“Muesli is gezond. Geen dag zonder muesli. Binnen 6 weken 6 kilo kwijt met muesli.”
De reclame weet er wel raad mee. Maar is muesli eigenlijk wel zo gezond? En bestaat er zoiets als koolhydraatarme muesli? Want inderdaad, veel mensen kunnen niet zonder muesli. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik regelmatig vragen krijg over koolhydraatarme muesli of het tegenwoordig erg hippe granola.
Oorsprong muesli
De muesli is ‘uitgevonden’ door een Zwitserse arts genaamd Bircher-Benner. Het verhaal gaat dat hij het ontdekte tijdens een bergwandeling bij de alpenherders. Destijds was het een eenvoudige mix van granen, noten en zaden, gecombineerd met appelmoes voor de vitamientjes, waarmee de patiënten van dokter Bircher aan konden sterken. Heette het aanvankelijk ‘d Spys’ (die Speise, het gerecht op z’n Zwitsers), later werd het ‘Birchermus’ en daar bleef ‘müsli’ (kleine moes op z’n Zwitsers, maar ook kleine muis ;-) ) van over.
Het begrip Bircher Muesli is in het Duitstalige ruim zoiets als in Nederland het ‘patatje mét’: iedereen kent het.
Inmiddels zijn er duizenden varianten op de markt, elk met hun eigen gezondheidsclaim. Maar in plaats van fruit zit er aroma in, en als je geluk hebt een halve gevriesdroogde aardbei. En véél rozijnen. Om de gesuikerde maïsvlokken, chocolade-pops en ander fabrieksvoer niet te vergeten.
Wil je nog een beetje fatsoenlijke kant-en-klare muesli kopen, dan kom je er niet omheen om etiketten te lezen (hier vind je tips daarover). Maar als je low carb eet, dan kun je de zakken en pakken beter helemaal laten staan, want kant-en-klare ontbijtgranen bevat per definitie veel koolhydraten.
Muesli of granola?
Een beter idee is om zelf je muesli mix te maken. Of granola natuurlijk. Het verschil? Granola is eigenlijk gebakken gezoete muesli, ook wel bekend als cruesli. Dat zelf maken doe je natuurlijk zonder granen (dus glutenvrij) en met zo min mogelijk koolhydraten. En voor de liefhebbers ook nog eens vetvrij. Maar … hoe doe je dat?
- De granen vervang je door sojavlokken. Ik koop ze zelf in de bio-supermarkt. Ze lijken op de tarwevlokken die in muesli zitten, zijn zelfs iets knapperiger, zijn glutenvrij, en bevatten 0 (nul) koolhydraten.
- Het gedroogde fruit zorgt voor het zoet in de ontbijtgranen maar is een koolhydratenbom, dus die kun je beter achterwege laten. Nu kun je natuurlijk proberen dit te vervangen door iets wat erop lijkt, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Ik doe dat anders: in mijn ontbijt komt vers fruit. Makkelijk, gezond, en veel minder koolhydraten dan de gedroogde versies.
- Kant-en-klare granola of cruesli is meestal gezoet met suiker. Liever niet in jouw zelfgemaakte granola. Maar helemaal zonder zoet smaakt de granola een beetje naar niks. Daarom gaat er toch een beetje zoet in: kaneel en kokos geven een zoete smaak, en beetje ahornsiroop geeft net dat beetje extra. Dat voegt wel wat koolhydraten, maar ook smaak toe. Belangrijk!
- En dan ga je natuurlijk los op pitten, noten en zaden. Want die bevatten weinig koolhydraten en veel goede voedingsstoffen.
Zo doe je dat dus. En dan lekker strooien over je yoghurt, of je koolhydraatarme porridge uit de vorige blog!
(Nog een lekker keto granola recept vind je hier.)
Keto glutenvrije muesli of granola zonder vet
Dit heb je nodig
Voor de muesli
- 80 gr sojavlokken
- 20 gr pompoenpitten
- 20 gr zonnebloempitten
- 25 gr amandelen gehakt
- 10 gr cacaonibs optioneel
- 1 tl kaneel
- 25 gr kokos gemalen
Extra als je granola / cruesli maakt
- 1 el ahornsiroop
- 30 ml warm water
Zo maak je het
Voor de muesli
- Meng simpelweg alle ingrediënten. Bewaren in een goed afgesloten pot. Simpel toch?
Voor de granola
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten behalve de gemalen kokos in een kom goed door elkaar. Meng de ahornsiroop in een klein kommetje met het warme water. Schenk het dan door de mix en meng met een vork door elkaar. Spreid de granola uit op de bakplaat.
- Bak de granola in het midden van de oven in 20 minuten knapperig. Na 10 minuten met een vork doorroeren.
- Na 15 minuten de gemalen kokos erdoor roeren. De granola dan nog 5 minuten bakken. Houd in de gaten dat het niet verbrandt, anders eerder uit de oven halen (de mijne zat eigenlijk net íets te lang in de oven).
- Laat de granola helemaal afkoelen voordat je ze in een pot doet.
Tips
- De granola is in een goed afgesloten pot ongeveer twee weken op kamertemperatuur houdbaar.
- Wil je toch gedroogd fruit toevoegen? Doe dat dan pas de laatste 5 minuten van de baktijd (gelijk met de kokos), anders verbrandt het.
- Wil je de granola meer crunch geven? Dan geen water door de ahornsiroop, maar 2 el gesmolten kokosolie. Voegt wel vet toe, maar geen koolhydraten.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: