperimenteerd met bloemkool-risotto, maar ik word daar niet zo gelukkig van. Anders dan in mijn koolhydraatarme nasi goreng recept, proef je de bloemkool toch net iets te veel. In de nasi wordt die smaak gemaskeerd door de kruiden, en met risotto lukt mij dat niet erg.
Boekweit dus! De hele korrels dan. Wel meer koolhydraten, maar zoals ik vaker zeg: healthy carbs! Boekweit bevat waardevolle voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Want voedingsmiddelen zijn natuurlijk meer dan alleen koolhydraten, vetten of eiwitten.
Vegane roomsaus
En dan was er nog de uitdaging van het maken van een vegane roomsaus. Want een risotto-gerecht moet natuurlijk lekker romig zijn. Dat is gelukt met een smaakvolle combinatie van tahini, plantaardige melk en edelgistvlokken. De gistvlokken geven een kazige smaak aan het gerecht. Je koopt ze in de bio-supermarkt, maar ook AH heeft ze.
Deze boekweit risotto krijgt door het gebruik van de boekweit en oesterzwammen een volle aardse smaak. Lekker als het buiten fris is, na een stevige wandeling. Ze vult behoorlijk, niet te veel maken dus. En voor een ‘risi e bisi’ kun je nog extra doperwten toevoegen.
Vegan boekweit risotto met oesterzwammen
Dit heb je nodig
- handje pijnboompitten
- 100 gr boekweit
- 1/2 el kokosolie
- 1 knoflookteentje gehakt
- 200 gr oesterzwammen
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 1 el tahin
- 1 el edelgistvlokken
- 1 tl citroensap
- versgemalen peper en zout
- verse peterselie voor de garnering
Zo maak je het
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier.
- Kook de boekweit in 10-15 minuten volgens gebruiksaanwijzing gaar.
- Verhit ondertussen de kokosolie in een koekenpan. Roerbak de oesterzwammen in 6 minuten gaar. Voeg dan de gehakte knoflook en de Italiaanse kruiden toe en bak nog 1 minuut.
- Meng de plantaardige melk, tahin, edelgistvlokken en citroensap in een kommetje.
- Zodra de boekweit gaar en al het water verdampt is, draai je het vuur laag.
- Voeg nu de sausmix toe aan de boekweit. Roer alles goed door en laat kort meewarmen op een laag vuur. Breng op smaak met versgemalen zout en flink veel versgemalen peper.
- Verdeel de boekweit risotto over twee borden, leg de gebakken oesterzwammen erop en top met de pijnboompitjes en verse peterselie.
Tips
- Een boekweit “risi e bisi” maak je door een klein handje diepvries doperwten toe te voegen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: